logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 Stereomix - W nagrywanie nie ma StereoMix

Rudder 31 Gru 2013 14:16 3510 12
REKLAMA
  • #1 13119748
    Rudder
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Gdy przechwytuje film z dźwiękiem to po przechwyceniu filmu nie odtwarza mi się dźwięk. Przechwytywaniem dźwieku zajmuje się aplikacja StereoMix. Jednak jest ona u mnie wyłączona. Próbuje ją włączyć w "Start - Panel Sterowania -> Sprzęt i Dźwięk -> Dźwięk -> Nagrywanie". Jednak jest ona niewidoczna dlatego robie "Pokaz ukryte urządzenia" tu i nadal mi sie nie pokazuje ta funkcja
    mimo zainstalowanych wszystkich sterowników:
    Co zrobić w takim przypadku, może wspomóc sie edytorem rejestru ? Wielu użytkownikom komputerów ta funkcja nie działa w windows 7, dlaczego ?
  • REKLAMA
  • #2 13119958
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    A sterowniki do karty dźwiękowej masz zainstalowane od producenta czy może tylko od MS?
  • #3 13121910
    Rudder
    Poziom 18  
    W związku z tym wpisze tu identyfikator sprzętu FUNC_01&VEN_8086&DEV_2805&SUBSYS_80860101&REV_1000
    I to jest to:
    http://www.driveridentifier.com/scan/download...NC_01%26VEN_8086%26DEV_2805%26SUBSYS_80860101
    Mam zainstalowany ten sterownik. Czy mam go koniecznie przeinstalować ? Według mnie problem tkwi gdzie indziej.
    Ale gdzie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13123775
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    W menedżerze wejdź w kontrolery dźwięku wideo i gier i sprawdź czy dla twojej karty zainstalowany jest sterownik producenta czy microsoftu - zakładka sterownik - dostawca sterownika...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13132871
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Co to za komp - laptop czy pc jeżeli laptop to dokładny model podaj, a jeżeli to stacjonarny to model płyty głównej.
    Ten identyfikator który podałeś to prawdopodobnie od sterownika dźwięku po HDMI jeszcze drugie urządzenie powinno być też możesz podać identyfikator.
    Windows 7 x32 czy x64?
  • REKLAMA
  • #7 13135084
    Rudder
    Poziom 18  
    Ten laptop: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-periphe...rs/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP300E7A-S04PL (jak go oceniasz ?)
    Windows 7 x64
    Ta urządzenia są dwa (2* Urządzenie zgodne ze standardem HigH Definition Audio):
    Id sprzetu 2 sterownika to: FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0269&SUBSYS_144DC606&REV_1001
    To jest to: http://www.driveridentifier.com/scan/driver_f...NC_01%26VEN_10EC%26DEV_0269%26SUBSYS_144DC606

gallus [pl] napisał:
    to prawdopodobnie od sterownika dźwięku po HDMI
    Skąd to wiesz ?
  • #9 13135314
    Rudder
    Poziom 18  
    Sterowniki tak i tak działają. Mają tylko inne opcje w regedit(tego chce sie nauczyć, przydatne). Zainstaluje jeszcze te co podałeś. Będzie po dwa sterowniki.
    Link poprawiony usuń to:
    gallus [pl] napisał:
    PS Podałeś linka to TV a nie do laptopa
  • #10 13137287
    Rudder
    Poziom 18  
    Oto programik tych sterowników:
    Dobry
    Jednak Ashampo Snap 5 przechwytuje mi wideo bez dźwięku. Przechwytuje mnie przez Mikrofon. Ja chce przechwycić film z dźwiękiem i nie wiem jak to ustawić. Pomóżjak

Czy ten sterownik HDMI o którym pisałeś teź da się zainstalować , uzyskujac kolejny program ?
    Czy sterowniki wszytkich urządzeń można zainstalować dzięki firmowemu oprogramowaniu nie potrzebując windowsowych ? Na przykład takich urządzeń jak:
    -Kontrolery IDE ATA/ATAPI - ATA Channel 0, 1, 2, 3, 4.
    -Urządzenie kompozytowe USB, Urządzenie pamięci masowej USB
    -Urządzenie Bluetooth (Protokół TDI RFCOMM
    -itp.
    Mam ich troche
    A tutaj są wszystkie: http://www.driveridentifier.com/scan/desktop.php?scanid=7CC4DB8D872F49E39BB4DF4D8B1060DD
    Jak widać dużo Microsoftu
  • #11 13138220
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Na ten moment zostaje chyba ostatnia szansa czyli instalacja sterowników wprost od producenta (64bits Vista, Windows7, Windows8, Windows8.1 Driver only (Executable file)) tylko przed instalacją odinstaluj te poprzednie pobrane ze strony samsunga. jeżeli wtedy nie pojawi ci się miks stereo to chyba sama zintegrowana karta dźwiękowa nie posiada tej funkcji.

Co do sterowników innych urządzeń to możesz zainstalować jeszcze do bluetooth, a do reszty muszą zostać systemowe.

PS Oczywiście masz zaptaszkowane pokaż wyłączone urządzenia i pokaż odłączone urządzenia w ustawieniach nagrywania?

-EDiT-
    I jeszcze jedna wartościowa rzecz znaleziona na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1628968.html#8084720 więc możesz zacząć i od niej...
  • #12 13138933
    Rudder
    Poziom 18  
    Sory. Zapomniałem zaznaczyć Pokaż Wyłaczone Urządzenia, gdy to zrobiłem moim oczom pojawił się Miks Stereo i go włączyłem. Widoczny w Nagrywanie:

W Ashampo Snap 5 w Przchwyć wideo -> Przechwyć również audio tez jest widoczny Miks Stereo (Realtek High Definition Audio):
    Działa bardzo dobrze

Rozumiem, że w takich przypadkach sterowniki mają zawsze pierwszorzędne znaczenie ?

W przypadku sterowników do Bluetooth można zainstalować je firmowe do obu urzadzeń czy tylko do jednego ?
    ID sprzętu Bluetooth:
    Generig Bluetooth Adapter: USB/VID_8086&PID_0189&REV_6919
    Moduł wyliczający Bluetooth firmy Microsoft: BTH/MS_BTHBRB

Mi sie wydaje, że do baterii/UPS można też zainstalować sterownik firmowy. Wiem to dzęki tej stronie: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-periphe...-mobile-pc/pc-archives/NP300E7A-S04PL-support i naciskając Chciałbym znać funkcje głównych programów oprogramowania, które jest zapisane na niebiesko. Po otwaciu pokazują się programy, których nie znam - bo mam juz zainstalowane systemowe aplikacje:
    - Battery Manager
    - Recovery Solution
    - Samsung Update Plus
    - i inne
  • Pomocny post
    #13 13139710
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Pierwszorzędne znaczenie mają sterowniki do płyty głównej, karty graficznej, karty dźwiękowej, kart ethernet/wifi i dalszych urządzeń wg. uznania i potrzeby jeżeli np. sam producent dodał w nich jakieś funkcjonalności których nie obsługują sterowniki systemowe.

Co do oprogramowania baterii do może się przydać dla potrzeb przedłużenia jej żywota poprzez profile ładowania itp.
    Co do funkcji poszczególnych programów zapytaj google a dostaniesz sporo odpowiedzi. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem funkcji StereoMix w systemie Windows 7, co uniemożliwia przechwytywanie dźwięku podczas nagrywania wideo. Pomimo zainstalowanych sterowników, StereoMix nie jest widoczny w ustawieniach nagrywania. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie, czy zainstalowane są sterowniki od producenta karty dźwiękowej, a nie tylko od Microsoftu. Po włączeniu opcji "Pokaż wyłączone urządzenia" w ustawieniach dźwięku, funkcja StereoMix stała się dostępna. Użytkownik zainstalował również sterowniki Realtek High Definition Audio, co pozwoliło na poprawne przechwytywanie dźwięku. Wskazano, że sterowniki mają kluczowe znaczenie dla funkcjonalności urządzeń audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA