logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja środkowych styków w baterii telefonu Nokia.

cheff 31 Mar 2005 15:45 2126 8
  • #1 1364107
    cheff
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    witam w baterii skrajne punkty styku to + i -, jak jest z tymi 2 srodkowymi ?
    mam jeszcze jedno pytanie w ladowarce nokii jakie jest napiecie na zewnatrz koncowki a jakie w srodku (dodatnie czy ujemne) ? z gory dziekuje
  • #2 1364121
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Z tymi blaszkami to nie wiem znaczy nie jestem pewien a w ładowarce w środku masz PLUS a na zewnatrz MINUS...

Pozdrawiam
  • #3 1364134
    cheff
    Poziom 17  
    ktos wie jak jest z bateria ?
    czy moze przy ladowaniu baterii bezposrednio po kablu te pola nie wchodza w gre ?
  • #4 1364146
    Pytajnik
    Poziom 16  
    jeśli o to chodzi to nie musisz do nich nic przyłączać wystarczy Ci + i -
    Bedzie działać...
  • #5 1364429
    cheff
    Poziom 17  
    mam 8210 w ktorym jest do wymiany PA i koncowka do ladowarki/zestawu glosnomowiacewgo i jest padnieta bateria, czy jak potrzymam baterie na kablach okolo godzinki to nie zaszkodzi jej ?
  • #6 1364648
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Wewnętrzne styki w baterii są m. in. od czujnika temperatury, w niektórych starszych telefonach poprzez wewnętrzny rezystor telefon identyfikował rodzaj baterii (zwykła/wibracyjna) i ewentualnie podawał sygnał do silniczka. Zachęcam do lektury dowolnej serwisówki.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #7 1367508
    mockba
    Poziom 15  
    jezeli chodzi o ladowanie baterii bezposrednio z kabla to najlepiej jak bedziesz ladowal ja malym pradem...i zadbal oto aby byla odpowiednio schlodzona, najlepiej polozyc na czyms metalowym co dobrze odprowadza cieplo np obudowa komputera...a wracaja do ladowania to najlepiej podlacz szeregowo amperomierz i obserwuj wartosci gdy zaczna spadac lub wkoncu zatrzymaja sie na pewnej wartosci bateria naladowana, mozna tez obliczyc w 8210 bateria 650mAh ladowana pradem 65mA - 10h...
  • #8 1368885
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    mockba napisał:
    jezeli chodzi o ladowanie baterii bezposrednio z kabla to najlepiej jak bedziesz ladowal ja malym pradem...i zadbal oto aby byla odpowiednio schlodzona, najlepiej polozyc na czyms metalowym co dobrze odprowadza cieplo np obudowa komputera...a wracaja do ladowania to najlepiej podlacz szeregowo amperomierz i obserwuj wartosci gdy zaczna spadac lub wkoncu zatrzymaja się na pewnej wartosci bateria naladowana, mozna tez obliczyc w 8210 bateria 650mAh ladowana pradem 65mA - 10h...

Wydaje mi sie,ze jednak bedziesz musial dluzej ladowac.Przy ladowaniu bateria sie grzeje,a to jest tez energia,ktora nie jest zatrzymywana w baterii.
  • #9 1369392
    cheff
    Poziom 17  
    dziekuje juz sobie poradzilem

to byl uwalony bezpiecznik F101, pozatym w telefonie musialem wymienic koncowke mocy i zlacze do ladowarki bo to i to bylo pekniete. komorkami zajmuje się raczej hobbystycznie (nie mam zakladu firmy itd.) ile powinienem za taka naprawe skasowac (orientacyjnie) ? moze mi ktos podpowiedziec ?

Podsumowanie tematu

✨ W bateriach telefonów Nokia skrajne styki to bieguny dodatni (+) i ujemny (-), natomiast dwa środkowe styki pełnią różne funkcje, takie jak czujnik temperatury lub identyfikacja typu baterii (np. zwykła lub wibracyjna) poprzez rezystor wewnętrzny. W ładowarkach Nokia biegun dodatni znajduje się wewnątrz końcówki, a ujemny na zewnątrz. Do ładowania baterii wystarczą styki + i -, środkowe styki nie muszą być podłączane. Przy ładowaniu bezpośrednio z kabla zaleca się stosowanie niskiego prądu (np. 65 mA dla baterii 650 mAh w modelu 8210) oraz zapewnienie odpowiedniego chłodzenia baterii, np. przez umieszczenie jej na metalowej powierzchni. Wymiana uszkodzonych elementów, takich jak bezpiecznik F101, końcówka mocy i złącze do ładowarki, jest konieczna do prawidłowego działania telefonu. Koszt naprawy zależy od zakresu wymiany części i jest kwestią orientacyjną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA