logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Footprint Protela99. Jak dobrać obudowę do elementu?

korelian 19 Mar 2005 18:23 2645 8
REKLAMA
  • #1 1329707
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam wszystkich.
    Podpowiedzcie jak dobrać obudowę do elementu?
    Gdzie szukać tych obudów. Jestem na etapie "kursu" Protela i wszędzie piszą np złącze FLY4, lub AXIAL0.4 (rezystor) TO92A (tranzystor).
    A inne obudowy? Może macie jakiś opis?
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 1329740
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Najlepiej to przegladnąc sobie biblioteki które są dostarczane z protelem. A jezeli jakiegos elementu brakuje to dorobic samemu. Są z tego 2 zalety poznasz co masz w bibliotekach i nauczysz sie robic własne elementy.
  • REKLAMA
  • #3 1334549
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Tworzysz nowy plik (.pcb, czyli płytka), menu Design --> Browse Componnent
    Wyskoczy Ci okienko z menadżerem obudów - po lewej u góry masz Libares i poniżez Add/Remove, klikasz i wybierasz sobei biblioteki z jakich chcesz korzystać, poniżej masz spsi obudów w daje bibliotece, a po prawej widok danej obudowy.
  • REKLAMA
  • #4 1334581
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Wszystko co może dać producent znajdziesz tu http://www.altium.com/libraries/p99se/library_list.asp
    Całkiem sporo da się tam znaleźć ,są tam wszystkie biblioteki zawarte w najnowszych wersjach Protela w formacie PCB4 stosowanym w Protelu 99SE.Warto przeglądać płyty z EP ,tam można znaleźć biblioteki tworzone przez autorów projektów.Do niektórych elementów trzeba zrobić samamu ,do innych wystarczy przeróbka gotowych elementów.A jak to się robi?Całkiem prosto ,na forum sa wszystkie kursy do sciągnięcia i w nich to jest opisane.
  • #5 1343843
    sesil
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Ja mam podoby problem - Nie wiem jaki footprint użyć dla lampy Nixie.

Te obudowy co są na stronie Altium są do układów scalonych i innych półprzewodników.
    Kreator wbudowany w Protela też nie ma możliwości (albo ja nie potrafię tego) zrobić footprint lampy

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 1344210
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Do jakiej lampy chcesz footprint?Zapewniam że Protelem można zrobić każdy footprint.Podaj wymiary i zrobię w ciągu kilku minut.
  • #7 1344467
    sesil
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Chodzi mi o lampę Z566M.
    A jak w protelu można zrobić taką lampę?? Czy to jest w Kreatorz??
    Załączniki:
    • Footprint Protela99. Jak dobrać obudowę do elementu? Z566M.gif (6.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1344555
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    W edytorze bibliotek pcb ustawiasz 13 punktów lutowniczych na obwodzie okręgu o odpowiednim promieniu.Przy rysowaniu okręgu masz pomiar kąta i co odpowiedni kąt rozmieszczasz punkty.Jaki to kąt?Podziel 360 stopni przez liczbę końcówek które tam się zmieszczą ,widzę że będzie to 14 tyle że jednej brakuje w lampie (jest na nią miejsce na okręgu i punktów stawiasz 13) więc dzielisz 360/14.Dzięki tym wszystkim podziałkom które są w Protelu łatwiej to zrobić nim niż narysować Paintem.To wszystko.
  • #9 1976960
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Faktycznie w bibliotekach protela jest sporo elementów pomocnych przy kreśleniu schematów. Dodatkowe biblioteki można pobrać z bazy programów na tym forum.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obudów (footprintów) elementów elektronicznych w programie Protel 99SE. Zaleca się przeglądanie bibliotek dostarczanych z Protela oraz pobieranie dodatkowych bibliotek z oficjalnej strony Altium oraz forów internetowych. W przypadku braku odpowiedniego footprintu można samodzielnie stworzyć nowy element w edytorze bibliotek PCB, co pozwala na lepsze poznanie narzędzi i dostosowanie obudów do nietypowych komponentów. Przykładem jest tworzenie footprintu dla lampy Nixie Z566M, gdzie w edytorze PCB należy rozmieścić punkty lutownicze na obwodzie koła, dzieląc 360 stopni przez liczbę nóżek lampy, co ułatwia precyzyjne rozmieszczenie padów. Kreator wbudowany w Protel umożliwia tworzenie dowolnych footprintów, a dodatkowe kursy i opisy dostępne na forach pomagają w nauce tego procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA