logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 64bit bez SP - Błąd Kod 37 przy instalacji nowych urządzeń USB/PCI

gasnik 14 Lis 2013 15:37 4011 11
REKLAMA
  • #1 12951119
    gasnik
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mam Windows 7 64bit bez SP. Po instalacji nowego urządzenia, za każdym razem wyskakuje błąd: System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37) i urządzenie nie działa. Próbowałem na dwóch tunerach TV (USB i PCI), tunerze SAT na PCI, Kamerze internetowej USB, I czymśtam jeszcze. Nowe urządzenia typu PENDRIVE nie wykazują tego błędu. System jest zasyfiały, ale nie mam miejsca na dysku żeby go przeinstalować (i nawet mi się nie chce...) Rozwiązania które znalazłem nie przynoszą żadnego efektu.

Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 12951186
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    gasnik napisał:
    Próbowałem na dwóch tunerach TV (USB i PCI), tunerze SAT na PCI, Kamerze internetowej USB

Do takich urządzeń należy zainstalować sterowniki. Na stronie producenta sprzętu znajdziesz sterowniki, czy nawet jak kupowałeś to raczej miałeś dołączoną płytkę.
    gasnik napisał:
    Nowe urządzenia typu PENDRIVE nie wykazują tego błędu.

Bo windows 7 ma w sobie wbudowany sterownik, aby obsłużyć pendrive i dlatego działa.

gasnik napisał:
    System jest zasyfiały, ale nie mam miejsca na dysku żeby go przeinstalować

Żeby przeinstalować formatuje się partycje, więc miejsce będzie.

Poza tym porządki w systemie można zrobić bez reinstalacji.
    gasnik napisał:
    (i nawet mi się nie chce...)

Z takim podejściem napewno dużo nie zdziałasz, nikt za ciebie nic nie zrobi chyba, że w serwisie za pieniądze.

gasnik napisał:
    Rozwiązania które znalazłem nie przynoszą żadnego efektu.

Jakie to rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #3 12951189
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Zainstaluj SP. Sterowniki do tych urzadzen sa pod system 64bitowy? Podaj ich identyfikatory.
  • #4 12951213
    gasnik
    Poziom 13  
    kasiunia7777 napisał:
    Do takich urządzeń należy zainstalować sterowniki. Na stronie producenta sprzętu znajdziesz sterowniki, czy nawet jak kupowałeś to raczej miałeś dołączoną płytkę.

Nie żartuj...

kasiunia7777 napisał:
    Żeby przeinstalować formatuje się partycje, więc miejsce będzie.

Ciekawe co zrobię z danymi na dysku, jeśli nie mam gdzie ich przenieść.

kasiunia7777 napisał:

Jakie to rozwiązania?

Różne, począwszy od tych z bazy pomocy Microsoft http://support.microsoft.com/kb/310123/pl , próbowałem naprawy z płyty DVD, czyszczenie rejestru, i sfc/scannow.

Kolobos napisał:
    Sterowniki do tych urzadzen sa pod system 64bitowy?

Tak, pod 64bit. Spróbuję z SP, a identyfikatory podam jak będę w domu.
  • REKLAMA
  • #5 12951567
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    gasnik napisał:
    Nie żartuj...

Wiesz co wowww no nie żartuje, jak się nie podoba to możesz iść na inne forum. Prosisz o pomoc to bez takich odzywek.

Co to dokładnie za urządzenia, podaj markę i model, ewentualnie właśnie identyfikatory sprzętu.

gasnik napisał:
    Ciekawe co zrobię z danymi na dysku, jeśli nie mam gdzie ich przenieść.

No to już inna sprawa. Dlatego na system powinno się mieć osobną partycję a osobną na inne dane i wtedy problemu nie ma i się ma bezpieczne dane.

gasnik napisał:
    Różne, począwszy od tych z bazy pomocy Microsoft http://support.microsoft.com/kb/310123/pl

Widzę że dobrałeś poradnik pod "swój" system. Masz windows 7 64bit a czytasz poradnik/pomoc do windows XP.
  • #6 12951633
    gasnik
    Poziom 13  
    kasiunia7777 napisał:
    Wiesz co wowww no nie żartuje, jak się nie podoba to możesz iść na inne forum. Prosisz o pomoc to bez takich odzywek.

To po co mówisz o instalacji sterowników, skoro błąd dotyczy uruchomienia zainstalowanego już sterownika..?

kasiunia7777 napisał:
    Co to dokładnie za urządzenia, podaj markę i model, ewentualnie właśnie identyfikatory sprzętu.

Microsoft Live Cam HD-6000 USB\VID_045E&PID_076F&REV_0105&MI_02
    Winfast TV 2000 XP Expert PCI\VEN_14F1&DEV_8800&SUBSYS_6611107D&REV_05
    Realtek 2832U Device (Tuner DVB-T USB) USB\VID_0BDA&PID_2838&REV_0100&MI_00
    Tak dla przykładu.

kasiunia7777 napisał:
    Widzę że dobrałeś poradnik pod "swój" system. Masz windows 7 64bit a czytasz poradnik/pomoc do windows XP.

Akurat w tym przypadku znaczenia to nie ma...

kasiunia7777 napisał:
    No to już inna sprawa. Dlatego na system powinno się mieć osobną partycję a osobną na inne dane i wtedy problemu nie ma i się ma bezpieczne dane.

Nie pouczaj mnie, to nie jest tematem tej dyskusji.

Dodano po 21 [minuty]:

Instalacja Service Packa nie powiodła się.
  • #7 12951871
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    gasnik napisał:
    Instalacja Service Packa nie powiodła się.

Dokładniej? jakiś komunikat?

Ja myślę, że powinieneś wykonać profilaktycznie skan Malwarebytes Anti Malware, oraz ADW Cleaner. Twierdzisz, że masz zasyfiały system, więc warto wykonać.

gasnik napisał:
    Nie pouczaj mnie, to nie jest tematem tej dyskusji.

Poprostu będziesz wiedział na przyszłość.
  • #8 12951925
    gasnik
    Poziom 13  
    kasiunia7777 napisał:
    Dokładniej? jakiś komunikat?

Windows 7 64bit bez SP - Błąd Kod 37 przy instalacji nowych urządzeń USB/PCI

Skany cośtam wykazały, ale nic się nie zmieniło.

kasiunia7777 napisał:
    Poprostu będziesz wiedział na przyszłość.

Po prostu*. I przestań schodzić z tematu.
  • REKLAMA
  • #9 12952046
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    A szczegóły tego komunikatu? bo z tego nadal nic nie wiemy.
    Do tego podrzuć zrzut ekranowy z programu Crystal Disc Info.
  • #10 12954752
    gasnik
    Poziom 13  
    kasiunia7777 napisał:
    A szczegóły tego komunikatu? bo z tego nadal nic nie wiemy.
    Do tego podrzuć zrzut ekranowy z programu Crystal Disc Info.

Nie wgłębiałem się.
    Nie wykazuje błędów.

Sytuacja wygląda tak: Nie mam usługi Windows Update. Nie jest wyłączona, po prostu nie ma jej na liście. Czyli pewnie coś ją zeżarło, i zapewne dlatego Service pack nie chce się zainstalować. Opcja aktualizacji systemu z płyty mojej wersji nie działa, i pomimo wybrania poprawnej architektury, wyskakuje mi błąd że nie można dokonać aktualizacji z wersji 64bit, do wersji 32bit, i na odwrót. Z płyty z SP1 informuje że nie można dokonać aktualizacji z podstawy na wersję z SP, i każe załadować płytę z podstawową wersją. sfc/scannow uruchomione z płyty po zeskanowaniu informuje o problemach, ale nie może ich naprawić.

Jakieś pomysły?
  • #11 12954956
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Gdzie zrzut z Crystal Disc Info? to ważne.

gasnik napisał:
    Jakieś pomysły?

Masz chyba nieźle zainfekowany system.
    gasnik napisał:
    Nie wgłębiałem się.

To się wgłąb, to co dałeś na zrzucie wystarczyło kliknąć "szczegóły" i by było widać.

Myślę, że najlepiej jak założysz temat w dziale pogotowie antywirusowe.
    Ogólnie system ma jeszcze jakieś dziwne dzialania? zawieszki? przymulania?
  • #12 12997169
    gasnik
    Poziom 13  
    Zakupiony został nowy dysk, i zainstalowany świeży Windows.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z systemem Windows 7 64-bit bez Service Packa napotyka błąd Kod 37 przy próbie instalacji nowych urządzeń USB i PCI, co uniemożliwia ich działanie. Problemy występują z tunerami TV, kamerą internetową oraz innymi urządzeniami, podczas gdy pendrive'y działają poprawnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym naprawy systemu i czyszczenia rejestru, ale bez skutku. Wskazano na konieczność zainstalowania odpowiednich sterowników oraz rozważenie instalacji Service Packa, co jednak napotyka trudności z powodu braku usługi Windows Update. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowego dysku i instalację świeżego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA