logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik potencjometru ALPS 001N 100KBx2 do Sharp SC 1250 - jaki wybrać?

hertzman 22 Sty 2014 12:02 2448 7
REKLAMA
  • #1 13206231
    hertzman
    Poziom 2  
    Witam serdecznie..kupiłem ciekawy sprzęt tj Sharp sc 1250 z uszkodzonym potencjometrem volume..jest pęknięty . Z obudowy odczytałem ze to model alps 001N 100KBx2 - no ale jest jakis nietypowy bo jakby odwrócony jedną stroną..wszystkie które widziałem miały trzy stopki na gorze i trzy na dole a z drugiej ewentualnie jedna nad jedną..a tu jedna a nad nią trzy i analogicznie z druiej strony .moze ktos podpowie jakiego zamiennika szukac lub co da sie założyc innego[/b]
    Załączniki:
    • Zamiennik potencjometru ALPS 001N 100KBx2 do Sharp SC 1250 - jaki wybrać? Zdj__cie002.jpg (271.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13206943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13206984
    hertzman
    Poziom 2  
    Dzieki serdeczne za odp. Szukałem w róznych sklepach - no ale właśnie..są podobne - ale nie identyczne..więc jaki ewentualnie wsadzic? Problem w tym ze identyczny sam mogę wlutowac w miejsce starego....jakas tam kombinacja z alpsem o innych ustawieniach nóżek moze mnie przerosnąć..Wnioskuje , że poszukiwany alps ma miec dwa rzędy po 4 nózki? Czy wogóle są produkowane obecnie i spotykane potencjometry o takim ustawieniu jak w moim? tzn ta naprzemiennosc 3+1 i 1+3?

A tak generalnie...to po co u mnie odczep na potencjometrze skoro sprzęt jest bez funkcji kontur czy tez loudnes?
  • Pomocny post
    #4 13207132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13207246
    hertzman
    Poziom 2  
    No właśnie z miejscem słabo..potencjometr montowany jest pionowo prosto w płytke, i na to wchodzi obudowa... musze chyba szukac podobnej kostrukcji z odzysku. Wklejam fotke tego sprzętu- jest nieco nietypowy bo przeznaczony do zawieszania na scianie..stoi pionowo a co za tym idzie płyta w którą wlutowany jest potencjometr tez jest pionowo a wiec prostopadle do osi potencjometru. Ten własciwy to duzy dolny. Wklejam tez fotkę jak ten moj wylądać powinien
    Załączniki:
    • Zamiennik potencjometru ALPS 001N 100KBx2 do Sharp SC 1250 - jaki wybrać? alps_001n_100kbx2.jpgaa_aa_a.jpg (84.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiennik potencjometru ALPS 001N 100KBx2 do Sharp SC 1250 - jaki wybrać? sharp_sc_1250.jpg (92.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 13207339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13207454
    hertzman
    Poziom 2  
    Pytanie jeszcze jedno...ciezko mi znalezc 100kx2... najczesciej to 47kx2 lub 50kx2. Czy mozna jakos ewentualnie zaadoptowac którykolwiek z nich? np wspomagając sie stosownymi rezystorami
  • Pomocny post
    #8 13207616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika potencjometru ALPS 001N 100KBx2 do urządzenia Sharp SC 1250, który ma nietypowe wyprowadzenia (3+1 i 1+3). W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym poszukiwanie potencjometrów o podobnych wartościach, takich jak 47k lub 50k, z możliwością zastosowania rezystorów. Wskazano również, że potencjometry tego typu były powszechnie stosowane w sprzęcie audio z tamtego okresu, a ich dostępność może być ograniczona. Użytkownik rozważa również możliwość samodzielnej wymiany, ale napotyka trudności z miejscem montażowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA