logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamienić tekst z TextBox1 na liczbę dziesiętną w kodzie?

Facetjanusz 19 Sty 2014 16:16 3084 14
REKLAMA
  • #1 13195022
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    W celu zamiany Wartości liczbowej w TextBox1 (wartość jest wpisywana jako tekst) na cyfry stosuję mnożenie - TextBox1*1. Działa tylko wówczas gdy w TextBox1 jest liczba całkowita. Gdy jednak znajduje się liczba dziesiętna leci błąd. Mam prośbę - mianowicie jakim kodem zmienić liczbę z częściami dziesiętnymi.
    Pozdrawiam
    [/i]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13195122
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Nie napisałeś ani jaki język programowania - ani nie podałeś przykładowego kodu, więc jak ktokolwiek może ci odpowiedzieć?

P.S. Błędy nie ptaki - nie "latają".
  • REKLAMA
  • #3 13195747
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Językiem programowania jest EXCEL VBA. Stosowałem także kod, który działa mi w innym programie, ale w tym niestety nie.
    Spoiler:
    Cells(Wiersz_ost, 6).Value = IIf(CSng(.TextBox1.Value) = 0, "", CSng(.TextBox1.Value))

i nie wiem dlaczego.
    Przy liczbach całkowitych wystarczy taki kod:
    Spoiler:
    TextBox1*1.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 13195771
    mickpr
    Poziom 39  
    Zamień przecinek (występujący jako separator dziesiętny) na kropkę (funkcja Replace) przed zmianą tekstu na zmienną liczbową.
  • REKLAMA
  • #5 13195963
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Dziękuję mickpri za zainteresowanie się moim problemem. W tabelce wpisuję wartości w 9-ciu kontrolkach TextBox. Kiedy zachodzi konieczność sumowania z sobą niektórych muszę je wcześniej zamienić na wartości. Jeżeli wartość kontrolki ma liczbę z przecinkiem to nie wystarczy wcześniej zamienić je mnożąc przez jeden. Proponujesz zmienić przecinki na kropki - tylko jak to zmienić we wszystkich kontrolkach Text Box na raz?
    Jak zamienić tekst z TextBox1 na liczbę dziesiętną w kodzie?
  • Pomocny post
    #6 13196621
    mickpr
    Poziom 39  
    Facetjanusz napisał:
    Proponujesz zmienić przecinki na kropki - tylko jak to zmienić we wszystkich kontrolkach Text Box na raz?
    Można:
    1) Do każdej z nich dodać metodę onChange/onUpdate zmieniającą przecinek na kropkę (taka zmiana obejmuje zmiany "programowe", czy też ręczne więc to nie ma znaczenia)
    lub też (lepiej)
    2) Zmianę wykrywać wyłącznie w kodzie korzystających z wprowadzonych wartości. Przecież nie jest to jakieś skomplikowane.
  • #7 13199065
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Przedstawię programik który obrazuje wymienione problemy.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wp__aty.rar (26.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13201935
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Chciałbym dodać, że ten programik nie działa tak do końca sprawnie, dlatego prosiłbym o pomoc w kilku kwestiach. Po pierwsze okienko informacyjne pojawia się na drugim planie, z powodu :TextBox2.SetFocus,. Po drugie - Jeżeli w kontrolki TextBox wpisuję liczby całkowite, oraz procent z tych liczb będzie liczbą całkowitą wówczas liczy dobrze. Jeżeli w kontrolkach znajdą się liczby z ułamkiem powstaję błąd.
    Jeszcze raz proszę o poprawę.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 13206129
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 484
    Proponuję wcześniej sprawdzać czy wpisana dana jest numeryczna i to załatwi sprawę.
    Dodatkowo po obliczeniach zamieniałbym obliczoną daną na string gdyż wtedy pokazywać będzie wartość liczbową po polsku czyli z przecinkiem
    Proponuje zmienić kod pod txt3 na

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i analogicznie dla txt5.

i jeszcze wyłączył bym do edycji (enabled=false) okienka z wynikami vatu by nikt nie zmienił z ręki wartości a by były tylko widoczne

Masz jeszcze błąd przy wyniku (przycisk OK) bo jak txt3 jest puste to bug (brak if'a)

Nie rozumiem do końca opcji z wyskakującym okienkiem.

---------------
    dodane po chwili
    ---------------

kolejny błąd
    wszystkie zmienne "W" są typu integer więc obcina wartości po przecinku.

I następny mankament VB: "Round"
    Uważaj bo amerykanie inaczej zaokrąglają :) . To co dla nas jest normalne nie koniecznie dla funkcji round.

Wprowadź a zobaczysz:
    1,5 *23% = 0,345 czyli w Polsce 0,35
    2,5*23%=0,575 czyli 0,58
    a zobacz co pokazuje VB i znajdź konsekwencję :)
    Proponuje zaokrąglać nietypowo poprzez "format" ale wtedy jest "po polsku".

---------------
    tu ze strony Microsoftu o round w VB:

' 2.125 --> 2.12
    ' 2.135 --> 2.13
    ' 2.145 --> 2.14
    ' 3.125 --> 3.12
    ' 3.135 --> 3.14
    ' 3.145 --> 3.14
    Tłumaczą tio tak:
    Dzieje się tak, ponieważ wewnętrznie mnoży metoda value o 10cyfr, a w tym przypadku operacja mnożenia odczuwa utratę precyzji.

to "cyfr" w powyższym to potęga 10.

Ale jak złapać konsekwencję? Czy w ogóle się da?
  • REKLAMA
  • #11 13207212
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Palący problem rozwiązałem za pomocą kodu który zamienił na liczbowe wartości.
    Spoiler:
    If TextBox1 <> "" Then
    W1 = CDbl(Replace(TextBox1.Value, ".", ",")) ' * 1
    End If

Natomiast zamiast okienka informacyjnego użyłem Label1.
    Spoiler:
    With Label7
    .Visible = True
    .BackColor = &HFFF00
    End With

Dziękuję za pomoc i
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 13207247
    marek003
    Poziom 40  
    mickpr napisał:
    Pewnie, że się da.

Cytat z tekstu:
    „Połówki” zaokraglane tu są raz w górę, a raz w dół, zawsze do najbliższej liczby parzystej.

:) to jak się ma ten "wyjątek":

marek003 napisał:

tu ze strony Microsoftu o round w VB:

' 2.125 --> 2.12
    ' 2.135 --> 2.13
    ' 2.145 --> 2.14
    ' 3.125 --> 3.12
    ' 3.135 --> 3.14
    ' 3.145 --> 3.14

Ja bym za mocno nie szukał konsekwencji. :)
    No chyba że jest jeszcze jakaś zasada. :)

Dodano po 2 [minuty]:

Facetjanusz napisał:
    Palący problem rozwiązałem za pomocą kodu który zamienił na liczbowe wartości.
    Spoiler:
    If TextBox1 <> "" Then
    W1 = CDbl(Replace(TextBox1.Value, ".", ",")) ' * 1
    End If

Tylko że jak przez przypadek wpiszesz literę znów wyskoczy bug.
  • #13 13207401
    mickpr
    Poziom 39  
    Opisywane przez ciebie problemy z zaokrągleniem wynikają z niedokładności wynikającej z samej implementacji liczb zmiennoprzecinkowych ORAZ sposobu ich zaokrąglania.

Przykładowo - jeśli zaokrąglamy 2.135 do 2 miejsc po przecinku - najpierw liczba ta mnożona jest przez 10^N gdzie N= ilość cyfr po przecinku.
    Z powodu niedokładności implementacji liczb zmiennoprzecinkowych - wartość ta nieco odbiega od 213.5 a wynosi około 213.49999999999997
    A to już jest mniej niż 213.5 - więc powstaje 213.4 (po podzieleniu przez 100 -> 2.13)

Ot cały problem.
    Dla "statystyka" - kaine probleme.
    Dla kogoś (jak ja) kto obliczał np. opłaty za wodę i CO - takie "urywane grosiki" stanowiły kiedyś problem.
    Należy wspomnieć, że w Excel-u sprawę załatwia ZAOKR (poprawnie) i jego różne mutacje.
    W VBA - najlepiej do celów obliczeń kwot użyć zmiennych decimal http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/xtba3z33.aspx unikamy wtedy używania liczb zmiennoprzecinkowych.

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.math.round.aspx#Precision
  • Pomocny post
    #14 13207444
    marek003
    Poziom 40  
    Nie chcę ciągnąć bo to nie temat główny wątku, ale wg mnie nie mamy wpływu (no chyba że się nauczymy na pamięć) na "niedokładności implementacji cyfr zmiennoprzecinkowych" w związku z tym przy zaokrąglaniu za pomocą Round() nadal nie szukał bym konsekwencji.
    :) Ale już się poddaje, tym bardziej widząc nad awatarem "Moją specjalnością jest upór" :)

Również uważam że należy pracować na innych zmiennych lub w VB stosować format() zamiast round()
  • #15 13210302
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Dzięki koledzy za pomoc, ale ja nie będę zagłębiał się w tą tematykę - wystarczy, że program działa mi poprawnie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na konwersję wartości liczbowych z TextBox1 w VBA Excel z formatu tekstowego na liczby dziesiętne. Początkowo stosował mnożenie przez 1, co działało tylko dla liczb całkowitych. Otrzymał sugestię, aby zamienić przecinki na kropki jako separator dziesiętny przed konwersją. W odpowiedziach zaproponowano dodanie metod onChange/onUpdate do kontrolek TextBox, aby automatycznie zmieniać przecinki na kropki. Użytkownik zademonstrował problemy z zaokrąglaniem i błędami przy wprowadzaniu danych, a także z wyświetlaniem okienek informacyjnych. Ostatecznie udało mu się rozwiązać problem, zmieniając sposób konwersji na wartości liczbowe i używając Label1 zamiast okienka informacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA