logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pavilion g6 HP - BlueScreen BCCode 116, przerywanie dźwięku, Windows 7 SP1

Fu. 22 Paź 2013 16:54 2316 15
REKLAMA
  • #1 12869695
    Fu.
    Poziom 9  
    Witam, mam problem od jakiegoś czasu z BlueScreenem, myślałem że problem jest tymczasowy i pomogą aktualizacje, jednak nie. Problem pojawia się dosyć często przy zwykłej pracy na PC.
    Jedyne co udało mi się w tym wszystkim ogarnąć to ten błąd po wtórnym uruchomieniu systemu.

Podpis problemu:
    Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
    BCCode: 116
    BCP1: FFFFFA8011B4F010
    BCP2: FFFFF88006CAA2AC
    BCP3: 0000000000000000
    BCP4: 0000000000000002
    OS Version: 6_1_7601
    Service Pack: 1_0
    Product: 768_1

Nie wiem czy ma to coś wspólnego ze sobą ale gdy włączę muzykę na YT i zaczynam przeglądać inne karty to dźwięk zaczyna przerywać, szukałem tego na waszym serwisie ale w tym momencie wyskoczył BS ;D

Nie wiem co zdziałać, jedyne co mogę to prosić o fachową pomoc ;)
    Pozdrawiam Fu ;)
  • REKLAMA
  • #2 12869704
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wstaw screen z CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #4 12869790
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Wykonaj mem test.
  • #5 12869857
    Fu.
    Poziom 9  
    nie wykryło problemów.

Dodano po 10 [minuty]:

jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 12869960
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Masz go na gwarancji?
  • #7 12870072
    Fu.
    Poziom 9  
    już nie, wygasła dwa tygodnie temu, ale najlepsze jest to, że on już był na gwarancji (powód: wymiana radiatora) i zrobili też format systemu usuwając przy tym mój cały dobytek zbierany przez długi czas, ale co najgłupsze wcześniej tego bluescreena nie było a powodem formata była niezgodność w sterownikach... Chociaż wszystko było w porządku .

Dodano po 1 [minuty]:

dobrze jakby mi pomógł koleś który się po prostu zna... Czyli np kolega który wcześniej się pytał o screeny..
  • #8 12870119
    mati211p
    Dysk ok. Sprawdź temperatury podzespołów w idle(stanie bez obciążenia) i stresie(w pełnym obciążeniu), możesz podać wyniki. Bluescreen zaczął pojawiac się dopiero po formacie i od razu po nim czy także wcześniej?
  • REKLAMA
  • #9 12870693
    Fu.
    Poziom 9  
    z tego co zauważyłem to komputer ma BS przy większym obciążeniu, ale np gdy gram jest okej, ale gdy wchodzę w przeglądarki to zaczyna się problem. Np. dzisiaj, cały czas pracuje na chrome ale gdy przypadkiem włączył się explorer pc zamulił, wyłączył ekran następnie włączył zaczął głośniej pracować i siadł na BS. Wszystko w czasie 10- 13 sekund.
    Przed formatem nigdy nie miałem tego problemu. Dopiero gdy serwis zwrócił mi kompa po formacie i wgraniu sterów problem zaczął się pojawiać.

Dodano po 11 [minuty]:

z tego co widać to temperatury są ok, nawet się specjalnie nie poci przy tym wszystkim.
    Ale i tak bios zawyża temperatury to nie można się tym kierować, to raczej tylko poglądowe. Ale to nie ja się tutaj znam :D
    Szukam wybawcy :D
  • Pomocny post
    #10 12871475
    rafalinda
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Wybawcy? Ogólnie mówiąc, BSOD 116 spowodowany jest awarią sterownika graficznego.
    Odinstaluj sterowniki te co masz i zainstaluj starsze, bądź nowsze.
    Często, nawet bardzo często owy błąd 116 świadczy o tym, że żywot karty graficznej dobiega końca.
    Jeśli zmiana sterownika nie pomoże, a BSOD 116 będzie się nasilał to będziesz zmuszony do naprawy sprzętu.
    Jaka jest to wersja HP? z kartą ATI? Podaj dokładny model.
    Piszesz, że sprzęt był w serwisie, trochę serwis się nie popisał.
    Zgłaszaj że owa sytuacja zaczęła się dziać jak wrócił od nich z naprawy.
    Jeśli to karta graficzna "umiera" i go nie przyjmą do naprawy, czeka Cię wydatek.
  • #11 12871529
    mati211p
    Dziwne te przypadki, już drugi w przeciągu 24 godzin gdzie komputer po powrocie z serwisu ma problemy z poprawnym działaniem systemu, w obu przypadkach problemy wskazują na grafikę.
  • #12 12874766
    Fu.
    Poziom 9  
    A więc wersja karty to RADEON (TM) HD 6470M.
    A jeśli będzie mnie czekał wydatek, polecisz jakąś dobrą kartę, lepszą od tej..? Która dałaby radę współgrać i miała lepsze osiągi od aktualnej?
    Jeśli potrzebujesz jakiejś informacji, pisz :))

Mam nowinę, youtube przestał się męczyć i działa normalnie :))
    Chciałem również zaznaczyć, że BS nie pojawia się w czasie regularnym.. Ale wiem kiedy się go spodziewać, przy przypadkowym włączeniu Int. Explorer.
    Wchodzi wtedy na wysokie obroty, wyłącza ekran, włącza i przestaje reagować po ok 5 sek. wyjeżdża BS.

Zaraz zdam relacje po reinstalu karty.

Dodano po 1 [minuty]:

a do serwisu go już nie oddam, bo nie mam gwarancji i nie chcę stracić odzyskanych danych...

Dodano po 5 [minuty]:

już po reinstalu, ale zastanawia mnie fakt, na której karcie występuję błąd? Na radeonie czy na intelu..?
  • Pomocny post
    #13 12876154
    rafalinda
    Poziom 24  
    Chodziło mi o dokładny model laptopa, Pavilion G6 dużo mi nie mówi.
    Zapewne błąd dotyczy karty AMD, sprawdź to samemu co to za sterownik powoduje awarię.
    Wyłącz automatyczne uruchamianie podczas awarii systemu, znajdziesz to w zaawansowanych ustawieniach systemu.
    Jak wywali znowu błąd, spisz go ew. zrób zdjęcie.
    Do zrobienia: http://support.microsoft.com/kb/2665946/pl
    Powiedz mi jeszcze jaki tryb przełączania obsługuje Twój laptop, domyślam się, że dynamiczny. Link
  • #14 12876597
    Fu.
    Poziom 9  
    a więc, tu masz wszystko o kompie http://speedy.sh/ZwAGc/Report.txt
    automatyczne uruchamianie już wyłączyłem.
    Jeśli bs się pojawi to zrobię zdjęcie.
    Tryb zaraz podam, tylko znajdę :)

Dodano po 58 [minuty]:

taak, jest dynamiczny. :))
  • Pomocny post
    #15 12876913
    rafalinda
    Poziom 24  
    Poprzypisuj aplikacjom exe w panelu CCC, z których na co dzień korzystasz, aby używały oszczędzania energii, zrób test na IE by się przekonać.
    Myślę, że powinno to po części rozwiązać problem z blue screenami.
    Odnośnie samej wymiany karty dedykowanej w laptopie to nie jest to takie proste.
    Musi to być ta sama karta, bądź tej samej serii (numerek wyższa, bądź niższa).
    Pewności też nie ma, że ruszy bo definiuje to bios. Dla tego układy graficzne w laptopach wymienia się na takie same jakie są.
  • #16 12877742
    Fu.
    Poziom 9  
    a ok, nie wiedziałem, że jest zintegrowana. Ok, w sumie to przypominam sobie jak ustawiałem żeby aplikacje tj. chrome itp miały priorytet.. ;d Teraz wiem, że to był błąd ;)
    Dzięki za poświęcony mi czas :) Jakby coś się działo to się odezwę :)) Eloo :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niebieskim ekranem (BlueScreen) o kodzie BCCode 116 na laptopie HP Pavilion g6 z systemem Windows 7 SP1. Błąd występuje podczas normalnej pracy, szczególnie przy przeglądaniu stron internetowych, co powoduje przerywanie dźwięku. Użytkownik podejrzewa, że problem mógł się pojawić po formacie systemu i reinstalacji sterowników. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie temperatury podzespołów, test pamięci RAM oraz reinstalacja sterowników graficznych. Wskazano, że błąd 116 często jest związany z awarią karty graficznej, co może wymagać jej wymiany. Użytkownik posiada kartę graficzną RADEON HD 6470M i pyta o możliwość jej wymiany na lepszy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA