logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie przylutować wtyk bananowy do przewodu? Cyna się nie klei

lukash90 12 Lis 2013 19:05 3321 4
  • #1 12944520
    lukash90
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam, mam taki, wydawało by się trywialny problem. Otóż nabyłem zasilacz z wyjściami bananowymi i chciałem dorobić do nich przewody. Kupiłem wtyki bananowe jak na foto, niestety poległem, bo przewód nie chce dać się przylutować do wtyku. Cyna się nie klei kompletnie. Przyznam, że pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Użyłem masy kalafoni, oczyściłem denaturatem, temperatura na 380 stopni już podkręcona a cyna do wtyku nie klei.

Jak skutecznie przylutować wtyk bananowy do przewodu? Cyna się nie klei

Jakieś pomysły? Nie chciałbym się ograniczać do owinięcia przewodu wokół gwintu wtyku, bo czasami pewno zdarzy mi się mocniej szarpnąć za niego.
  • #2 12944588
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Kwas ( lub pastę ) lutowniczy zastosuj.
  • #3 12944594
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    Opiłuj go pilnikiem, papierem ściernym, na szlifierce, potem pobiel cyną, musisz mocno rozgrzać i dużo topnika, robię tak i się udaje przylutować.
  • #4 12944614
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Da się to zrobić gdyż mnie się udało. Właściwie dobrze się do tego zabrałeś tylko zabrakło ci...cierpliwości. Chwyć w jakimś małym imadełku(lub szczypcach przez drugą osobę) za sam koniec końcówkę banana i zacznij grzać go w miejscu lutowania lutownicą dodając po chwilce trochę cyny. Grzej tą cynę w tej dziurce (lub okolicach) pocierając grotem banan (czasem można dodawać troszkę cyny z kalafonią) aż do momentu gdy cyna zacznie chwytać tj. rozlewać się po bananie. Może to potrwać dość długo bo metal do którego ma chwycić się cyna musi nagrzać się do ok 200 st. C. Gdy cyna zacznie się chwytać dołóż wcześniej pobielony cyną przewód dolej jeszcze troszkę cyny by kalafonia w niej zawarta zwilżyła lut i pozwoliła dobrze rozlać się spoinie. Potem przytrzymaj kabel w jednej pozycji do ostygnięcia (nie dmuchaj). Kabel może być mocno gorący dla tego też lepiej trzymać go szczypcami. Powodzenia:)
  • #5 12946811
    lukash90
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ok udało się, dziękuje za podpowiedzi. Ostatecznie zeszlifowałem sporą warstwę z każdego wtyku, wysmarowałem je pastą i grzałem tak jak radziliście. 20 wtyków i ponad godzina roboty ale jakoś to trzyma. Nie mniej jednak nikomu tego nie polecam, warto dołożyć do droższych wtyków z oczkiem na przewód.
REKLAMA