logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dźwięk radiowy na PC? Szukam odpowiedniego oprogramowania

sexigach 13 Lis 2013 19:42 3579 27
REKLAMA
  • #1 12948499
    sexigach
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Może niektórzy uznają, że świruję, ale odczuwam różnicę w dźwięku słyszanym w radiu i takim, który jest puszczany w formacie mp3 czy z płyty cd audio na komputerze, odtwarzaczu. Dźwięk w radiu jakby miał wyregulowaną głośność, tzn. nie ma takich skoków głośności jak w na mp3 czy cd audio i jest wg mnie przyjemniejszy dla ucha. Może istnieje jakiś program, dzięki któremu dźwięk na PC będzie brzmiał podobnie jak w radiu?
    Używałem programu Sound Solution do Winampa, ale to jeszcze nie to.. choć już blisko :)
    Wiem, że uzyskanie takiego dźwięku na PC jest raczej niemożliwe, ale lubię poeksperymentować z dźwiękiem stąd ten post :)
  • REKLAMA
  • #2 12948518
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Dźwięk w radiu ma ryczeć. Jest przepuszczany przez kompresor dynamiki.
  • #3 13043410
    sexigach
    Poziom 12  
    A nie ma jakiegoś programu-kompresora pod Windows zeby dawał efekt podobny do tego w radiu?
  • REKLAMA
  • #4 13043658
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Są i oferuje go większość odtwarzaczy multimediów.
  • REKLAMA
  • #5 13048577
    sexigach
    Poziom 12  
    Kompresory, które sprawiają, że dźwięk staje się podobny do tego z radia oferuje większość odtwarzaczy?? Są one wbudowane już w program? Foobar? Nie chodzi mi o regulację głośności czy poszerzenia stereo które np są wbudowane w wmp... To nie to.
  • #6 13048624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13048956
    sexigach
    Poziom 12  
    A mogę prosić o pomoc w wyborze wtyczek o jakie konkretnie chodzi? Zainstalowałem kilka, ale tylko zaśmieciłem sobie komputer bo to nie jest to czego szukałem niestety :/
  • #9 13049067
    sexigach
    Poziom 12  
    Ok. Jest dsp_dynamics.cpp. Ten pliczek muszę skopiować do program files-foobar-components z tym, że tam są tylko pliki o rozszerzeniach dll i po włączeniu programu foobar nie widzi nowej wtyczki. Sorry ale jestem w tej sprawie laikiem :/
  • Pomocny post
    #10 13049075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13049122
    sexigach
    Poziom 12  
    Zainstalowała mi się tylko jedna wtyczka dsp :/
    potrzebuję foobar dsp Version 0.5 highlights a instaluje się tylko najnowsza...

Dodano po 18 [minuty]:

w komponentach foobara jest wtyczka dynamic range meter ale jest ona niepodświetlona. Jak ją uaktywnić?

Dodano po 13 [minuty]:

A w efektach dsp w ustawieniach foobara jest kompresor dynamiki ale on nie daje prawie zadnego efektu.

Dodano po 32 [minuty]:

Mam kompresor w formacie Classic Compressor.dll w jaki sposób mam go sparować z programem winamp lub foobar żeby on działał?
  • REKLAMA
  • #12 13134669
    Danjel
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Myślałem że w temacie dźwięku radiowego jestem osamotniony, ale jednak nie! Mi też cholernie zależy aby mieć na komputerze dźwięk niemal taki sam jak w radiu (eska). Używam obecnie wtyczki sound soultion v1.31 do winampa, ustawienie CHP MAINSTREAM, z drobnymi moimi korektami (overdrive podniesiony do 30, gate dB wyłączona, podbity lekko bas) i długo myślałem, że to już jest to, lecz ostatnio znowu zaczynam kombinować. Jeżeli ktoś używa tego pluginu, to może mógłby mi podpowiedzieć jakie ustawienia byłyby najbliższe efektowi radiowemu (ESKA) ; )
  • #13 13141476
    sexigach
    Poziom 12  
    Sound Solution to dobra opcja jeżeli ktoś chce mieć dźwięk podobny do tego, który jest w radiu, ale jednak to nie jest to samo.. jest on zbliżony przez niektóre ustawienia, ale niestety w niektórych momentach nie przypomina takowego.. np u mnie podczas gdy ciche dźwięki są nagłaśniane w niektórych utworach muzycznych zaczyna szumieć w głośnikach :/
  • #14 13143354
    Danjel
    Poziom 9  
    A ja właśnie myślę że Sound Solution to prawie idealne narzędzie które pozwala mieć dźwięk jak w radiu. Spróbuj z ustawieniem CHP MAINSTREAM, po paru modyfikacjach efekt jest prawie identyczny jak w radiu eska, ale PRAWIE, wciąż szukam idealnego ustawienia
  • #15 13144190
    sexigach
    Poziom 12  
    Nie napisałem, że sound solution nie jest ok tylko że nie jest idealny, ale wiadomo dlaczego.. to tylko program a nie żaden profesjonalny kompresor jak w radiu jednak dźwięk zadowala :) Ustawienia mam takie jak ty.

Ps. Tak dla eksperymentu posłuchaj sobie online radio eska poznań albo warszawa przez chwilę a na końcu eska grudziądz napisz czy odczuwasz jakąś różnicę :P
  • #16 13146739
    Danjel
    Poziom 9  
    Tak lekko odchodząc od tematu uważam że dźwięk modyfikowany przez ss najlepiej słuchać w mono, bo w stereo ten dźwięk za bardzo się rozjeżdża, stąd polecam Ci posłuchać najpierw radia w mono a potem dźwięku na komputerze w ss w mono, bo chyba to właśnie wtedy można bardziej dokładnie usłyszeć czym radio a ss się różnią (do tego pobierasz dsp stacker do winampa plus jakiś plugin na mono). Ja zawsze porównywałem sobie kawałek "Sweat" Snoop Dogga w rmx Guetty, bo w nim najbardziej zauważalna jest ta kompresja, i nawet udało mi się odnaleźć takie ustawienie w którym ten numer brzmiał tak jak w radiu, jednak ostatnio znowu mocniej kombinuje, bo przy moim aktualnym ustawieniu tak samo jak w radiu nie brzmi kawałek Animals Garrixa.
  • #17 13146879
    sexigach
    Poziom 12  
    Nie brzmi to źle no, ale kurcze.. stereo musi być do tego jeszcze mam włączone virtual sourround w dodatkowych opcjach głośników w panelu.

Dodano po 6 [minuty]:

A włączałeś filter bank II w ss?
  • #18 13147140
    Danjel
    Poziom 9  
    W ustawieniu chp mainstream nie ma to sensu, poza tym w tym ustawieniu overdrive db weź na maksa, wyłącz gate db, i w five band processor w drugim od dołu cfg podkręć bas z 1.4 do 12, resztę zostaw jak jest i posłuchaj sobie, daj znać czy to podobne do radiowego czy nie bardzo.
  • #19 13148502
    sexigach
    Poziom 12  
    Tak mam cały czas tylko jeszcze zaznaczyłem no stereo expander niby źle to nie gra.. ale cos mi jeszcze nie pasuje.
  • #20 13150413
    Danjel
    Poziom 9  
    Dzisiaj znowu troszkę pogmerałem i postanowiłem zrezygnować ze zmian w five band processor, tj zostawić tam ustawienia wyjściowe takie jak w mainstream, a wzmocnić bas tam gdzie jest napisane "bass eq" czy jakoś tak - pierwszy suwak od lewej maksymalnie w dół, drugi zostawić na 64 ew podnieść do max 80. I wyłączyć stereo expander, co już zrobiłeś. Dla mnie brzmi już bardzo, bardzo podobnie jak w esce, tyko na moich dużych głośnikach 5.1 nie słychać tych paru szczegółów, ale to może dlatego że sub trochę tłumi te wyższe dźwięki. Dla porównania wziąłem radio, takie zwykle podłączyłem pod moje głośniki, by po chwili znowu podłączyć głośniki pod pc i puścić tą sama piosenkę co przed momentem w radiu. Efekt jest już prawie identyczny, choć pewnie jeszcze i tak coś znajdzie się do poprawy ):
  • #21 13151316
    sexigach
    Poziom 12  
    Ustaw jeszcze z 50 Us na 75 Us
    Chociaż mi bardziej ten dźwięk z sound solution przypomina trochę bardziej radio zet lub rmf fm niż eskę..
  • #22 13153507
    Danjel
    Poziom 9  
    Jak uzyskać dźwięk radiowy na PC? Szukam odpowiedniego oprogramowania No myślę, że to najlepsze co wykombinowałem, oceń sam
  • #23 13155402
    sexigach
    Poziom 12  
    Napisałem tobie Danjel na priv.
  • #24 13157564
    sexigach
    Poziom 12  
    Źle się tego nie słucha, ale muszą mi się jeszcze te ustawienia odsłuchać i napiszę później jakie są moje wrażenia
  • #25 13159700
    sexigach
    Poziom 12  
    Stwierdzam, że najlepiej mi się słucha muzyki w winampie na standardowych ustawieniach sound solution. Nie u każdej osoby będzie to brzmiało tak samo- inne głośniki, karta dźwiękowa. Wyłączam tylko gate db, overdrive db daje na 30, wlaczam 75 us, no st expander, zmniejszam głośność w programie do 75 i takie ustawienia wydają mi się spoko.
  • #26 13169051
    sexigach
    Poziom 12  
    Te ustawienia najbardziej przypominają mi dźwięk w radiu.
    Załączniki:
    • Jak uzyskać dźwięk radiowy na PC? Szukam odpowiedniego oprogramowania radio.jpg (118.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 17020343
    Danjel
    Poziom 9  
    Najbardziej radiowy dźwięk ma zdecydowanie ustawienie broadcast.
  • #28 19140476
    PedroSredro
    Poziom 2  
    Witam, odgrzebuję temat i mam pytanie jak autor - czy sa jakies programy do Windowsa, które służą jako kompresor dźwięku, podobny do wtyczek do Winampa i Foobara? Ale potrzebny jest program, bo muzykę odtwarzam ze Spotify. Dzięki za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o sposobach uzyskania dźwięku radiowego na komputerze, porównując różne programy i wtyczki. Zauważają, że dźwięk w radiu jest często bardziej spójny dzięki zastosowaniu kompresji dynamiki. Wskazują na programy takie jak Foobar2000 i Winamp, które oferują wtyczki DSP, w tym kompresory dynamiki, które mogą zbliżyć dźwięk do radiowego. Użytkownicy dzielą się swoimi ustawieniami dla wtyczki Sound Solution oraz innymi efektami, próbując osiągnąć dźwięk podobny do tego z radia, zwłaszcza stacji takich jak Eska. Wskazują na różne ustawienia, które mogą poprawić jakość dźwięku, takie jak wyłączenie gate dB, regulacja overdrive oraz dostosowanie basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA