logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ITI-5800SX – Czy WD2500BUCT działa po wymianie wewnętrznego dysku HDD w tunerze?

Holy 18 Sty 2014 08:30 12696 9
REKLAMA
  • #1 13189152
    Holy

Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,

założyłem ten post po to, aby nie wkopać się w niepotrzebne koszty związane z zakupem dysku. Jestem już niemal pewien, że mam uszkodzony dysk w tunerze, jest on oczywiście moją własnością, więc wszelkie rady z serii "do serwisu" proszę sobie podarować. :) Objawy są proste: długa reakcja na pilota, zawieszanie się, nagrywanie w niepełnym wymiarze zaplanowanego czasu. Problem mija, gdy wykasuje się część nagrań i trafi na obszar dysku, gdzie nie ma uszkodzonych sektorów. Mam zamiar wstawić dysk WD2500BUCT dedykowany do pracy 24/7. Z uwagi na to, że tuner ma zwyczaj go od razu hasłować (ATA MASTER PASSWORD), nie chcę ryzykować późniejszej zabawy z łamaniem hasła i grzebaniem się w sektorach producenta.
    Moje pytanie brzmi: Czy ktokolwiek wymieniał wewnętrzny dysk w tym tunerze? Jeśli tak to proszę odpisać z jakim skutkiem.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu
  • REKLAMA
  • #2 13189415
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Z tego co pamiętam dysk nie jest zabezpieczony tylko czy nowy zostanie zainicjowany w tunerze to raczej nie.
  • REKLAMA
  • #3 13190048
    Holy

Poziom 14  
    Z zainicjowaniem raczej nie powinno być problemu, bo zawsze można sklonować dane 1:1 niezależnie od używanego systemu plików.
    Geco, sądzisz, że ADB wkładałoby seryjnie preformatowane dyski? Szkoda czasu przy masówce. :)
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu
  • #4 13190954
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Nbox po przeróbce na E2 widzi dysk bez problemu i można go formatować i zapisywać.Przypominam tylko sobie że koleś po wyciągnięciu dysku i sformatowaniu w PC dysk nie był widziany w Nbox.
  • #5 13191073
    Holy

Poziom 14  
    Nie bardzo uśmiecha mi się zmiana softu, zwłaszcza, że w serii BZZB może być z tym problem. Chyba, że komuś się to już udało.
    Konto firmowe:
    HOLTECH
  • #6 13194882
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Zmiana softu możliwa, jednak bardziej kosztowna...
  • REKLAMA
  • #7 13195360
    Holy

Poziom 14  
    Wiem, wymiana procesora... Jednak nadal nie poznałem odpowiedzi na pytanie. :)
    Konto firmowe:
    HOLTECH
  • #8 13195633
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Wymieniałem dysk w dziewiczym BSLA, oczywiście z pozytywnym skutkiem.
    Z wymianą dysku niema najmniejszego problemu, ale jak wiesz po założeniu nowego dysku tuner od razu go formatuje i zakłada hasło.
    Osobiście nie inwestował bym za bardzo w dedykowany dysk do pracy w rejestratorach (24/7) u mnie działa "zwykła" 250GB (pisząc zwykła mam na myśli dysk prosto z PC-ta) śmiga już ponad 2 lata non stop, bez żadnej zawieszki czy błędów, co prawda na E2 ale w tym przypadku to bez różnicy.
  • #9 13195920
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    W BZZB i BSLA nie ma żadnego hasła, te dekodery go nie zakładają.
  • REKLAMA
  • #10 13212759
    Holy

Poziom 14  
    Dysk wymieniony. Z uwagi na konieczność wstawienia sanek do dysku 2.5" miałem chwilę czasu i pokusiłem się o sklonowanie starego dysku. Link do fajnego narzędzia:
    http://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/
    Dekoder nawet nie zorientował się, że ma nowy dysk i zachowałem nagrania. Co prawda talerze kręcą się z prędkością 5400RPM, ale wspomniany dysk ma 16MB cache'u. Temperatura obudowy dekodera spadła drastycznie, podczas, gdy 3.5" poprzednik był gorący podczas pracy.
    Temat zamykam.
    Konto firmowe:
    HOLTECH

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany wewnętrznego dysku HDD w tunerze ITI-5800SX, podejrzewając uszkodzenie obecnego dysku. W odpowiedziach podano, że nowy dysk nie jest zabezpieczony hasłem, ale może wymagać inicjalizacji. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z wymianą dysków, wskazując, że niektóre modele tunerów, takie jak BZZB i BSLA, nie zakładają hasła. Wymiana dysku była udana, a sklonowanie danych z użyciem narzędzia HDD Raw Copy Tool pozwoliło na zachowanie nagrań. Użytkownicy zauważyli również, że standardowe dyski z PC mogą działać równie dobrze jak dedykowane dyski do pracy 24/7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA