logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus k50AB zawiesza się przy najmniejszej "ingerencji" następnie blue

Bartek00.92 28 Sty 2014 17:31 1986 7
REKLAMA
  • #1 13231511
    Bartek00.92
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Witam,
    to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Na wstępie opiszę sytuację:
    Uruchamiam laptopa, włącza się normalnie. Gdy chcę cokolwiek zrobić przykładowo: instalacja czegokolwiek, szybkie przewijanie zdjęć, automatyczna instalacja sterowników modemu to komputer się zawiesza. Nie da się wtedy nic zrobić oprócz machania wskaźnikiem myszki. Następnie po kilkunastu minutach wyskakuje blue screen. Jeżeli nic nie robię to jest on tam bez końca( czekałem 3h), natomiast jeżeli zresetuję go to laptop nie chce się już włączyć. Pokazuje się
    1)napis ASUS
    2) migający myślnik
    3) czarny ekran( matryca jest cały czas podświetlona)

Po ok 2h (gdy laptop jest nie podłączony do zasilania) na nowo daje się włączyć(kolejna zwieszka i blue screen).

Jakiś tydzień przed tym podczas instalacji Windows 7 miałem problem ponieważ nie pokazywały się partycje. Po kilku kolejnych włączaniach instalatora załączyły się.

Co to może być?

Blue screen: Asus k50AB zawiesza się przy najmniejszej "ingerencji" następnie blue

[/tr]
  • REKLAMA
  • #2 13231521
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Przedstaw SMART dysku (pełny screen z CrystalDiskInfo w Windows) lub z dowolnej dystrybucji live linuksa ewentualnie z bootowalnego MHDD.
  • REKLAMA
  • #3 13231636
    Bartek00.92
    Poziom 8  
    Problem w tym że nie mogę zainstalować CrystalDiskInfo/MHDD ponieważ tak jak pisałem wyżej komputer się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #4 13231654
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    sPeRaCz.PL napisał:
    lub z dowolnej dystrybucji live linuksa

np. PartedMagic
  • REKLAMA
  • #5 13234778
    Bartek00.92
    Poziom 8  
    Ok...jakoś to ogarnąłem. Miałem jedynie problem ze zrobieniem print screen w Parted Magic więc porobiłem fotki telefonem i skorzystałem z opcji "Save As" w GsSmartControl.

Halo??? Jest tam kto??
    Załączniki:
    • ST9500325AS_5VES0461_2014-01-29.txt (9.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ST9500325AS_5VES0461_2014-01-29_SMART_.txt (9.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13287808
    Pomposzowy
    Poziom 9  
    Płyta uszkodzona możliwość 1, zimne luty na mostku 2, zimne luty na grafie 3.

Popraw chłodzenie - czyszczenie wentylatora i nowa pasta termoprzewodzaca.

Na zimne luty podobno wystarczy reflow za 20-50zł, jak nie to reballing + nowy most i / lub nowa grafa = 150-800zł naprawa.
  • #7 13287879
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Pomposzowy napisał:
    Na zimne luty podobno wystarczy reflow za 20-50zł,.

Za 20zł to ten reflow chyba u specjalistów co robią opalarką bez wyciągania płyty z obudowy:)
  • #8 13472936
    Bartek00.92
    Poziom 8  
    Problem nie miał nic wspólnego z płytą główną ani zimnymi lutami.
    Po wymianie dysku twardego wszystko działa jak należy.
    Szkoda, że nie dało się uratować starego dysku, ale mimo to dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus K50AB, który zawiesza się podczas wykonywania podstawowych operacji, takich jak instalacja oprogramowania czy przeglądanie zdjęć, co prowadzi do wystąpienia niebieskiego ekranu (blue screen). Po kilku próbach uruchomienia, laptop nie włącza się poprawnie, pokazując jedynie logo ASUS i czarny ekran. Użytkownik miał wcześniej problemy z instalacją systemu Windows 7, związane z niewidocznymi partycjami. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą narzędzi takich jak CrystalDiskInfo oraz PartedMagic. Ostatecznie, po wymianie dysku twardego, problem został rozwiązany, co wskazuje na uszkodzenie oryginalnego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA