logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 1520 - HDD brak reakcji - uszkodzona płyta główna?

AmonArt 12 Sty 2014 20:40 2949 18
REKLAMA
  • #1 13170316
    AmonArt
    Poziom 10  
    Witam,
    Kupiłem używaną płytę główną do Inspiron 1520, Rev 00 - po złożeniu, komputer wystartował (bios - ustawienia domyślne), niestety brak jest jakiejkolwiek reakcji ze strony dysku twardego. Tak jakby brak było zasilania bo dysk w ogóle nie pracuje (nie wiruje) - kompletna cisza.
    Chciałbym się tylko upewnić, czy jest to uszkodzenie płyty głównej, czy może o czymś zapomniałem i coś gdzieś jest wyłączone? Oczywiście dysk w 100% sprawny, na co dzień pracuje w zewnętrznej kieszeni.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13170345
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    A jak podłączysz napęd CD/DVD to jego laptop widzi ?
  • REKLAMA
  • #3 13170431
    AmonArt
    Poziom 10  
    Napęd DVD działa bez problemu. Zanim podłączyłem HDD, podłączyłem DVD i puściłem podstawowy test z płyt DVD Della.
  • #4 13170468
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Dysk jest napewno sprawny ? Próbowałeś z innym ?
  • REKLAMA
  • #5 13170605
    AmonArt
    Poziom 10  
    Tak, dysk jest dobry bo na co dzień pracuje w zewnętrznej kieszonce USB, więc powinien przynajmniej wirować/skrobać po podłączeniu. Przed chwilą dla pewności podłączyłem jeszcze drugi dysk i też cisza. Przeglądnąłem też piny samego gniazda SATA nic podejrzanego nie widzę - piny ok, luty gniazda też wyglądają na ok.
  • REKLAMA
  • #6 13170632
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1535
    AmonArt napisał:
    piny ok, luty gniazda też wyglądają na ok.

Zasilanie dysku jest?
  • #7 13170821
    AmonArt
    Poziom 10  
    Nie ma zasilania, bo dysk nie wiruje, nie wydaje żadnych dźwięków.
    Po uruchomieniu komputera pojawia się info: "Internal hard disk drive not found" co jest zrozumiałe skoro nie ma zasilania, a następnie sugestia żeby zrobić test "Press F5 to run onboard diagnostics" - który robi się właśnie teraz, przy okazji strasznie hałasuje całe mnóstwo pisków, brak obrazu. Trwa już 10 minut ...

Dodano po 3 [minuty]:

Odnośnie jeszcze pinów i lutów, są ok na tyle na ile można je ocenić wizualnie pod lupą 10x. Nie chce dotykać tego miernikiem żeby czegoś nie popalić do końca.
    Piny nie są powyłamywane, czy powyginane, nie są również zaśniedziałe.
    Gniazdo osadzone jest sztywno, nie rusza się.
  • #8 13171471
    boro1234567
    Spec od komputerów
    AmonArt napisał:
    Nie chce dotykać tego miernikiem żeby czegoś nie popalić do końca.

Bez tego nie ruszysz z diagnostyką.
  • #9 13172074
    AmonArt
    Poziom 10  
    Cytat:
    Bez tego nie ruszysz z diagnostyką.

Domyślam się, dlatego poddaje temat i odsyłam płytę.
    Naprawa stricte elektroniczna to dla mnie za wysokie progi.
    Naprawa odpłatna zapewne przekracza wartość tego sprzętu.
    Nie pozostaje mi nic jak tylko szukać dalej płyty na podmianę.
    Pozdrawiam
  • #10 13172093
    boro1234567
    Spec od komputerów
    AmonArt napisał:

Naprawa odpłatna zapewne przekracza wartość tego sprzętu.

Nieprawda.
  • #11 13172144
    AmonArt
    Poziom 10  
    Cytat:
    Nieprawda.
    Pewnie wiesz coś czego ja nie wiem, tak więc z chęcią się dowiem :)

Próbowałem naprawić nazwijmy to odpłatnie pierwszą płytę z tego laptopa. W trzech firmach usłyszałem od 300 nawet do 500zł za ustalenie co właściwie jest nie tak z komputerem, plus koszt ewentualnej naprawy :crazyeyes:.
    A tan komputerek choć dla mnie spełniający swoje zadanie niestety nie jest wart więcej jak wspomniane 500zł.
    Stąd próba zakupu sprawnej używanej płyty i ewentualna podmiana.

W tym konkretnym przypadku niestety nie udało się i płyta, którą kupiłem jest uszkodzona :(
  • #12 13172370
    boro1234567
    Spec od komputerów
    AmonArt napisał:
    Cytat:
    Nieprawda.
    Pewnie wiesz coś czego ja nie wiem, tak więc z chęcią się dowiem :)

Próbowałem naprawić nazwijmy to odpłatnie pierwszą płytę z tego laptopa. W trzech firmach usłyszałem od 300 nawet do 500zł za ustalenie co właściwie jest nie tak z komputerem, plus koszt ewentualnej naprawy :

Oczekujesz skutecznej naprawy w normalnych cenach zapraszam.
  • #13 13505524
    junioro85
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

Mam podobny problem z dell latitude D600.
    Uruchamia się do momentu jak na załączniku.
    Czy to może być uszkodzenie HDD? Czy jeśli byłby padnięty dysk to da radę wejść do biosu?
    Sygnałów żadnych nie słychać.
  • #14 13505561
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Zrób reset CMOS, uruchom bez dysku i napędu.
  • #15 13506927
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 167
    Nie wiem jak w 1520, ale w Dellu 1720 potrzebna jest taka mała przejściówka pomiędzy płytą a dyskiem. Małe czarne plastykowe szpejo. Nie brakuje go przypadkiem?

• #16 13507164
    AmonArt
    Poziom 10  
    junioro85 napisał:
    Witam,

Mam podobny problem z dell latitude D600.
    Uruchamia się do momentu jak na załączniku.
    Czy to może być uszkodzenie HDD? Czy jeśli byłby padnięty dysk to da radę wejść do biosu?
    Sygnałów żadnych nie słychać.

Witam, w wyżej wspomnianym dell'u 1520 miałem podobny problem, pasek ładował się do pewnego momentu po czym nic się dalej nie działo. Raz na kilka resetów system się ładował. U mnie była wymiana płyty głównej na nową/inną ;) - laptop był jeszcze na gwarancji.
    Wg mnie dysk na tym etapie ładowanie nie ma wielkiego udziału (nie jestem ekspertem). Zacznij od testów, tak jak radzi boro1234567. Odłącz dysk i najlepiej sprawdź jego kondycję podłączają go do innego komputera. HDD nie ważne jak uszkodzony nie rzutuje na możliwość wejścia do biosu.

Dodano po 2 [minuty]:

jowyma napisał:
    Nie wiem jak w 1520, ale w Dellu 1720 potrzebna jest taka mała przejściówka pomiędzy płytą a dyskiem. Małe czarne plastykowe szpejo. Nie brakuje go przypadkiem?

Niestety, w modelu 1520 gniazdo SATA razem z zasilaniem znajduje się bezpośrednio na płycie głównej. Pozdrawiam
  • #17 13508665
    junioro85
    Poziom 11  
    Po resecie CMOS (bateria wyciągnięta na 20 h), po wyjęciu dysku i napędu dalej to samo.
    Proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi.

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

Poprzekładałem ram i ruszył choć raczej jedna kość jest uszkodzona. Ale teraz znowu nie widzi dysku. Czy to wina konfiguracji czy pech że kość ramu i dysk padły za jednym razem?
    Tak to wygląda po teście:
    Dodam tylko, ze nie mam możliwości sprawdzić dysku na innym lapku czy kompie.
  • #18 13513057
    turbodiesel
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    miałem kiedys podobny problem - laptop nie widział dysku.
    odłaczyłem dysk , podpiałem pendriva bootowalnego z system wszedlem do biosu i sprawdziłem czy napewno go widzi. wylaczyłem komputer wsadziłem dysk , wsadziłem pendriva właczylem lapka i ruszył (mozesz tak sprobówac kilka razy u mnie dopiero za 4-5 razem tak zaskoczył)
  • #19 13517400
    junioro85
    Poziom 11  
    Chyba będę musiał tak spróbować, ponieważ raczej wychodzi że główną usterką był ram, a to że nie widzi dysku może być efektem resetu CMOS, chyba, że się mylę:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną płytę główną do laptopa Dell Inspiron 1520, jednak po złożeniu system nie wykrywa dysku twardego, co sugeruje brak zasilania. Pomimo sprawności dysku, który działa w zewnętrznej obudowie, nie słychać żadnych dźwięków ani nie wiruje. Użytkownik sprawdził piny gniazda SATA, które wyglądają na w porządku, a napęd DVD działa poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilania dysku oraz wykonanie diagnostyki. Użytkownik rozważał naprawę płyty głównej, ale koszty przewyższają wartość sprzętu, co skłania go do poszukiwania innej płyty. W międzyczasie pojawiły się również inne problemy z pamięcią RAM, co może wpływać na działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA