logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stałe napięcie +45V na wyjściu wzmacniacza 4*KD503 - gdzie szukać usterki?

luka_z 18 Mar 2005 22:01 924 4
REKLAMA
  • #1 1327273
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dostałem do naprawy estradową kolumnę aktywna. Objaw buczenie w głośnikach. Końcówka jest jakaś home made. Wygląda na typowy polski wzmacniacz 4*KD503 sterowane bd139 i bd140. Okazało się że jest stałe napięcie na wyjściu +45V . Wymieniłem przebitego bd140 ale nadal jest to napięcie na wyjściu :/ Żaden z tranzystorów nie wykazuje przebicia. Skończyły mi się pomysły. Gdzie szukać usterki. Pomóżcie.

PS. Posiadam oscyloskop generator i miernik więc nie ma problemu z diagnostyką :) tylko powiedzie gdzie szukać ??
  • REKLAMA
  • #2 1327574
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Witam. To, że tranzystory nie wykazują objawów przebicia - jak piszesz - nie oznacza, że są sprawne. Zresztą wzmacniacz nie jest zbudowany wyłącznie z tranzystorów, jest w nim jeszcze troszeczkę oporów i kondensatorów. Założę się jednak, że wina leży po stronie tranzystorów. Poszukiwania zacznij od stopnia wejściowego. Najlepiej przez podmianę kolejnych elementów. Praca mozolna ale bez schematu niczego więcej poradzić nie można.
  • REKLAMA
  • #3 1328068
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Może uwalone masz tranzystory w parze różnicowej na wejściu wzmacniacza? Czasem padały i było nieciekawie... KD503 to tranziaki nie do zakatowania, ale je na wszelki wypadek posprawdzaj.

Tak przy okazji, zgadamy się jakoś (np. na priv) to bym do Ciebie wpadł obejrzeć te wynalazki ;)
  • REKLAMA
  • #4 1328113
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Bez schematu sprzęt jest trudny do ugryzienia bez doświadczenia. Pozostaje ci sprawdzać wszystkie elementy po kolei (tranzystory, rezystory) szczególnie od strony (-) może trafisz na coś podejrzanego :wink: .
  • #5 1980884
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Problemem była peknieta ścieżka prowadząca do pary róznicowej :] dzieki za rady. Pozdrawiam
REKLAMA