logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada do 10Mb/s - jaka maksymalna prędkość na tej lini?

kossa93 30 Lis 2013 21:50 3777 10
REKLAMA
  • #1 13010788
    kossa93
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z prędkością Neostrady. W czwartek podłączono i aktywowano mi Neostradę w opcji 1-10Mb/s.
    Linia zsynchronizowała się na nowo i pojawiły się takie oto parametry w routerze:
    Mój router to ZTE ZXV10 W300. Wcześniej używałem go do Orange freedom ze zmienionym softem.
    Zmieniłem w moim routerze (ZTE ZXV10 W300) oprogramowanie na oryginalne od Neostrady, bo wczoraj jeszcze miałem wersję oprogramowania od ZTE (bez brandu).
    Wyniki z dzisiaj +/- różnią się w zależności za pomocą którego serwera bada się prędkość:

oraz test z innym serwerem (mniejszy ping):

Aha i zmienił się parametr uploadu (na wyższy) po zmianie softu w routerze.
    Czy jest ktoś w stanie powiedzieć na podstawie tych parametrów czy będę miał te 10Mb/s downloadu i 1Mb/s uploadu?
    Może to wina routera? Bo gdy zmieniłem soft to prędkość uploadu wzrosła z 0,5 do 0,7Mb/s. Słyszałem, że linia po podłączeniu Neostrady stabilizuje się przez ok. 10 dni...
  • REKLAMA
  • #2 13010883
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Pokaż statystyki błędu CRC (i inne) lini adsl.

Byc może ZTE ZXV10 W300 nie wspiera adsl2+ (a wspiera ?) przy g.dmt (adsl) 8mbs to jest max , więcej protokół nie wspiera.
  • #3 13010906
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    8128 to prędkość DLM-owa, ma chęć tak zostać - o ile nie będziesz mu przeszkadzać. Na 36dB tłumienia down można uzyskać synchronizację 12448Mbps ale musi to być bardzo stabilna, niezaszumiona linia. U ciebie automat ochoczo "podjął kroki" :D stabilizacyjne, może łaskawie się uspokoi. Masz modulację Gdmt - nie wiadomo czy taki port - czy to już robota DLM. Możesz to sprawdzić wymuszając w routerze ADSL2+. Jeżeli po zmianie nie uzyskasz synchronizacji to oznacza, że tak już musi być i to co jest to kres możliwości tego łącza.
    Przez okres stabilizacji (te 10 dni) raczej nic nie kombinuj, nie odłączaj linii, nie wyłączaj routera. DLM potraktuje to jako niestabilność linii i mocniej cię "ustabilizuje" :cry:
    Cytat:
    Byc może ZTE ZXV10 W300 nie wspiera adsl2+ (a wspiera ?)
    tak źle z nim nie jest :D , chińczyk chińczykiem ale ADSL2+ ma.
  • REKLAMA
  • #4 13011089
    kossa93
    Poziom 10  
    @bogiebog: O te screeny ci chodziło?:

Neostrada do 10Mb/s - jaka maksymalna prędkość na tej lini? Neostrada do 10Mb/s - jaka maksymalna prędkość na tej lini? Neostrada do 10Mb/s - jaka maksymalna prędkość na tej lini?

Jak coś to wrzucę jeszcze co trzeba, nie wiem czy o to ci dokładnie chodziło?

@andk1eltd: Co to znaczy, że to prędkość DLM-owa? Gdzie te prędkości ustawiają? Zdalnie z Warszawy, czy w danym mieście? Jak to jest z tymi centralkami są one polokowane w mieście po budynkach należących do TP? No wczoraj musiałem kilka razy zrestartować router, bo wgrywałem te oprogramowanie od neostrady. A właśnie po wgraniu softu wzrosła prędkość uploadu. Mozę to ma znaczenie? Ciekawe jakby podłączyć inny router jakby było z tą prędkością, ale nie mam niestety dostępu do innego routera...
  • REKLAMA
  • #5 13011387
    Inter537
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W załączniku dodaję listę central TP.
    Może znajdziesz coś w swoim mieście.
    Załączniki:
    • Zalacznik_Nr_1_A_23.04_366736072.xls (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13014174
    kossa93
    Poziom 10  
    up.

Zastanawia mnie to że,gdy zmieniłem soft w routerze upload skoczył z ok. 640 kbps do 862-694 kbps nawet. Także myślę, że możliwości łącza są, ale download się nie zwiększył.
    Bo to raczej chyba nie jest wina routera?
  • REKLAMA
  • #7 13014412
    piolux
    Poziom 10  
    Z infolinii dowiedziałem sie iż szum wacha sie od 27-67 pan wyliczył 41db technologia Adsl2
    Status linii DSL
    2.1
    Stan połączenia DSL
    włączone
    2.2
    Tryb synchronizacji DSL
    Auto
    2.3
    Ostatnia synchronizacja DSL
    28 listopada 2013, 13 h 34 m
    2.4
    Czas połączenia DSL
    00 d 20 g 11 m 40 s
    Prędkość i margines szumu
    2.5
    Prędkość synchronizacji DSL w górę
    318 Kb/s
    2.6
    Prędkość synchronizacji DSL w dół
    2489 Kb/s
    2.7
    Margines szumu w dół
    13.0 dB
    Jakość linii (błędy)
    2.8
    Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
    0
    2.9
    Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)
    0

Mam tylko Takie Informacje z routera Livebox 2.0 jak myślicie da rade coś podbić moze chociaż do 3mb/s albo 4mb/s na infolinii mówią ze niby max 6 ale to tylko symulacja konsultantki a nie techników Odległość od centrali podobno 3.5km tak usłyszalem na infolinii
  • #8 13015006
    kossa93
    Poziom 10  
    up
    Może ktoś odpowiedzieć co od mojego wcześniejszego postu?
  • #9 13015406
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    kossa93 napisał:
    Co to znaczy, że to prędkość DLM-owa?

Prędkość ustawiana na sztywno poprzez system DLM

kossa93 napisał:
    Gdzie te prędkości ustawiają? Zdalnie z Warszawy, czy w danym mieście? Jak to jest z tymi centralkami są one polokowane w mieście po budynkach należących do TP?

Prędkością jak i całą konfiguracją sprzętu zajmuje się warszawa, robi się to zdalnie i w zasadzie nie ma potrzeby odwiedzać centrali chyba że jest konieczność zmiany portu.

kossa93 napisał:
    No wczoraj musiałem kilka razy zrestartować router, bo wgrywałem te oprogramowanie od neostrady. A właśnie po wgraniu softu wzrosła prędkość uploadu. Mozę to ma znaczenie? Ciekawe jakby podłączyć inny router jakby było z tą prędkością, ale nie mam niestety dostępu do innego routera...

Pierwsza sprawa nic nie ruszaj i nie kombinuj, parametry linii są na granicy przyjętego minimum szansa że takie zostaną jest bardzo mała, przy takich kombinacjach praktycznie zerowa. Upload czy Download tutaj margines jest bardzo mały DLM i tak będzie oczekiwałem go na poziomie co najmniej powyżej 10ciu więc nie ma to znaczenia że skoczyła prędkość.
  • #10 13018948
    kossa93
    Poziom 10  
    @seb235: Czyli co, mówisz że mam narazie czekać parę dni i będzie te 10 Mb/s? Tylko oni muszą zmienić modulację z G.DMT na ADSL2+, bo inaczej 10 Mb/s nie pójdzie. G.DMT dobija tylko do 8Mb/s.
  • #11 13019170
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    kossa93 napisał:
    @seb235: Czyli co, mówisz że mam narazie czekać parę dni i będzie te 10 Mb/s? Tylko oni muszą zmienić modulację z G.DMT na ADSL2+, bo inaczej 10 Mb/s nie pójdzie. G.DMT dobija tylko do 8Mb/s.

Nie będzie, na ADSL2+ przy twoim tłumieniu oraz idealnych warunkach uzyskuje się synchronizacje na 11168 kbps co realnie daje prędkość na poziomie 9884kbps. Także na 10Mbit/s nawet przy idealnych założeniach szans nie masz, w praktyce idealnie nie jest do tego dochodzi jakość linii, zaszumienie, no i DLM który stabilizuje co się da.

Tak więc podsumowując, na ADSL2+ w mojej opinii nie masz szans bo nie ma żadnych podstaw do takiego działania, znacznie bardziej przyda się ten port komuś z krótszą linią i opcją do 20Mbit/s. Ciesz się z tego co masz, bo pewnie szybko transfer zostanie przycięty :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością Neostrady, która została aktywowana w opcji 1-10Mb/s. Po podłączeniu linii, router ZTE ZXV10 W300 synchronizuje się z różnymi prędkościami, a użytkownik zauważa wzrost prędkości uploadu po zmianie oprogramowania na wersję od Neostrady. W dyskusji poruszane są kwestie związane z technologią ADSL2+ oraz DLM (Dynamic Line Management), które mogą wpływać na osiągane prędkości. Użytkownicy sugerują, że przy obecnych parametrach linii, osiągnięcie 10Mb/s downloadu jest mało prawdopodobne, a stabilizacja linii wymaga czasu. Wskazują również na konieczność zmiany modulacji z G.DMT na ADSL2+, aby uzyskać wyższe prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA