logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet radiowy na 2 komputery przez switch?

19 Mar 2005 02:42 1677 6
  • #1 1327872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 1327902
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Czyli braciszek chce za friko dostęp do internetu...
    Jeżeli administrator serwera udostępnił net dla określonych komputerów to się nie da...
    Braciszek musi iść do administratora sieci i załatwić dostęp - czytaj: wnieść stosowne opłaty...
  • #3 1327941
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    u mnie dopłata z kolejnego kompa to + 10 zł miesięcznie do abonamentu

a jak admin zablokował współdzielenie łacza to bedzie ci cięzko

temat wielokrotnie poruszany na elektrodzie - nawet jakieś tam mniej lub bradzeij skuteczne rozwiązania widziałem
  • #4 1327942
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Wystarczy że wpisał host - adres fizyczny karty sieciowej...
    Obejście jest jedno : przekładać kartę sieciową :)
  • #5 1329623
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam. Wpadlem tu tak przez przypadek. Jestem ciekawy czy jest mozliwosc podmiany numeru MAC karty, wiem ze jest on nie powtarzalny ale gdyby dalo sie przeprogramowac jakos karte to czy dalo by sie korzystac jednoczesnie z dwoch kompow w necie, z tym ze wtedy by obie karty mialy ten sam adres MAC?Pytam tylko tak z ciekawosci:)
  • #6 1330463
    alkad
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cześć

Jest program Kerio Win Route Litle. Konfiguracja prosta (jak dla dziecka).
    Dalej działaj sam. Potrzebna będzie druga karta sieciowa do kompa.

Informacja dla Kris20. Są urzadzenia z funkcją klonowania MACadresu. Co podłączysz dalej kompa, switch (255) twoja wola.
  • #7 1330707
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Podział jest możliwy przez winroute, pod warunkiem że administator nie ustawił TTL na 1. Jeżeli chodzi o winroute to jest to banalnie prosta sprawa. Ja do niedawna wykorzystywałem go do podziału DSL w sieci. Jak jakieś szczegółowe pytania to podam swój nr GG 9549110 lub emali mn.s(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet radiowy dostarczany z serwera u sąsiadki, podłączony kablem do komputera oraz chce podzielić połączenie na dwa komputery za pomocą switcha. Po podłączeniu głównego kabla do switcha i dwóch kabli LAN do komputerów, tylko jeden komputer ma dostęp do internetu, drugi ma jedynie sieć lokalną. Problemem jest brak możliwości udostępnienia połączenia internetowego w Windows XP, który zgłasza, że inne komputery nie mogą korzystać z internetu przez ten komputer. W dyskusji wskazano, że administrator serwera może ograniczać dostęp do internetu poprzez filtrowanie adresów MAC lub ustawienia TTL, co uniemożliwia współdzielenie łącza bez zgody i opłat. Jako rozwiązania zaproponowano: kontakt z administratorem w celu uzyskania dostępu, użycie oprogramowania Kerio WinRoute Lite do zarządzania połączeniami i podziału internetu, zastosowanie drugiej karty sieciowej w komputerze oraz możliwość klonowania adresu MAC za pomocą specjalnych urządzeń lub programów. Podkreślono, że jeśli administrator zablokował współdzielenie łącza, obejście tego jest trudne i wymaga zmian sprzętowych lub programowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA