logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Linux m.in. do LibreOffice, VirtualBox, z obsługą Flasha z mrocznym stylem

StefanSamoZło 24 Paź 2013 23:52 4923 22
REKLAMA
  • #1 12878129
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam, szukam Linuxa na komputer o parametrach:

Pentium G2030 3,0GHz 3M LGA1155 BX80637G2030
    4GB RAM DDR3-1333
    Grafika NVIDIA Geforce 210

Moje wymagania:
    szybkie uruchamianie i praca na nim,
    pakiet Libre Office,
    oglądanie filmów/muzyka/internet,
    działające Flashe (czasami gram przez przeglądarkę w Terra Militaris i inne mu podobne),
    możliwość zainstalowania (lili - linux live),
    vmware - virtualbox,
    możliwość instalowania drukarek (HP i Canon - nie pamiętam nazw),
    podobne coś do napiprojekt - albo on sam jak zadziała,
    coś do czyszczenia systemu - takie coś jak ccleaner,
    zdalny pulpit Windows, Android, inny Linux,
    ma mieć mroczny wygląd ikonek-paska i wszystkiego:
    http://stevenmansour.com/files/audiosurf.png
    http://www.noobslab.com/2012/12/install-dark-mint-gtk-cinnamon-theme-on.html
    coś w takim stylu :) - im mroczniejsze tym fajniejsze.

No i na pewno nie chcę mieć Fluxboksa ani Blackboksa, ani nic w tym stylu. Czekam na wasze propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 12878170
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Jak dobrze stoisz z angielskim? Na desktopie podoba mi się sabayon, ale angielski wymagany. Po polsku to chyba jedynie ubuntu :]. Używałeś już jakiegoś linuxa? Jeśli nie to póki co chyba najlepszym wyborem będzie debian albo coś bazującego na debianie http://www.debian.org/misc/children-distros, zresztą zaraz "linux" coś odpisze :]
    Sprzęt masz bezproblemowy więc wszystko co nowsze na tym ruszy.
  • #3 12878199
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    Z Linuksa korzystałem :), także dużo w terminalu (Arch, Ubuntu Puppy i wiele innych), ale zawsze miałem problem z Flashem albo innymi wtyczkami (Flash ładnie na Archu działa, ale nie pasuje mi Fluxbox i pacman ;/). Co do mrocznego klimatu, nie mam pomysłu gdzie zassać pakiety :). Anglik może być, i tak dużo Linuksów ma już spolszczenie :)

Dziś testowałem nowego Pearosa beta 8, ale taki jakiś nie za bardzo (i brak terminala) xd.
  • #4 12878201
    TVik
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Linux Mint 15 "Olivia". Jak weźmiesz sobie środowisko graficzne XFDE np. zamiast Gnome czy KDE, będzie Ci śmigał jak ta lala szybciej od Windowsa :).

Libre Office jest, Kadu zamiast GG, możesz zainstalować, Zdalny pulpit jest, TeamViewer też śmiga. Oprócz tego prakrycznie każda przeglądarka internetowa, Gnome Commander dajmy na to, zamiast Windows Commandera, Skype, Gimp, virtualbox też cleanery różne do wyboru. Nie nastręcza ani trudności, ani nie muli. Polecam. Co do ikonek, i innych barwnych zamulaczy ;) wedle gustu, zależy na czym Ci zależy, bo nie oszukujmy się jakośc pracy zależy też od środowiska czy tego chcemy czy nie :) No i wszelkie wymienione aplikacje są w PL, choć trzeba po zainstalowagiu zrobić update i upgrade oraz dorzucić polskie pakiety po tym zabiegu do Foxa, Libre czy Thunderbirda. Później pozostaje pracować :)
  • #5 12878210
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    heh mint ma duży śmietnik z pakietami które wgl mi niepotrzebne i trzeba odinstalowywać owe pakiety a kadu i gg nie używam tylko pidgina mam w nim wszystko :)

ale zobaczę jeszcze raz tego minta(lecz wątpię) = czekam dalej na propozycje :)
  • REKLAMA
  • #7 12878301
    Brodi
    Poziom 32  
    Większość dystrybucji jest wydawana co kilka albo kilkanaście miesięcy, najbardziej to boli gdy potrzebujesz czegoś akurat w najnowszej wersji przez co musisz pół systemu wywrócić, dałem sobie z tym spokój i póki co trzymam się dystrybucji wydawanych w trybie "ciągłym" albo czymś zbliżonym, większość pakietów jest w najnowszej wersji, zwłaszcza przeglądarka i flash przez co wszystko zaraz po instalacji po prostu działa, dlatego polecam sabayon albo archlinux i to najlepiej w wersji 32bit, a jak masz 4GB ramu to możesz sobie jajko przekompilować z obsługa HIGHMEM i będzie bez problemu widział nawet 8 GB ramu. Pakietów do wyboru masz tysiące, plus to co sobie skompilujesz, tylko jak w każdej dystrybucji trzeba nauczyć sie kilku "zaklęć". Pepperflash w chrome śmiga. Napisz konkretnie co ci nie działa to może coś poradzimy, bo napisałeś listę życzeń jakby ktoś za ciebie miał wszystko zainstalować i skonfigurować. Na ponad 90% dystrybucji da się osiągnąć to co napisałeś tylko trzeba się troszeczkę przy tym napracować, na tych 10% to pewnie tak ostro trzeba by się napracować :]
  • REKLAMA
  • #8 12878463
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Ja kiedyś bawiłem się Slackware w wersjo od 8.0 do 13.1 bez problemu aktualizowało całą dystrybucję, masz możliwość zainstalowania wersji Current - najnowszej ze wszystkimi zmianami (choć nie polecam), flash śmigał aż miło (trzeba było tylko libflashplayera wgrać w mozillę), wersji językowych multum, z pakietami porządek, przyjemna dystrybucja tylko trochę wymagająca jeśli się chce coś więcej niż jest w standardzie.
  • #9 12878513
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    hmm problem jaki mam zawsze , instaluje np debiana >> wszystko ładnie chodzi i wgl a np flash nie da sie zainstalować po prostu nie działa instalowałem z terminala jak i z menadżera pakietów niby sie instaluje a i tak nie działa i jeszcze przeglądarka spowalnia -firefox ---( np na pearos flash działa ładnie (bazuje na ubuntu))

arch << tu mam problemy z pacmanem i fluxboxem
    ubuntu,kubuntu,mint i tym mu podobne << mają dla mnie za duży śmietnik
    peper mint << niby fajnie wszystko ale problem flash
    chodzi mi o niezaśmiecony system tak by można było w nim zainstalować owe programy
    a niezaśmiecone systemy (puppy, arch ) ale chodzi mi o inne jakieś
    (na slacku dawno nie siedziałem zobaczę co się zmieniło :))
  • #10 12878737
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Napisz jak ten flash instalowałeś na debianie bo jakieś rewelacje. Nigdy się nie spotkałem z kłopotami z flashem na debianie.
    Jeżeli chcesz dostosować do swoich potrzeb to zainstaluj bazowego debiana a potem doinstaluj tylko te pakiety które potrzebujesz.
    Archlinuks może Cie zainteresuje.
    W tym wątku masz filmik jak flash na dużo gorszym sprzęcie ( procesor 1GHz ) z debianem 6 działa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212229-0.html
    Jak na debianie 7 to nie wiem bo nie mam dostępu do starego sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #11 12878821
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    jak zainstalowałem debiana i włączyłem przeglądarkę pisało brak wtyczek wiec włączyłem najpierw terminala wpisałem komendę instalacji flasha na firefoxa i nic niby sie zainstalowało ale dalej było to samo że brak flasha kolejno wziąłem odinstalowałem i oczyściłem komputer i chciałem z menadżera i było to samo i tak samo na chromium ;/ ten sam problem na peper mint i paru innych
    arch chętnie tylko mam problem z pacmanem i fluxboxem tak jak pisałem ;/ (nic mi sie nie chce instalować w packmanie używam terminala bo nie znam nakładki na ten zestaw pakietów- oczywiście w terminalu używam komendy pacman - a nie apt-get install :)

no i jeszcze ten fluxbox też problemy nic nie mogę dać na pulpit a jak dam to w jakiś dziwny sposób i nie działa tak jak powinno ;/ (czytałem dużo o tym i testowałem ale cos nie tak mi wychodzi )
  • REKLAMA
  • #13 12878844
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    $ sudo apt-get update
    # apt-get install flashplugin-nonfree

apt-get install flashplayer-mozilla

jeszcze coś użyłem ale już nie pamiętam

ściągam tego point linuxa ale czekam na więcej propozycji tak bym miał co testować dziś wieczorem :)
  • #14 12878850
    TVik
    Poziom 14  
    StefanSamoZło napisał:
    heh mint ma duży śmietnik z pakietami które wgl mi niepotrzebne i trzeba odinstalowywać owe pakiety a kadu i gg nie używam tylko pidgina mam w nim wszystko :)

ale zobaczę jeszcze raz tego minta(lecz wątpię) = czekam dalej na propozycje :)

Pakiety to kwestia gustu i wyboru, zostawiasz, co Cię interesuje. U mnie na jednym z domowych kompów, a dokładniej lapku Acera śmiga jak ta lala, jest szybszy od ubuntu, i windowsa, poza tym pakiety debiana i ubuntu są kompatybilne. Jak zrobisz update i upgrade z terminala od razu widzisz, że lecą pakiety ubuntu :)
  • #15 12878857
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    dziś zobaczę Ultimate Edition 3.6 , slack.. ponownie ,arch ,,i point ale proszę o więcej pomysłów ;)
  • #17 12879139
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    http://distrowatch.com/ znam i używam :) a z tym repo nie wiem czy było :) zobaczę na testach dziś

chwilowo na wmware player zainstalowałem point linuxa - i mam problem z lili (LinuxLive USB Creator) wiem że jest na linuxa wiem o innych podobnych ale zależy mi na tym jakieś pomysły ??
  • #18 12881567
    Brodi
    Poziom 32  
    Instalacja flasha to tak na prawdę skopiowanie ewentualnie stworzenie symlinka do jednego pliku gdzieś w systemie i to wszystko , nie ma tu jakiegoś voodoo.
    Jak siądę do kompa to ci mogę napisać gdzie to dokładnie siedzi w archu, osobiście zestaw chromium+pepperflash śmiga najlepiej. jak już się uparłeś na firefoxa to wklep about:plugins i zobacz czy flash w ogóle tam jest.
    http://www.adobe.com/pl/products/flashplayer/distribution3.html - normalny download
    Jaki ten problem z fluxboxem? W archu często zbyt nowa wersja xorg powoduje że nie działają stery nvidii i z tego powodu x`ów nie odpalisz, trzeba trochę nakombinować, ale da się :]
    Xorg -v , modinfo nvidia
  • #19 12884044
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    hmmm był flash na point ale wmware nie chciał się zainstalować a potrzebuje go bardzo i virtualboxa jakieś pomysły ?

a z archa rezygnuje dziś testowałem

debian z xfce też był no i jak zawsze flash problem na debianie - yt działało a na gothic radio ru już nie działało

linux debian mint << strasznie zamula na wirtualu i pc testowym
    aptosid << flash
    lxle linuxa będę testować na pc do testów
    inne pomysły ?? :)
  • #20 12884094
    mi14chal
    Poziom 28  
    Jeśli nie przeszkadza Tobie kompilacja pakietów i masz czas na dopasowanie systemu do siebie to spróbuj Gentoo.
  • #21 12884111
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    Gentoo własnie ściągam będę potem testować :p ale wole coś z debiana/ubuntu
  • #22 12884523
    TVik
    Poziom 14  
    StefanSamoZło napisał:
    hmmm był flash na point ale wmware nie chciał się zainstalować a potrzebuje go bardzo i virtualboxa jakieś pomysły ?

a z archa rezygnuje dziś testowałem

debian z xfce też był no i jak zawsze flash problem na debianie - yt działało a na gothic radio ru już nie działało

linux debian mint << strasznie zamula na wirtualu i pc testowym
    aptosid << flash
    lxle linuxa będę testować na pc do testów
    inne pomysły ?? :)

W Mincie 15 Flash działa bez zarzutów zarówno i na YT jak i Gothic radio, czy weeb.tv chociażby. Virtualboxa jeszcze pod nim nie testowałem, ale jestem dobrej myśli :) mimo iż mam słabszy sprzęt od Twojego.
  • #23 12885746
    StefanSamoZło
    Poziom 14  
    a wiec
    bawiłem się dziś linux point i linux pepermint
    w Vmware >> flash działa lecz nie mogę zainstalować vmware ale chyba dlatego że w tym mam inny procesor i wyskakuje mi że coś nie tak z Prockiem (działa Gothic radio ,kurnik, terra militaris, yt i inne ) ale jak zainstaluje na kompie testowym 512 ramu i amd semp 2500+ (instalacja z pena 1 gb na dysk 10gb) nie ładuję się flash włączam np terre albo yt jest czarny ekranik i nic się nie dzieje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje dystrybucji Linuxa, która spełni jego wymagania dotyczące wydajności, obsługi pakietu LibreOffice, Flasha oraz VirtualBoxa, a także estetyki mrocznego stylu. W odpowiedziach sugerowane są różne dystrybucje, takie jak Linux Mint 15 z XFCE, Debian, Arch Linux, Sabayon oraz Point Linux. Użytkownicy podkreślają, że Mint 15 dobrze obsługuje Flash i VirtualBox, a Debian wymaga dodatkowej konfiguracji dla Flasha. Problemy z instalacją Flasha na Debianie i Archu są często poruszane, a użytkownicy dzielą się doświadczeniami z instalacją i konfiguracją. Wskazówki dotyczące repozytoriów oraz komend do instalacji Flasha są również udzielane. Użytkownik testuje różne dystrybucje, w tym Gentoo, ale preferuje rozwiązania oparte na Debianie/Ubuntu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA