logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NC10 Windows XP - Jak odzyskać dane przy braku pliku NTLDR?

karolina_j 16 Sty 2014 12:20 1332 1
REKLAMA
  • #1 13182815
    karolina_j
    Poziom 1  
    Wczoraj mój komputer z Windowsem XP nagle wykrył chyba 200 wirusów (program awast) po czym Windows rozpoczął usuwanie problemów, niestety włącznie z 2 plikami systemowymi. Początkowo wszystko było dobrze,jednak przestały dzialać klawisze funkcyjne FN (mam samsunga NC10). Ściągałam Magic Keyboard,ale nie spełnił zadania. Zaczęłam go odinstalowywać, ale potrzebował ponownego uruchomienia. Przy włączeniu wyświetlił się błąd jak w temacie. Dodam że jestem zupełnym laikiem i mogłabym go oddać do naprawy do znajomego,jednak są tam pliki,których nie chciałabym,żeby ktokolwiek oglądał, więc czy jest możliwość jakiegoś połączenia z innym komputerem, zgrania i usunięcia tych plików? albo jestem sama w stanie rozwiązać ten problem? czytałam że trzeba użyć płyty startowej Windowsa,ale nie mam wejścia na płyty, ani przenośnej stacji CD. Proszę o pomoc,to dla mnie bardzo ważne.
  • REKLAMA
  • #2 13182843
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Zaopatrz się w pendrive i ściągnij na niego jakąś łatwą dystrybucję Linuxa, np: Ubuntu. Do spreparowania takiego pendrive można użyć programu Unetbootin. Jak będzie gotowy to uruchom komputer ustawiając kolejność uruchamiania tak, by pendrive był pierwszy. Uruchomisz w ten sposób system, bez konieczności jego instalacji. Za pomocą tego systemu możesz sobie potrzebne pliki na dysku usunąć, przenieść na dysk przenośny, czy wysłać mailem albo przez sieć lokalną.

Również na pendrive można umieścić instalator Windows oraz inne programy np: narzędzia naprawcze.
REKLAMA