logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp Pavilion dv6000 - problem z dyskiem po przeniesieniu do innego laptopa

Smophy 19 Lis 2013 09:39 2127 6
REKLAMA
  • #1 12968885
    Smophy
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam serdecznie, wczoraj wyciagnalem swoj dysk twardy z laptopa i wlozylem do drugiego nie dzialajacego laptopa, po wlozeniu powrotnym do swojego laptopa, komputer przestal dzialac, a dokladnie dochodzi do wczytywania windowsa i dalej nic, laduje sie pasek ciagle i nic wiecej. chcialem sie dowiedziec co moglo sie stac?

ps. chcialem nawet zrobic taki manewr, zgralem windowsa na usb i chcialem przywrocic system forma ' napraw ' , bo wydaje mi sie ze moze stracilo czesc danych windowsa po podlaczeniu do tamtego laptopa (tam byla vista). Lecz co sie okazalo, po wejsciu do biosu, nie mam zadnych opcji, jedynie opcja glowna DIagnostics, a dalej Hard Disk Self Test. Wszedlem w test i aktualnie czekam az sprawdzi mi dysk. (przewidywany czas 58 minut).

Prosilbym o jakies wskazowki, czym moze byc spowodowany moj problem.
    podrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12968895
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1129
    Zamieść SMART dysku.
  • REKLAMA
  • #3 12968898
    Smophy
    Poziom 10  
    tzn. co Pan radzi? wytlumaczy Pan troszke bardziej przystepnie dla zwyklego zjadacza chleba.

Dodano po 3 [minuty]:

nie wiem jak uruchomic ten program smart. nie wiem czy jest on w laptopie moim. a nie moge uruchomic komputera aby go wgrac. rowniez nie wiem jak zapisac screena zrobionego w biosie, gdy nie moge wlaczyc windowsa :( .
  • #4 12968909
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1129
    To nie program. SMART pokazuje atrybuty dysku świadczące o jego kondycji. Możesz go odczytać za pomocą różnych programów bootowanych np z CD, min Parted Magic czy MHDD.
  • REKLAMA
  • #5 12968915
    Smophy
    Poziom 10  
    Rozumiem, cd rom mam zrabany, wiec moge zgrac min Parted Magic czy MHDD, na usb i podlaczyc do komputera?

Dodano po 8 [minuty]:

szczerze powiem tak, sciagam te programy pokolei, zadnego nie moge zgrac na usb. nie mam juz sily. ; /

Dodano po 32 [minuty]:

niestety nie wiem jak to zrobic mam. probowalem robic to wszystkimi sposobami i nic. nie potrafie tego robic. probowalem programem xboot i nic mi sie nie nagrywalo, pusty program bez zadnych wlasciwosci przy wlaczeniu komputera. nie wiem nic

Dodano po 8 [minuty]:

nagrywam program MHDD na usb. uruchamiam komputer wyswietla sie napis ' usun nosnik i wcisnij enter ' . jest on spakowany z rozszerzeniem .iso , po podlaczeniu usb do tego laptopa na ktorym wrzucalem ten program wyswietla sie napis : "wloz ostatni dysk zestawu wielowolumowego i kliknij przycisk OK, aby kontynuowac". Czy jest ktos na tym forum ktory mnie pokieruje co i jak dokladnie mam zrobic? prosze o pomoc.
  • #6 12969283
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ja radziłbym ściągnąć jakąś dowolną dystrybucję LiveCD Linuxa np. CD Linux 1.0.1 i po wgraniu go na nośnik USB, zbootowaniu, uruchomić z poziomu Linuxa program Badblock lub Smartd.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 12969524
    Smophy
    Poziom 10  
    Postaram się zrobić jak użytkownik guma radzi jednak jeszcze chciałem się dowiedzieć, czy może pomogłoby naprawienie 'Windowsa' poprzez wgranie go przez USB i kontynuowanie poprzez opcję 'napraw'? Jak panowie uważają - czy to może pomóc?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z laptopem HP Pavilion dv6000 po przeniesieniu dysku twardego do innego, nie działającego laptopa. Po powrocie dysku do pierwotnego laptopa, system Windows nie ładował się poprawnie. Użytkownik próbował uruchomić naprawę systemu z USB, ale napotkał trudności z dostępem do BIOS-u i uruchomieniem programów diagnostycznych. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie kondycji dysku twardego za pomocą narzędzi SMART oraz bootowalnych programów, takich jak Parted Magic czy MHDD. Wskazano również na możliwość użycia dystrybucji LiveCD Linuxa do diagnostyki. Użytkownik zastanawiał się, czy reinstalacja Windowsa przez USB mogłaby pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA