logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Menadżer urządzeń. Brak urządzenia. Jak sprawdzić co to?

tmlynar 30 Mar 2005 12:25 1557 13
REKLAMA
  • #1 1360950
    tmlynar
    Poziom 10  
    witam wlaczylem dzisiaj kompa i wyskoczylo mi takie cos http://venus.wsb-nlu.edu.pl/~tmlynarc/2.JPG brakuje jakiegos urzadzenia przeszukalem wszytkie plytki dostarczone z kompem i zadna nie chce zainstalowac oprogramowania do tego czegos moze wiecie co to jest albo jak to sprawdzic pozdrawiam i dziekuje za info
  • REKLAMA
  • #2 1360973
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    Samo raczej nic takiego nie wyskakuje a czy robiłeś może jakieś aktualizacje sterowników lub coś innego ? o nowy sprzęt nie pytam bo to chyba byłoby jasne ;-)
  • REKLAMA
  • #3 1360983
    tmlynar
    Poziom 10  
    hmmm mozliwe bo to nowy komp ale wszystko dziala
  • #4 1361542
    loony2
    Poziom 13  
    jest to najprawdopodobniej zintegrowany modem z płyta głowna jak nie jest ci to potrzebne to mozesz to łatwo wyłaczyc w biosie i problemik zniknie.mam to samo wylaczylem i jest ok.

Dodano po 32 [sekundy]:

sorki nie modem ale raczej karta sieciowa
  • REKLAMA
  • #5 1361733
    tmlynar
    Poziom 10  
    a nie da sie tego jakos zaistalowac ? bo karta sie mzoe sprzydac
  • REKLAMA
  • #6 1361771
    Wobes
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Witam

Mialem taki sam problem, ale pod win2k, brak sterownikow do sieciowki (zintegrowanej). Przejrzalem plytke ze sterownikami plyty glownej i zamiast sterownika znalazlem taka oto informacje: Sterowniki znajduja sie w service pack 4. U ciebie moze byc podobnie.
  • #8 1362102
    tmlynar
    Poziom 10  
    a do czego ten service pack 4 do plyty ?
  • #9 1362142
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    myślę że chodzi o sp2 , do win 2000 jest sp4
    instalujesz to z ze strony ms ,
    są tam najnowsze sterowniki uaktualnienia, łaty...
    a tak wogóle to nie wiem co ty tam masz za urządzejie na żółto ,-sieciówkę masz,dżwięk masz , więc nie wiem -modem? na co ci to ,jeśli tak to wyłącz to w biosie , jeśli jest zintegrowany z płytą
  • #10 1362177
    tmlynar
    Poziom 10  
    heh no wlasnie nie wiem co to jest bo modem mam zewnetrzny i chodzi plyta glowna ASUSTeK Computer INC.
    Nazwa P5GDC Pro
    Wersja Rev 1.xx
    Numer seryjny MB-1234567890
  • #11 1362217
    jannaszek
    Poziom 39  
    na płycie jest siećówka lan [jeśli nie używasz to i tak ją wyłącz , po co obciążać przerwania ] i dzwięk -ten chyba używasz i nic tam więcej nie ma
    odinstaluj to użądzenie w menadżerze i zobacz po restarcie
  • #12 1362291
    tmlynar
    Poziom 10  
    oki odinstalowalem ale niestety jak wlaczylem winde to sie pojawil menedzer dodawania urzadzen i dodalo PCI Device czy coos i dodalo mi urzadzenie napisalo ze nie bedzie dzialalo poprawnie
    do kompa mam przylaczony tylko modem no i dodatkowa karte dzwiekowa tej zintegrowanej nie wykorzystuje bo badziew no i szwszystko dziala dziwne
  • #13 1362314
    jannaszek
    Poziom 39  
    więc myślę że tą zintegrowaną też wyłączyłeś w biosie?
  • #14 1362416
    tmlynar
    Poziom 10  
    ok najpierw w biosie wylaczylem karte sieciowa lan ale to nie pomoglo znikla tylko karta sieciowa (chyba dzialala dobrze ale na razie mi nie potrzebna ;p) pozniej wylaczylem zintegrowana karte dzwiekowa i to wreszcie pomoglo tak ze wielkie dzieki za pomoc a inna sprawa czemu sie tak dzieje moze dlatego ze mam druga karte dzwiekowa ? mam nadzieje ze te posty pomoga tez innym pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Po uruchomieniu komputera pojawił się w Menadżerze urządzeń nieznany sprzęt oznaczony jako "PCI Device". Próby instalacji sterowników z dołączonych płyt nie powiodły się. Problem dotyczył zintegrowanej karty sieciowej lub modemu na płycie głównej ASUSTeK P5GDC Pro Rev 1.xx. Zalecano wyłączenie niepotrzebnych urządzeń zintegrowanych w BIOS-ie, co ostatecznie rozwiązało problem – wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej usunęło błąd. Wskazano również, że brak sterowników może wynikać z konieczności instalacji odpowiedniego Service Packa (np. SP4 dla Windows 2000) zawierającego sterowniki do zintegrowanych komponentów. Dodatkowo zasugerowano poszukiwanie sterowników na stronach typu driverscollection.com. Problem mógł wynikać z konfliktu między zintegrowaną kartą dźwiękową a zewnętrzną kartą dźwiękową podłączoną do systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA