logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 - Centrala alarmowa gubi hasła i samoczynnie uzbraja strefy

wzwz 21 Gru 2013 18:21 3951 12
  • #1 13085198
    wzwz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    :?:Witam mam problem z centralką alarmową integra 64. Po podaniu napięcia z akumulatora i załączeniu nap.230V centrala alarmuje nie reaguje na wpisywane hasła.Samoczynnie załącza się druga strefa a w pamięci nie ma żadnej informacji kto ją załącza Wejście w tryb serwisowy możliwy jest tylko z kołków. Restart haseł został wykonany wpisałem nowe hasła ale za chwilę po kilku operacjach zgubił nowe hasła. Po całkowitym zabraniu napięcia i po podaniu napięcia ponownie nie reaguje na żadne hasła. Podejrzewam płytę ale nie jestem pewny.
  • #2 13085298
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jesli możesz to zrób całkowity reset i jeszcze raz identyfikację. Jak nie pomoże to może być płyta.
  • #3 13086093
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Możesz jeszcze pokusić się o flash centrali na nowszy firmware.
  • #4 13089714
    wzwz
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc. Po świętach dam znać czy pomogło.Pozdrawiam.
  • #5 13092147
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    wzwz napisał:
    :?:Witam mam problem z centralką alarmową integra 64. Po podaniu napięcia z akumulatora i załączeniu nap.230V centrala alarmuje nie reaguje na wpisywane hasła.Samoczynnie załącza się druga strefa a w pamięci nie ma żadnej informacji kto ją załącza Wejście w tryb serwisowy możliwy jest tylko z kołków. Restart haseł został wykonany wpisałem nowe hasła ale za chwilę po kilku operacjach zgubił nowe hasła. Po całkowitym zabraniu napięcia i po podaniu napięcia ponownie nie reaguje na żadne hasła. Podejrzewam płytę ale nie jestem pewny.

Sprawdź bateryjkę podtrzymującą. Jeżeli jest rozładowana, ta centrala może gubić hasła.

M
  • #6 13102102
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    A jest na płycie bateria ?
    Stawiam że zapomniałeś tam umieścić... Pozdro.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #7 13112172
    segami
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Niby to oczywiste ale zapis do flesza po resecie haseł był ?
  • #8 13114352
    fred4u
    Poziom 27  
    segami napisał:
    Niby to oczywiste ale zapis do flesza po resecie haseł był ?

Nie ma to wpływu na gubienie haseł, bo nie są zapisywane we flashu.
  • #9 13114796
    gigi-44
    Poziom 27  
    Witam, nie bardzo chcę mi się wierzyć, że centrala gubi hasła szczerze to pierwsze słyszę o takim przypadku raczej stawiałbym na złe oprogramowanie użytkownika (hasło jedno razowe, może być użytkownik który tylko uzbraja lub źle przypisałeś strefy).
  • #10 13116500
    fred4u
    Poziom 27  
    gigi-44 napisał:
    Witam, nie bardzo chcę mi się wierzyć, że centrala gubi hasła szczerze to pierwsze słyszę o takim przypadku raczej stawiałbym na złe oprogramowanie użytkownika (hasło jedno razowe, może być użytkownik który tylko uzbraja lub źle przypisałeś strefy).

Mowa jest o sytuacji całkowitego braku zasilania (AC, akumulator). W takim przypadku pamięć z hasłami podtrzymywana jest bateryjką. Jeżeli jest rozładowana, centrala bedzie "gubić" hasła.
  • #11 13117012
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13117137
    gigi-44
    Poziom 27  
    Kiedyś na płycie była jeszcze zwora memory, potem właśnie wprowadzono bateryjkę której brak powoduje skasowanie pamięci ustawień, danych o użytkownikach, pamięci zdarzeń i zegara.

Tak jak sharp opisał to wyżej

Dane o hasłach administratorów i serwisu pamiętane są w odrębnej pamięci EEPROM i nie giną gdy bateria jest uszkodzona lub gdy jej brak.

Dzięki zapisaniu kopii ustawień w pamięci FLASH, w przypadku wykrycia błędu w danych zapisanych w pamięci RAM, centrala będzie mogła je odtworzyć z kopii zapasowej.
  • #13 15563218
    wzwz
    Poziom 2  
    Wadliwa bateria na płycie głównej centrali.

Dodano po 5 [minuty]:

Wadliwa bateria na płycie głównej centrali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową Integra 64, która po podłączeniu zasilania nie reaguje na wprowadzane hasła i samoczynnie uzbraja drugą strefę. Po wykonaniu restartu haseł i ich ponownym wprowadzeniu, centrala gubi nowe hasła. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym całkowity reset, aktualizacja oprogramowania, sprawdzenie baterii podtrzymującej oraz upewnienie się, że hasła są poprawnie zapisane. Wskazano, że brak baterii może prowadzić do utraty ustawień, a hasła administratora są przechowywane w pamięci EEPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA