logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7384 – ocena schematu i projektu płytki wzmacniacza, montaż w komputerze

ostry_18 23 Mar 2005 09:44 7800 15
REKLAMA
  • #1 1340720
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    Witam. Robie swój wzmacniacz oparty na kostce TDA7384. Mam już narysowaną plytkę. Czy moglibyście rzucić na nią okiem i o ile jest coś niepoprawnie poprawić/doradzić.
    I jeszcze jedna sprawa. Nie planuje wykonania widocznego na schemacie wylącznika wzmacniacza, będzie on wbudowany w komputer, w to miejsce, gdzie sie wklada CD-ROMy i zasilany z zasilacza komp..

to jest skan schematu z CHIPa:

a to już moj projekt plytki jednostronnej:

Pozdrawiam, Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 1472295
    revenium
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hey!
    Mam pewien problem, ponieważ też postanowiłem zrobić ten wzmacniacz na schemacie z chipa.Jest tam taki potencjometr który steruje głośnością wszystkich kanałów.Czy ktoś nie wie może jaki to ma być potencjometr?
    Tam są 4x 10K B a ten jeden dodatkowy główny to jaki ma być?
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam Radek!
  • REKLAMA
  • #3 1472337
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ja umieściłem 2 potencjometry 2x10K A sklejone plecami. PO prostu, z tyłu potencjometra wystaje końcówka rdzenia. Na nią nakleiłem tekturową tulejkę, utwardziłem ją w środku wręgami (przydało się te 5 lat modelarstwa:) i połączyłem ją z wystającym rdzeniam drugiego potencjometra. Potencjometry z góry też połączyłem kawałkami grubej tektury, a między nią wlałem trochę kleju. Ważne treż, aby do środka rdzenia wlać troszkę jakiegos kleju, żeby nie zginał się on przy kręceniu. Potencjometry muszą być koeniczne z oznaczeniem A, ponieważ kręcąc jednym w prawo, drugi kręci się w lewo i gryby nie były one 'A' to kanały regulowałyby się nieregularnie. Dyskusję o tych potencjometrach znajdziesz też tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic268426.html
  • #4 1472981
    revenium
    Poziom 11  
    Hmm!
    Trochę kombinowania,ale dzięki za pomoc. Przemyślę jeszcze rozwiązanie tego problemu, może nie dam tego głównego:)
  • #5 1474446
    revenium
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego wzmacniacza, mianowicie na zdjęciu są 4 bardzo ładne potencjometry o niewielich wymiarach.Czy nie są to potencjometry montażowe i jakie one mają oznaczenie bo nie wiem gdzie bym mógł dostać takie same.Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam!
  • #6 1477137
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    w orginale zastosowano potencjometry montazowe ( występują z reguły w wersji A czyli liniowe) . Można też zastosowac potencjometr z jakiegoś starego radia samochodowego . Mają z reguły 4-5 sekcji , oczywiście trzeba je przemierzyć . Zaletą takiego rozwiązania jest tez zintegrowany włacznik
  • REKLAMA
  • #7 1492364
    novaspace.org
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z tym wzmacniaczem. A mianowicie po jego złożeniu wszystko gra tylko na wyjściach mam bardzo wysokie napięcia 7-11V. Czy też tak macie? Głośniki podłączyłem tylko na próbę, bo nie chce ich spalić.
    Płytkę robiłem już 6 razy i za każdym razem jest to samo. Układ jest raczej sprawny. Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #8 1492560
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    na wyjściu powina być połowa napięcia wejściowego czyli jak zasilasz go 12v będziesz miał w okolicach 6v . W sumie nie rozuemiem , skoro wszytsko gra :) to czym sie przejmujesz :)
  • #9 1500680
    novaspace.org
    Poziom 11  
    Przerobiłem trochę ten wzmacniacz żeby każdy kanał miał swój potencjometr (nie ma już regulacji wspólnej). I się okazało, że są jakieś przebicia z innych kanałów. Jeśli jest podłączony tylko jeden głośnik to gra czysto, ale jak podłączę drugi głośnik na inny kanał to są zakłócenia (charczenie). A co do napięć na wyjściach to wydaje mi się, że są trochę za wysokie. 7-9 V bez sygnału, a wydaje mi się, że powinno być w granicach 1-2V. Macie jakieś pomysły, żeby to zrobić?
    Ma może ktoś schemat PCB w pdf dla tego wzmacniacza.
  • #11 1593291
    Nosferatu_Alucard
    Poziom 11  
    Witam, pozwólcie że podłącze się pod ten temat.
    Ja mam problem z moim wzmacniaczem na podobnym układzie (7386).Zastosowałem ten sam schemat jednakże nie moge wydobyć z układu żednego dźwięku.Przypuszczam że coś nie tak z zasilaniem bo zrobiłem tak: zaraz po mostku greatza dałem 2 kondensatory rownolegle 4700uF i po tym już doprowadziłem do nóżek odpowiedzialnych za zasilanie.Czy potrzebny jest jeszcze jakiś stabilizator albo coś ?
  • #12 1643939
    novaspace.org
    Poziom 11  
    A jaki masz transformator? Jak masz zwykły toroid 12V to po wyprostowaniu masz ok 18-19V. A to jest trochę za dużo na ten układ.
    A na nóżce 22 jakie masz napięcie?
  • #13 1644337
    Nosferatu_Alucard
    Poziom 11  
    faktycznie po wyprostowaniu było wyższe znacznie napięcie rzędu 17V, wzmacniacz nie działał więc dałem sobie spokój, pomyślałem że kosta sie spaliła.

Dodano po 6 [minuty]:

a co byś wobec tego proponował?
  • #14 1656686
    novaspace.org
    Poziom 11  
    Proponuję trzy roziązania:
    1. Odwinąć kilka zwojów z uzwojenia wtórnego. Wtedy będzie niższe napięcie zmienne, a tym samym po wyprostowaniu niższe będzie także napięcie stałe.
    2. Zastosowanie stabilizatora 15V.
    3. Włączyć szeregowo rezystor pomiędzy mostek gretza a układ.

Jeszcze pytanko jakie masz napięcie na nóżce mute (22)? Bo jeśli masz za niskie napięcie na tej nóżce to układ jest wyciszony. Musi być tam powyżej 3,5V
  • #15 1656795
    Nosferatu_Alucard
    Poziom 11  
    Nóżke 22 mam do zasilania układu podłączone bezpośrednio, a więc jest 12V na niej.Wstawię rezystor bo na stabilizator miejsca nie mam na płytce.Mam tylko nadzieje, że kosta nie została uszkodzona przez napięcie 17V czy tam 18V jakie się okazało występować po włączeniu.
  • #16 1688533
    ostry_18
    Poziom 24  
    Odnawiam temat, bo wkońcu wziąłem się za robotę i zrobiłem ten wzmacniacz. MOja pierwsza płytka udała mi się nawet całkiem dobrze i za pierwszym razem. wlutowałem układ bez żadnych problemów. Podłączyłem, grał pewnie z 5 sekund (była niska jakośc, dudniło buczało, ale grał) potem zaczęło strasznie dudnić i... zamilkł. Nie wiem dlaczego, nei wiem z jakiego powodu. MOże ktoś dałby mi jakąs porade na ten temat. Jeszcze odnośnie innych postów w tym temacie. Na schemacie z chipa do mute (22) nie było NIC podłączone i grało. A na wyjściach do głośników ma około 12 V...

Prosze o pomoc - ukłąd do kosza czy tylko jakiś błąd w konstrukcji...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA7384, w tym oceny schematu i jednostronnej płytki drukowanej oraz montażu wzmacniacza w komputerze bez widocznego wyłącznika. Poruszono kwestie doboru potencjometrów do regulacji głośności, w tym zastosowania potencjometrów montażowych liniowych (oznaczenie A) lub zintegrowanych z wyłącznikiem, np. z radia samochodowego. Zgłaszano problem wysokich napięć na wyjściach (7-11 V), które jednak są zgodne z charakterystyką układu, gdyż na wyjściu pojawia się około połowa napięcia zasilania (np. przy 12 V zasilania około 6 V na wyjściu). Wskazano na konieczność odpowiedniego napięcia na nóżce mute (22) powyżej 3,5 V, aby układ nie był wyciszony. Omówiono problemy z zasilaniem, zwłaszcza zbyt wysokim napięciem po wyprostowaniu (17-19 V), które może uszkodzić układ, oraz proponowane rozwiązania: zmniejszenie napięcia przez odwinięcie zwojów transformatora, zastosowanie stabilizatora 15 V lub rezystora szeregowego. Wspomniano o problemach z zakłóceniami przy modyfikacji regulacji głośności na osobne potencjometry dla kanałów oraz o konieczności sprawdzenia poprawności połączeń i ewentualnych błędów konstrukcyjnych. Podano link do noty katalogowej TDA7384 dla lepszego zrozumienia parametrów układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA