logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silniczek wycieraczek 12V, gdzie mogę znaleźć taki?

sv125 19 Sty 2014 21:09 4731 11
REKLAMA
  • #1 13196436
    sv125
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam.
    Zwracam cię do was o doradę,a mianowicie potrzebuję silniczek elektryczny 12v z przekładnią zwalniającą,a dokładnie chodzi mi o silniczek który jak jest wyłączony można ruszać końcówką co wychodzi z przekładni,zwykłym silniczkiem od wycieraczek nie można tym ruszać,proszę o doradę gdzie lub w czym mogę znaleźć taki silniczek

Silniczek wycieraczek 12V, gdzie mogę znaleźć taki?

Dokładnie chodzi mi o ten element
  • REKLAMA
  • #2 13197049
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Szukaj silnika ze zwykła przekładnią na trybach. W silnikach wycieraczek jest przekładnia ślimakowa, której nie ruszysz bez zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 13199261
    sv125
    Poziom 12  
    ale gdzie lub w czy znajdę taki silniczek
  • #4 13200127
    PiotrekpPl123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Witam.
    Niestety jeszcze nie widziałem silniczka od wycieraczek bez przekładni ślimakowej (znaczy się tylko na kołach zębatych). Napisz do czego potrzebujesz takiego napędu może prędzej ktoś coś podpowie.
  • #5 13200193
    carot
    Poziom 26  
    Po małej przeróbce nadałby się silniczek od regulacji reflektorów, tylko nie wiem, czy moc Cię zadowoli.
  • #6 13200426
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6122
    Jeśli chodzi tylko o umożliwienie obrotu, to może wystarczy sprzęgło cierne, gdy moment przekroczy określoną wartość sprzęgło zacznie się ślizgać, umożliwiając obrót bez konieczności obracania wałka wyjściowego przekładni.
    Bardziej zaawansowane rozwiązanie, to sprzęgło sterowane elektrycznie.

Przekładnia zębata o takim przełożeniu musiała by być wielostopniowa, a przez to droższa i większa, nie spodziewał bym się takiej "rozrzutności" w samochodowych wycieraczkach.

Mamy wolny rynek (jakby ktoś nie zauważył), nie musimy tak jak nasi ojcowie budować wszystkiego na silnikach od wycieraczek, silniki z przekładniami (znane też jako motoreduktory) można kupić we wszelkich odmianach, różnych mocach, na różne napięcia z dowolnymi przełożeniami i we wszystkich technologiach budowy przekładni - jeśli cie stać możesz kupić silnik BLDC z przekładnią planetarną, gdzie szukać - google znajduje wiele stron gdzie handlują takimi urządzeniami, możesz zacząć od allegro, poza tym są strony dla konstruujących CNC, albo roboty.
  • REKLAMA
  • #7 13200515
    sv125
    Poziom 12  
    silniczek będzie zastosowany w ciągniku rolniczym do elektrycznego sterowania podnośnikiem,a jeśli chodzi o koszty to chciał bym jak najtaniej bez jakiś tam szaleństw
  • #8 13200585
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13200675
    carot
    Poziom 26  
    Poszukaj uniwersalnego silniczka od podnoszenia szyb. Takiego co się nakłada na farbryczne podnośniki. Widziałem gdzieś już taki. Mozna było swobodnie kręcić ośką bez zasilania. Był właśnie na trybach, a nie na ślimaku.
  • REKLAMA
  • #10 13200773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13200826
    sv125
    Poziom 12  
    Do tego najlepszy silniczek był by z ruchem wahliwym,ale bym też pocieszył się z ruchem obrotowym,chodzi mi tylko o to aby bez zasilania swobodnie kręcić ośką
  • #12 13200852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje silniczka elektrycznego 12V z przekładnią zwalniającą, który umożliwia swobodne obracanie końcówką bez zasilania. W odpowiedziach zasugerowano, że silniki wycieraczek zazwyczaj mają przekładnię ślimakową, co uniemożliwia ich ruch bez zasilania. Proponowane alternatywy obejmują silniki z przekładnią na trybach, silniczki od regulacji reflektorów oraz uniwersalne silniczki do podnoszenia szyb. Użytkownik wskazał, że silnik będzie używany w ciągniku rolniczym do elektrycznego sterowania podnośnikiem, preferując rozwiązania ekonomiczne. Wskazano również na możliwość zastosowania sprzęgła, które pozwoli na swobodne obracanie osi bez zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA