logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable

pluto2 11 Gru 2013 15:42 3027 18
REKLAMA
  • #1 13049345
    pluto2
    Poziom 2  
    Witam
    Czy istnieje mozliwosc podlaczenia takich kabli do telewizora(zdjecia) przy pomocy jakiejs przejsciowki? Grzebie w internecie i nie moge znalezc nic odpowiedniego.
    Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable
  • REKLAMA
  • #2 13052688
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    A nie masz w zestawie kabelka pasującego do tego złącza. Powinien być dostarczony wraz z TV.
    To jest niestandardowe złącze 10 pin mini DIN
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mini-DIN_connector
    Gdy znajdziesz wtyczkę pasującą do tego to piny według pewnego forum to
    1 - composite video, 2 - ground, 3 - left audio, 4 - chroma, 5 - ??, 6 - ??, 7 - ground, 8 - ground, 9 - luma, 10 - right audio.
    Ale to musisz sam sprawdzić - gwarancji nie dam.
  • REKLAMA
  • #3 20379557
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    Podbijam temat, bo nie potrafię znaleźć odpowiedniego kabla.
    Da się go jakoś zastąpić? Przejściówkami jakimiś, czymś? Ktoś, coś?
  • REKLAMA
  • #5 20379765
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    Tak, jak autor tematu - mam HANNspree T094 i chcę do niego podłączyć Pegasusa, PSX-a lub jakieś inne stareńkie konsolowe cuś.
    I o ile grubs napisał autorowi tematu, że ma w swoim TV 10 pin mini DIN, to ja tam widzę 7 dziurek ;)
    Ja mam natomiast zdecydowanie 10. Mam też do mojego TV przejściówkę, ale to raczej nie jest to, czego potrzebuję, bo kabel, który podłączam do TV jest zakończony trzema kolorowymi wtyczkami, a ja takie same mam np. w PSX-ie i to właśnie takie chcę wpiąć w TV, a nie odwrotnie ;)

Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable - wejście do TV

Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable - końcówka "kabla z igiełkami" (pinami, tak?) wpiętego do TV + przejściówka
  • REKLAMA
  • #7 20379858
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    Tak, właśnie tak to wygląda.

• #9 20379866
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    No nie, takiego czegoś nie potrzebuję, bo ja z konsoli mam te trzy kolorowe wtyczki właśnie, które muszę wpiąć do TV, a mam w nim to wejście mini din 10 pin...
  • #11 20379954
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    Napisałam już wcześniej, że potrzebuję "te trzy kolorowe" wtyki wpiąć do TV w to "okrągłe na igiełki". Mam ten sam case, co autor tematu, który dodał zdjęcia. Ja również dodałam zdjęcia. Ale dodam jeszcze jedno, może to będzie bardziej obrazowe:

• #13 20380016
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    Patrzyłam, patrzyłam, to nie takiego kabla potrzebuję. My się w ogóle nie rozumiemy, a ja już nie wiem, jak bardziej dokładnie opisać potrzebę przepięcia jakoś 3x RCA (wyjście z konsoli), żeby móc się wpiąć w wejście (TV) mini din 10 pin... Wejście w konsoli to AV multi out, a nie RCA, ani inne piny.

Dodano po 2 [minuty]:

Zresztą napisałam konkretnie - co potrzebuję wpiąć w co, a nie co mogłabym wpiąć w co, gdybym chciała użyć wejść, których zwyczajnie nie mam.
  • #14 20380070
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Zamiast od razu, tak jak stoi w regulaminie, podać typ konsoli i typ OTV to błądzisz dając niewyraźne zdjęcie. Gniazdo typu żeńskiego to jest styk z dziurką )dziurkami) a wtyk typu męskiego to jest z bolcem. To pokazane na zdjęciu to gniazdo żeńskie mini DIN 10 PIN. Do niego ma przyjść kabel z wtyczką męską mini DIN 10 PIN. Z drugiej strony ma być co? Chimch ale jaki? Męski (wtyczka) czy żeński (gniazdko)? Takiego trzeba poszukać. Jeśli zamiast RCA (chinch) męskiego potrzebujesz żeński to trzeba dokupić "beczkę". O taką:
  • #15 20381035
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Po kolei, są dwie możliwości.

Konsola, wyjście AV multi out -> przewód z jednej strony wtyk AV multi out z drugiej strony trzy RCA -> przewód z trzema gniazdami RCA z jednej strony z drugiej wtyczka miniDIN 10 do telewizora -> telewizor.

Wersja alternatywna:

Konsola, wyjście AV multi out -> przewód z jednej strony wtyk AV multi out z drugiej strony trzy RCA -> przejściówka trzy gniazda RCA z jednej strony, wtyk EURO z drugiej -> przewód z gniazdem EURO z jednej strony z drugiej wtyczka miniDIN 10 do telewizora -> telewizor.

Którego potrzebujesz?
  • #16 20381081
    GramWTeGry
    Poziom 5  
    3x łącznik RCA i (w przypadku PSX-a) sprawa załatwiona:

• #17 20441248
    Stanisawabonarski
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Mam identyczne zadanie obecnie, xD. Przeszukałem w ciągu ostatniego tygodnia ze 3000 ogłoszeń pt. "kabel/ przejściówka"
    W sklepie Cyfronika jest do kupienia wtyk pod hasłem "mini-DIN 10p" za 2x zł. Na alledrogo jest oferta 5szt pozłacanych samych główek wtyku za 9x zł -ktoś już wrzucał zdjęcie z niej. To wszystko co udało mi się ustalić.

Nie mam pewności co do rozpiski wyjścia/ pinout. Trzeba uważać, bo podobno jest tam dostępne napięcie 9V. Wpinając wyjście obrazu z kamery CTTV w standardzie CVBS pod pin 10 lub 9 ( nie pamiętam) złapałem niewyraźny/ okrojony obraz z tej kamery. Podepnę jeszcze pod nr 8 ( niby Composite Video, czyli tradycyjne analogowe "AV in ", które jest w standardzie wspomnianego sygnału CVBS) i sprawdzę to jeszcze raz.
    Jeśli będzie zainteresowanie to podam rezultat.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable Pokusiłem się jeszcze o łopatologiczne wyjaśnienie wyjścia złącza mini-Din 10 pin.

Jak podłączyć Pegasusa do telewizora Hannspree T094? Adaptery i kable Pozdrawiam @pluto_2

Dodano po 26 [minuty]:
  • #19 20910339
    Stanisawabonarski
    Poziom 6  
    Ocena: 2

Dziękuję. Kupiłem oryginalny kabel Hannspree w międzyczasie, którego pinout mogę też dla pewności zbadać multimetrem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o podłączeniu konsoli Pegasus do telewizora Hannspree T094, który posiada złącze mini DIN 10-pin. Wskazują, że do prawidłowego połączenia potrzebny jest odpowiedni kabel, który z jednej strony ma wtyk AV multi out, a z drugiej trzy wtyki RCA lub wtyk mini DIN 10-pin. Pojawiają się różne sugestie dotyczące przejściówek oraz kabli, a także linki do ofert sprzedaży. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z pinoutem złącza oraz testami połączeń, w tym z Raspberry Pi. W końcu jeden z uczestników potwierdza zakup oryginalnego kabla Hannspree.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA