logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Zen MX 8GB - Nie ładuje się i nie jest wykrywany przez komputer

Patyczaks 13 Lis 2013 20:34 2745 7
  • #1 12948787
    Patyczaks
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam już w sumie 3-4 lata mp4 firmy Creative Zen MX 8GB. Wygrzebałem ją z szafy i problem wygląda następująco, błąd podczas ładowania. Pewnego dnia rozładowała się bateria i jak podpinam do komputera kablem USB to nie chce ładować, to samo jak do ładowarki na USB do prądu też nie ładuje. Jak się włączy to pokaże, że bateria rozładowana i znów się wyłączy. Szukałem na innych forach pomocy i to na 100% nie jest wina kabla, bo nie jest nigdzie złamany i inny też sprawdzałem, nie wiem czemu tak się ten sprzęt zachowuje.

EDIT: Jakoś poszperałem, zmieniłem na calkiem inny kabel i naładowała mi się. Ale jest problem, że jak podłączam do laptopa to ładuję się, nie mogę wgrać żadnej piosenki, nic. Tak jakby jej nie czytało.
  • #2 12950018
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Jeśli masz naładowany akumulatorek spróbuj zrobić reset. W tym celu wciśnij reset następnie włącz mp3 i od razu trzymaj wciśnięty przycisk BACK aż nie pojawi się recovery mode
  • #3 12950858
    Patyczaks
    Poziom 9  
    Zrobiłem reset, dalej nie działa. Nie wiem co to może być.
  • #4 12952087
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Ściągnij firmware albo jak masz to uruchom ZENMX_PCFW_L22_1_04_01.exe następnie wciśnij reset w MP4. Następnie wciśnij i trzymaj przycisk menu oraz trzymając podepnij mp4 pod kabel USB i nie puszczając czekaj aż program zainicjuje mp4. Pojawi się napis inicjalizacja wtedy puść przycisk i gdy opcja upgrade pojawi sie naciśnij i czekaj aż firware się wgra.
  • #5 12953221
    Patyczaks
    Poziom 9  
    Zrobiłem jak napisałes, trzymałem przycisk ciągle i nie pojawił się napis inicjalizacja.
    Creative Zen MX 8GB - Nie ładuje się i nie jest wykrywany przez komputer
  • #6 12954959
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    Jesteś pewny że bateria się naładowała do minimalnych 3.7V ?

Sprawdź piny w gnieździe USB przy mp4 czy nie są odkształcone spłaszczone i czy jest dobra styczność.

Spróbuj wejść w recovery mode i tam dokonać formatowania pamięci.

A by wejść do recovery mode włącz mp4 i odrazu trzymaj wciśnięty przycisk back cofania aż pojawi się opcja recovery mode jeśli uda ci się przejść proces formatowania zresetuj mp4 i przeprowadź proces aktualizacji firmware jaki udostępniłem w tym temacie.

Jeśli pomimo tych czynności komputer nadal nie wykrywa urządzenia to:

Albo masz uszkodzoną pamięć flash NAND i mp4 idzie na szrot.
    albo zimny lut od połączenia usb D+ D- i czasem pomaga wygrzanie głównego mikro kontrolera.
    albo uszkodził się kwarc i procesor nie inicjuje.

Sprawdź dla pewności czy mp4 w środku nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych.

Dodano po 5 [minuty]:

A i oczywiście upgrade firmware przeprowadzaj pod USB2 na USB3 bywają czasem z tym problemy.
  • #7 12957547
    Patyczaks
    Poziom 9  
    To tak, bateria była cała naładowana, piny nie są zniszczone przy wejsciu w mp4, bo ładowała sie przy podłączeniu. Sformatowalem pamiec w recovery mode i dalej nic. To tak, pewnie jest coś na płytce uszkodzone, ale znalazłem na to sposób, zgrywam muzyke na karte i importuje na mp4. W każdym gnieździe przeprowadzalem upgrade firmware.
  • #8 12957729
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    Patyczaks napisał:
    ale znalazłem na to sposób, zgrywam muzykę na kartę i importuje na mp4

Jedyna deska ratunku ale jak widać sprawdza się :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem MP4 Creative Zen MX 8GB, który nie ładował się ani nie był wykrywany przez komputer. Po wymianie kabla USB udało się naładować urządzenie, jednak nie można było przesyłać muzyki. Udzielono kilku wskazówek, w tym resetowanie urządzenia, aktualizację firmware oraz sprawdzenie stanu baterii i pinów w gnieździe USB. Użytkownik potwierdził, że bateria była naładowana, a piny nieuszkodzone, ale po sformatowaniu pamięci w trybie recovery problem nadal występował. Ostatecznie znalazł sposób na przesyłanie muzyki poprzez kartę pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA