logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon stacjonarnym (netia) + internet (orange) = tylko dwa sygnały

wielki freeman 14 Lis 2013 19:25 3642 11
REKLAMA
  • #1 12952088
    wielki freeman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Pomóżcie mi bo już nie mam siły. Sprawa wygląda tak: Jakieś 1.5 roku temu podwyższyli moim rodzicom prędkość internetu do 6 m/bit. Na początku działało dobrze, jednakże po pewnym czasie zaczął się rozłączać kilka razy zgłaszałem awarię i ... czasami mówili, że rzeczywiście jakaś jest, ale wkrótce zostanie naprawiona, a czasami, że u nich jest wszystko w porządku. Internet działał też bardzo nieregularnie raz było wszystko ok, a raz nie. Stąd ciężko było zweryfikować, czy awaria została naprawiona, czy jednak nie.
    Jednakże w czerwcu znowu został mi podwyższony internet i udostępniony livebox (tym razem prędkość internetu to 10m/bit) Pani powiedziała, że będzie wszystko ok z internetem i rzeczywiście tak było internet działa jak dziki. Prędkość super stabilność super. Problem za to pojawił się z telefonem stacjonarnym. A dokładniej jest tak, że jak ktoś do mnie dzwoni to ja słyszę jeden dzwonek (sygnał) i pół drugiego dzwonka i koniec. Telefon przestaje dzwonić. Mogę telefon odebrać nawet kilkanaście sekund po tym dzwonku oczywiście o ile mój rozmówca nie odłoży słuchawki. On z kolei po zawsze po drugim sygnale słyszy dźwięk odbioru rozmowy, ja jednak nie odbieram wtedy telefonu
    Nie wiem teraz co robić. Macie jakieś propozycje co to może być?
    Z rzeczy które wymieniłem: filtr do telefonu, telefon stacjonarny, livebox
    Aha moim rodzice mają telefon stacjonarny z netii a z orange mam internet. Ktoś kiedyś zadzwonił i tak im wcisnęli

Pomóżcie, błagam

jeśli pomyliłem działy proszę o przeniesienie
  • REKLAMA
  • #2 12952117
    sqciu
    Poziom 2  
    jeżeli faktcyznie wymieniłeś mikrofiltr i stacjonarke to dzwoń do Netii i zgłaszaj awarie. Spr. jeszcze tel na tzw czystej linii(tj sam tel ebz filtrów, spliterów, routerów etc)
  • #3 12952147
    wielki freeman
    Poziom 11  
    Właśnie rodzice dzwonili i Pan z netii podobno sprawdzał linię i o dziwo jest wszystko w porządku. Zaproponował, abyśmy kupili nowy router. Tylko obawiam się, że wtedy wrócą problemy z rozłączaniem internetu.
    Po odłączeniu liveboxa z gniazdka, przynajmniej na chwilę, to te problemy znikają. Na jak długo, nie wiem. Czasami na 1h, czasami na 2 dni.
    Przesyłam jeszcze parametry sieci (niestety parametry sieci w liveboxie są bardzo ubogie i tylko to udało mi się ściągnąć)
    Status linii DSL
    2.1
    Stan połączenia DSL
    włączone
    2.2
    Tryb synchronizacji DSL
    Auto
    2.3
    Ostatnia synchronizacja DSL
    14 listopada 2013, 17 h 55 m
    2.4
    Czas połączenia DSL
    00 d 01 g 39 m 03 s
    Prędkość i margines szumu
    2.5
    Prędkość synchronizacji DSL w górę
    947 Kb/s
    2.6
    Prędkość synchronizacji DSL w dół
    12446 Kb/s
    2.7
    Margines szumu w dół
    15.0 dB
    Jakość linii (błędy)
    2.8
    Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
    0
    2.9
    Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
    0
  • REKLAMA
  • #4 12952180
    sqciu
    Poziom 2  
    Nic nie sprawdził bo nie ma jak to nie ich łącza, a router nie ma tu nic do rzeczy, albo kretyn albo was zbył po prostu., jeżeli po poniższym problem nadal nie ustąpi do zadzwoń jeszcze raz i się upieraj żeby zgłosili awarie.

Jeżeli przy odłączonym routerze nie ma problemu na 90 % jest to mikrofiltr, możesz masz spliter (taki rozdzielacz z jednego wyjścia w gniazdku tel robiący 2) wtedy w ogóle mikrofiltra osobnego nie podłączaj dopilnuj tylko aby kable były we właściwych gnaizdkach(rysunki na spliterze), jeżeli nie to spr. inny mikrofiltr
  • #5 12952249
    wielki freeman
    Poziom 11  
    Ok, to będę jeszcze raz dzwonił w tej sprawie do netii.

Jeśli chodzi o mikrofiltr to na 100% był wymieniany na ten co dostaliśmy z liveboxem. Niestety wymiana nie pomogła.

Splitera nie mamy, mamy tylko rozgałęźnik do którego jest podłączony filter
    coś takiego: http://www.soltronik.pl/rozgaleznik-wt-2-gn-6....html?osCsid=38279a70068a805a53877a0e7ae8bf3c

Rozgałęźnik jest też wymieniany. Na ten co był z liveboxem. Wymiana rozgałęźnika pomogła na około 2 dni. Potem znowu problem wrócił. Więc to pewnie chodziło o to, że ruter, został na chwilę odłączony od sieci.
  • #6 12952323
    sqciu
    Poziom 2  
    Jeżeli to nie wina mikrofiltra przed tel ani aparatu telefonicznego zostaje tylko zgłosić awarie.

PS: wymiana powinna pomóc albo na stałe albo w ogóle więc raczej to zbieg okoliczności był.
  • REKLAMA
  • #7 12952429
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Standartowy problem w Liveboxie 2.0 ,łapie połączenie po 1 dzwonku,wyłączyć z prądu włączyć i na jakiś czas wystarczy.
  • REKLAMA
  • #8 12952447
    wielki freeman
    Poziom 11  
    krzych66 napisał:
    Standartowy problem w Liveboxie 2.0 ,łapie połączenie po 1 dzwonku,wyłączyć z prądu włączyć i na jakiś czas wystarczy.

A coś na dłuższą metę. Nie wyobrażam sobie, aby starsza osoba codziennie resetowała router ;/ ;/
  • #9 12952486
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Na dłuższą mete wymienić LB może trafisz na dobrą sztuke bo nie we wszystkich występuje ten problem lub kupić normalny router a LB do szafy.
  • #10 12954504
    wielki freeman
    Poziom 11  
    Zastanawiam się ile można wymieniać tego liveboxa aby nie wzbudzać podejrzeń, bo byłem tydzień temu wymienić, wymiana pomogła, ale tylko na dwa dni. I pójdę znowu i znowu ... eh.

Może oni są do tego przyzwyczajeni, masakryczna firma
  • #11 12966445
    Ath1984
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wymień jeszcze rozdzielacz sygnału.
    Jak nie pomoże zgłoś ponownie problem na infolinii z sugestią wizyty serwisanta w lokalu. Zaznacz dla doradcy że sprzęt który mogłeś wymieniłeś.
  • #12 13025470
    wielki freeman
    Poziom 11  
    Problem został rozwiązany. Wystarczyło w liveboxie zmienić ustawienie telefonii analogowej z wyłacz na włącz (jest to opcja niezalecana, ale konsultant mi powiedział, że pomaga)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telefonem stacjonarnym i internetem, które występują po podwyższeniu prędkości internetu do 10 Mbit/s. Po wymianie mikrofiltra i rozgałęźnika problemy z telefonem nie ustępują, a internet działa nieregularnie. Użytkownik otrzymuje różne informacje od dostawcy Netia, który sugeruje wymianę routera Livebox. Po kilku próbach rozwiązania problemu, w tym resetowaniu routera, użytkownik dowiaduje się, że zmiana ustawienia telefonii analogowej w Liveboxie na "włącz" rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA