logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VPS Ubuntu 12.04: Brak bash history dla nowego użytkownika, tylko znak $

marek-zarzycki 07 Gru 2013 14:23 1074 6
REKLAMA
  • #1 13034399
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Na serwerze VPS (ubuntu 12.04) utworzyłem nowego użytkownika. Po zalogowaniu się na VPS z nazwą tego użytkownika w konsoli mam tylko znaczek $ (bez nazwy użytkownika) oraz nie działa bash history tj. kiedy naciskam strzałkę w górę lub na dół, wyświetla się: ^[[A lub ^[[B

W folderze użytkownika w katalogu home utworzyłem plik .bash_history i nadałem użytkownika i grupę. Niestety historia nadal się nie zapisuje.

P.S
    Dodam, że na koncie root'a wszystko działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13035613
    tom3kk
    Poziom 19  
    Ocena: 164
    Wydaj w katalogu tego normalnego 'usera' polecenie 'ls -al', wrzuć output.
    Nie wiem jak zakładałeś konto, być może pominąłeś kopiowanie defaultowych plików z /etc/skel

Od biedy będzie można pliki skopiować z konta root'a.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13035877
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Prawdopodobnie użytkownik skonfigurowany został z nieprawidłową powłoką - a bynajmniej nie bash. Skasuj to konto i dodaj je od nowa za pomocą komendy adduser NAZWA .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13035999
    tom3kk
    Poziom 19  
    dodam tylko - pokaz output 'cat /etc/passwd', ulatwi to weryfikacje posta powyzej
  • REKLAMA
  • #5 13036105
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Dzięki za wskazówki, już jest w porządku. Wcześniej założyłem konto poleceniem useradd i chyba stąd te kłopoty.
  • Pomocny post
    #6 13036937
    tom3kk
    Poziom 19  
    Tak, pominąłeś przekopiowanie szkieletu i dlatego nie działało.
    Aczkolwiek useradd to też poprawne polecenie, powiedzmy że domyślnie bardziej 'surowe' w działaniu.
  • #7 13037577
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ok, problem wobec tego rozwiązany. Wątek zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Na serwerze VPS z systemem Ubuntu 12.04 użytkownik napotkał problem z nowo utworzonym kontem, które nie wyświetlało nazwy użytkownika w terminalu oraz nie zapisywało historii poleceń bash. Po analizie problemu zasugerowano, aby sprawdzić uprawnienia i zawartość katalogu domowego użytkownika oraz upewnić się, że konto zostało utworzone poprawnie. Użytkownik pierwotnie użył polecenia 'useradd', co mogło prowadzić do braku domyślnych plików konfiguracyjnych. Po utworzeniu konta za pomocą 'adduser' problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA