logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kserokopiarki do punktu usługowego przy szkole i uczelni

labik 18 Mar 2005 19:55 2181 8
REKLAMA
  • #1 1326862
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Posiadam punkt z naprawą, komisem, sprzedażą telefonów i akcesorii GSM. Mam zamiar powiększyć lokal i wprowadzić tam totolotka a że jest to koło gimnazium i uczelni o i ksero przy okzaji. Stąd tez moje pytanie jakie ksero mam wybrac, na co zwrócić uwage przy wyborze. Nie wiem na jaką ilość kopi moge liczyć w miesiącu wiec kosztów też nie potrafie policzyć. Ja na lokal zarobie a ksero ma byc dodatkiem i rozszeżeniem gamy usług. Jakie ksero wybrać ? Jaki model jakie ceny ??

ostrzeżenie #2 - zakaładanie tematów w nieodpowiednich działach
    przeniesiono z "Drukarki, kserokopiarki i plotery"
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1326959
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Na początek średniowydajną (20-35 kopii/min) z duplexem (automatyczne odwracanie kopii) i automatycznym odwracającym podajnikiem oryginałów. Oczywiście używaną, ale z dobrego żródła. Weż także pod uwagę, że uczniowie, a tym bardziej studenci przyjdą z dyskietką, czy płytką i poproszą o wydruk. Jeżeli w sklepie stoi komputer i laserowa drukarka - kopiarka może być analogowa. Lepszym chyba rozwiązaniem będzie cyfrówka z kartą drukarki i, być może z kartą sieciową. Takie urządzenie po przygotowaniu przez serwis można kupić za ok. 5 tys. Celowo nie podaję marki, bo na tym forum już były dyskusje o wyższości...... poszukaj, poczytaj......... i poszukaj w swojej okolicy dobrego serwisu. R
  • REKLAMA
  • #3 1327172
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    Aby dobrać odpowiednią kserokopiarkę powinieneś znać przynajmniej przybliżoną ilość wykonywanych odbitek i co najważniejsze ich cenę.
    Jeżeli będziesz chciał robić ksero po 20 gr. dobranie ksera jest łatwe.
    Ale sytuacja się zmienia jeżeli masz wymuszoną cenę 8 gr.Wtedy najważniejsze są koszty eksploatacji. Jeżeli podasz te informacje to będzie można Ci pomóc w wyborze odpowiedniej kserokopiarki.
  • REKLAMA
  • #4 1327312
    labik
    Poziom 18  
    Dzieki za szybką pomoc. Pytam wiec dalej. Cena najprawdopodobniej nie jest wymuszona az do 8 gr a myśle że tak w okolicach 15-20 gr, ale jutro sie zainteresuje dokładnie. Ilości nie jestem w stanie ocenić. W lokalu oczywiście jest komputer i może on być wykorzystany do pracy z ksero. Nie wiem tylko co tak naprawde to ksero powinno miec za wyposażenie.
  • #5 1327525
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    1. Na pewno nie kupuj na początek ksera z duplekserem i podajnikiem oryginałów - chyba że chcesz dać zarobić serwisowi...
    2. Na pewno nie cyfrówkę bo droga w eksploacji ( Droższe bebny tonery , zaletą jest ich że szybciej są gotowe do pracy , ale to żadna zaleta w punkcie ksero gdzie stoi ono włączone od rana do wieczora)
    3. Jak się nie znasz to najłatwiej ksero sprawdzić tak...
    - każ puścić czystą stronę na ( zamknięta pokrywa)
    - każ puścić czarną stronę ( otwarta pokrywa)
    - każ puścić czystą stronę ( zamknięta Pokrywa )
    - każ puścić 100 kartek jakiegość tekstu
    3a Sprawdź czy kartka nr 1 jest czysta 2 czy kartka nr 2 jest równomiernie zaczerniona ( brak plam ) . Rozjaśnienie strony zaraz po 1 do 2 cm świadczy o zadziałaniu automatyki i nie jest błędem.
    Sprawdź czy kartka nr 3 jest czysta ( brak plam i co ważne zadziorków tak jakby kartka pokryła się meszkiem)
    Porównaj pierwszą kartkę i ostatnią z 100 kartek powinny być identyczne
    W tym czasie ksero nie powinno się zablokować.
    Porównaj też z oryginałem - powinny być identyczne no prawie :-)
    4. Nie patrz na licznik tylko na stan ogólny ,a szczególnie na stan klawiszy czy nie są wytarte ( przy 50000 widać połysk klawisza , przy 300000 zaczyna się już wycierać widać lekie zagłębienie, przy 1000000 przycisk wyraźnie starty - klawisz start <|>)

Co do marki to niech się inni wypowiedzą ja lubie ricoh, konica, canon
  • #6 1327563
    labik
    Poziom 18  
    A co z drukowaniem z nośników danych. Czy i jakie ksera mają czytniki np dyskietek, kart pamięci ??
  • #7 1328813
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    tomus2k >>> procedura bardzo fajna, ale kilka uwag:
    ad1 - chyba masz niedobre doświadczenia z opcjami kopiarkowymi, które dla użytkownika mogą być bardzo przydatne. To samo można powiedzieć o klimie, czy ABS w samochodzie.
    ad2 - droższe bębny i tonery - z tym twierdzeniem nie zgadzam się, a możliwość bezpośredniego wydruku, np. gotowej broszury uważam za bardzo istotną cechę.
    ad3 - jedna uwaga: w trybie AE maszyna wykonuje pre-skan i ten odczyt decyduje o zaczernieniu kopii. Rozjaśnienie w trakcie skanu wskazywałoby raczej na niewydolność wywoływaczki. Moim zdaniem to JEST błąd.
    Ogólny stan maszyny - tak. Ale znam firmy przygotowujące maszyny do sprzedaży i wiem jak pięknie można przygotować najgorszy złom. R
  • REKLAMA
  • #8 1329241
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    Oto rada doświadczonego kserografisty. Nie znając ilości wyk.odbitek kup
    na początek małe niedrogie ksero (małe nie znaczy walizkowe) od 16-30 odb/min. Jezeli pomysł z usługami ksero chwyci w tedy kupujesz większą już na miarę potrzeb. Robiąc usługi ksero musisz mieć przynajmniej 2 kopiarki. Nie mając doświadczenia przy jednej kopiarce często nie będziesz mógł dokończyć zlecenia z wielu drobnych powodów
    ( np.skomplikowane zacięcie, drobna usterka , itp).Przekonasz się że kopiarki to bardzo awaryjne urządzenia. Tą pierwszą kopiarkę kupujesz bez żadnych bajerów. Dopiero przy drugiej możesz zaszaleć bo już więcej wiesz.A co do wydruków to na początek dobra drukarka laserowa np.hp1200 (tania eksploatacja) i wiadomo komputer. Nie ma dostępnych kserokopiarek do których się wkłada dyskietki czy inne nośniki i one czytają np.Worda.
    Nie daj się zbajerowć i nie kupuj niepopularnej kserokopiarki.
    Tylko Canon lub Ricoch,( części , serwis,zamienniki ekspl.) każda inna to nóż w plecy.
  • #9 1339047
    Velaa
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jedenaście lat kopiuję i wiem z doświadczenia, że warto trzymać się jednej marki. Kupować po kolei kopiarki pokrewnego modelu, aby miały wspólny toner, deweloper, podobne części. Dobrze jest mieć jedną szybką 50 lub 60 kopii/min tylko do kopii jednostronnych. Jednak bez automatycznego podajnika dokumentów to męka. Ma rację Stef.krak1, że z ekonomicznego punktu widzenia komputer+drukarka to na początek najlepsze rozwiązanie. A jeśli do tego masz predyspozycje do mechaniki to masz szanse oderwać się od serwisu. Życzę powodzenia Velaa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru kserokopiarki do punktu usługowego przy szkole i uczelni podkreślono, że na początek warto wybrać średniowydajną kserokopiarkę o prędkości 20-35 kopii na minutę, najlepiej z duplexem i automatycznym podajnikiem oryginałów, choć niekoniecznie nową – używana z dobrego źródła jest rekomendowana. Istotne jest uwzględnienie możliwości drukowania z nośników danych, jednak obecnie brak jest kserokopiarek z wbudowanymi czytnikami dyskietek czy kart pamięci, dlatego komputer i laserowa drukarka są niezbędne do takich zadań. Koszty eksploatacji i cena za kopię (około 15-20 groszy) mają kluczowe znaczenie przy doborze urządzenia. Zaleca się zakup dwóch kserokopiarek, aby uniknąć przestojów spowodowanych awariami. Na początek lepiej wybrać prostsze modele bez zaawansowanych funkcji, a dopiero później, gdy usługa się rozwinie, inwestować w bardziej zaawansowane urządzenia. Wskazano, że cyfrowe kserokopiarki mają droższe materiały eksploatacyjne, a analogowe są tańsze w utrzymaniu. Ważne jest także, aby trzymać się jednej marki, co ułatwia serwis i dostęp do części zamiennych. Najczęściej polecane marki to Canon i Ricoh ze względu na dostępność serwisu i części. Przykładowo, do drukowania laserowego rekomendowana jest drukarka HP 1200 ze względu na niskie koszty eksploatacji. Przy wyborze kserokopiarki warto zwrócić uwagę na jakość kopiowania, stabilność pracy oraz łatwość serwisowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA