logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F5 - zasilacz piszczy i laptop nie reaguje, czasem działa poprawnie

CHLASTA92 20 Sty 2014 04:39 1371 5
REKLAMA
  • #1 13197442
    CHLASTA92
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam posiadam asus f5 i mam z nim następujący problem iż zasilacz działa jak powinien
    Lecz gdy podłączę go do laptopa to zaczyna piszczeć jak by miał zwarcie
    Lapek wtedy ani drgnie
    Czasami zdarza się tak że po podłączeniu go do lapka to zaświeca się na nim kontrolka i wtedy wszystko działa jak należy po czym wykonuje kolejną próbe z wyciąganiem wtyczki i znowu zasilacz piszczy co może być przyczyną
  • REKLAMA
  • #2 13197478
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Zacznij od inspekcji i pomiarów gniazda.
  • REKLAMA
  • #3 13197494
    CHLASTA92
    Poziom 11  
    Teraz znów miałem taką sytuacje czyli podłączam wtyczkę w gniazdo i zapala się czerwona lampka baterii po czym chce go uruchomić i włącz się słychać napęd cd po czym wyłącza się
    Wyciąłem wtyczkę po ponownym jej wsadzeniu lapek nie daje znaków życia nawet nie świeci czerwona lampka baterii
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13197527
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Kolega może wpierw pomierzy jakie napięcie daje zasilacz, to na start. Jeśli zasilacz piszczy proponowałbym, delikatnie bez połamania go (klejona obudowa) rozebrać, i wymienić elektrolity w zasilaczu. Kolejnym objawem piszczenia zailacza może być właśnie zwarcie. Często problemem może być podwójna dioda prostownicza w zasilaczu. Wymień ją i elki i wtedy pojdziemy dalej. Proponuję też podstawienie innego sprawnego zasilacza do asusa, bądź uniwersalnego dobrej marki by sprawdzić bez zbędnego grzebania czy zasilacz czy jednak będziemy rozbierać laptopa
  • REKLAMA
  • #5 13197602
    CHLASTA92
    Poziom 11  
    Zasilacz daje 19V jak w opisie na nim, teraz bez podpinania zasilacza miałem taką sytuację że się włączył, słychać było CDR i znów zapadła cisza.
  • #6 13197836
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Ewentualnie zaczynamy jak w PC :) Wpierw niech kolega spróbuje uruchomić go bez baterii. Jeśli to nie poskutkuje to wpierw jedna potem druga kość ram. Na koniec bez dysku czy bedzie chodził stabilnie. Jeśli w 100% kolega będzie pewien że zasilacz chodzi poszukamy w środku. Mam nadzieję iż kolega posiada podstawową więdzę w zakresie diagnostyki laptopa? PS. to że zasilacz daje 19V kolega sprawdzał bez obciążenia a nie wie kolega jak zasilacz zachowuje się pod obciążeniem. MImo wszystko 19V i zero poboru prądu to nie to samo co 19V i 3A poboru
REKLAMA