logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vps - Jaki serwer vps kupić i po co wybór tych ustawień?

tomaszostry 10 Sty 2014 20:07 3777 4
REKLAMA
  • #1 13161782
    tomaszostry
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.

Jakiś czas temu zdecydowałem się na zakup serwera VPS.
    Wybrałem opcję od ovh.pl-> na początek najtańszą (jak będzie za słaby to kupię lepszy serwer)

Obecnie mam "mały sklep internetowy" -> nie generuje żadnych przychodów tak jak zakładałem (robiłem go w calu nauczenia się przerabiania kodu strony /dużo się nauczyłem/)(Chciał bym to zmienić).
    Stoi na darmowym hostingu cba.pl (dobry hosting) domena również z końcówką cba.pl.

Firmę mam już założoną (działa w innej branży) zatem problemu z legalnością nie będzie.
    Na początek kupiłem domenę na 2 lata - dobry początek.
    Teraz mam problem bo wiem że chciał bym kupić serwer VPS - patrz wyżej.

Wszedłem na ovh.pl i wybrałem odpowiedni produkt.
    Zatrzymałem się na tym oto widoku.
    vps - Jaki serwer vps kupić i po co wybór tych ustawień?

Co mam.
    Mam domenę i gotową do przeniesienia stronę.
    Sklep jest postawiony na PrestaShop i drugi na CubeCart
    Wybieram system Linux.
    Z czym mam problem.
    1. Opcja Dystrybucja: (Po co mi to skoro mam już gotowy sklep)
    a) Nie wiem czy tu się to wybiera, ale chciał bym mieć jakiś panel do obsługi serwera (tak jak z automatu mam gdy zakładam konto na cba.pl)
    b) Muszę koniecznie coś tu wybrać - co ty wybrać i dadzą mi poszczególne opcje?
    c) Czy jak wybiorę opcje PrestaShop to zainstaluje mi z automatu ten sklep (czego nie chcę) bo mam już go gotowego do przeniesienia, czy może ustawienia serwera będą jakoś dostosowane to tego typu sklepu?
    d)Co mi da wybranie opcji Cpanel (jest to panel sterowania do serwera?) lub Plesk (to też panel innego rodzaju)?
    2. Licencja Plesk/Cpanel
    a) Po co mi te opcje i czy muszę koniecznie wybrać jakąś licencję gdy chciał bym połączyć ten serwer z tylko jedną domeną?
    b) Czy jak chciał bym na tym serwerze mieć trzy różne strony na innych domenach to muszę wykupować tę licencję?

Reszta opcji jest dla mnie jasna, lub sam wyszukałem odpowiedzi w necie.

Podsumuję.
    Mam gotową stronę i domenę -> chciał bym to uruchomić na serwerze vps.
  • REKLAMA
  • #2 13166167
    tom3kk
    Poziom 19  
    Ocena: 164
    Dystrybucja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybucja_Linuksa

Musisz sobie jakaś wybrać, z tego co widzę masz do wyboru czysty system bądź jakieś pre-konfigurowane dystrybucje pod konkretne skrypty - obstawiam że przez OVH.

Sugerując się obrazkiem, np. jak wybierzesz Joomla to dostaniesz jakąś dystrybucje z uruchomionym skryptem Joomla, instaluje Ci się obraz na VPS i "wszystko" dziala po starcie.
    To samo tyczy sie zapewne: Prestashop, Wordpress, Cpanel, Drupal, LAMP (Linux Apache MySQL PHP), Centos.

Reszta to czyste systemy, czy tam minimalna instalacja.

Musiałbyś doczytać w dok. OVH dokładnie co to za pakiety albo poczekać aż jakiś z użytkowników OVH się wypowie.
    Ja osobiście nie jestem zwolennikiem automagicznych skryptów i stawiam system od zera.

Cytat:
    Mam gotową stronę i domenę -> chciał bym to uruchomić na serwerze vps.

Możesz zatrudnić administratora żeby Ci to uruchomił i ominąć w ten sposób instalacji nadmiarowego oprogramowania.

Dodam również iż jak dopiero zaczynasz, VPS mógł być gorszym wyborem niż dobrej jakości hosting współdzielony.

Kwestia licencji - jeśli nie chcesz używać softu typu Plesk/Cpanel to ich nie potrzebujesz, VPS może admin skonfigurować bez tego i będzie wszystko działać - to tylko zabawki dla klikaczy bądź osób/firm szczególnie potrzebujących tego typu rozwiązań bez zagłębiania się w tajniki administracji systemami itp.
  • REKLAMA
  • #3 13166289
    tomaszostry
    Poziom 12  
    Dzięki za informacje.
    Kupię najtańszy na miesiąc i może coś przez ten czas się nauczę. Jak nic z tego nie wyjdzie to tak jak piszesz wybiorę jakiś dobry współdzielony serwer.
    Jednak może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie (Być może przyszłym userom to pomoże).
  • REKLAMA
  • #4 15349353
    umberos
    Poziom 9  
    Ja ze swojej strony polecam serwery VPS na www.twojachmurka.pl - maja najtańsze vps-y, co prawda nie jest to ovh czy home.pl ale są stabilne i tanie. W razie problemów jest support. Maja tez szereg zabezpieczeń np. AntiDDos.
    Serwery są bardzo tanie, zaczynają się od 1,50 zł za miesiąc,natomiast najbardziej opłaca się wynajmować na cały rok z góry, wówczas oszczędzamy sporo pieniędzy. Można tez kupić publiczny adres IP w cenie 56 zł / okres najmu.
    Zarządzanie vps-sami jest proste, udostępniają panel administracyjny z solusVM, umożliwia samodzielną reinstalacje systemu, zmianę hasła root, uruchomienie konsoli czy wykonanie kopii zapasowej. Generalnie polecam jako alternatywę, jeśli ktoś naprawdę potrzebuje tani vps to jest to chyba najlepsza opcja , gdzie stosunek jakości do ceny wypada bardzo dobrze na korzyść właśnie vps z tej firmy.

www.twojachmurka.pl
  • #5 15667356
    tomaszostry
    Poziom 12  
    Temat do zamknięcia.
    Korzystam z serwerów OVH.
REKLAMA