logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie działają dotykowe przyciski Samsung galaxy s plus gt-i9001

ddobry10 29 Sty 2014 17:35 19758 8
REKLAMA
  • #1 13235884
    ddobry10
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam mam problem z dolnymi przyciskami w moim samsungu.
    Telefon był po delikatnym zalaniu, wysuszyłem go dokładnie. Telefon jest sprawny wszystko działa, ekran dotykowy, dźwięki, środkowy klawisz itd. Ale problem występuje z dolnymi klawiszami dotykowymi które są po lewej i prawej stronie tego środkowego przycisku. Nie świecą się i nie chcą działać. Byłem dziś w serwisie który naprawia telefony i typek mi powiedział że jak chce żeby działały muszę kupić nowy wyświetlacz bo on jakoś współgra z oto tymi dolnymi klawiszami, ale nie che mi się wierzyć i nie wiem czy nie chce mnie naciągnąć bo też słyszałem że to może być wina jakieś płytki która niby tam steruje tymi klawiszami. Proszę o podpowiedź i pomysły. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13236101
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    I typek ma pewnie racje. Jak po włożeniu nowego dotyku przyciski nie ruszą, to wtedy szukałbym gdzieś głębiej.
  • REKLAMA
  • #3 13236193
    ddobry10
    Poziom 10  
    No nie wiem. Na zdrową logikę... Jak cały ekran działa bez zarzutów to czemu miałyby nie działać tylko przyciski ? Przecież nie może nie działać tylko dolna część ekranu. Bo jak by ekran był lipny to zapewne by nie działał cały.. a nie działają tylko przyciski. A nie chce kupić wyświetlacza za 100-200 zł włożyć i znowu będzie to samo. Możliwe że trzeba możę tylko jakąś drobną cześć wymienić za wiele mniej pieniędzy. Dlatego chce się dowiedzieć gdzie tkwi ten mały problemik i ewentualnie samemu to naprawić bo w sumie dałbym sam rade.
  • #4 13236225
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Może być problem z taśmą (czyli dotyk do wymiany), gniazdem na płycie głównej (czyli sam tego nie zrobisz) lub właśnie z samym dotykiem. Już nie raz się spotkałem że nie działa tylko jakaś konkretna część dotyku i trzeba było wymieniać całość.

Rozbierz telefon i wyczyść gniazdo od dotyku. Jeśli to nie wystarczy to trzeba włożyć nowy sprawny dotyk żeby wiedzieć co robić dalej.
  • REKLAMA
  • #5 13237848
    jubi20
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    krzywaj napisał:
    I typek ma pewnie racje. Jak po włożeniu nowego dotyku przyciski nie ruszą, to wtedy szukałbym gdzieś głębiej.

A może by na początek sprawdzić taśmę która odpowiada za podświetlenie i działanie dolnych przycisków zamiast podmieniać "dotyk". Sprawdź czy nie jest zaśniedziałe złącze od owej taśmy. Znajduje się mniej więcej na środku u dołu telefonu. Radze być ostrożnym te taśmy przy braku doświadczenia lubią się rwać.
  • #6 13297290
    ddobry10
    Poziom 10  
    Witam ponowie. Trochę minęło czasu ale miałem trochę pracy. Sprawa wygląda następująco, tak jak jubi20 radził sprawdziłem łącza były zaśniedziałe wyczyściłem telefon sprawdziłem go 2x pod lupą i poprawa nie nastąpiła. Oddałem telefon do naprawy gdzie zostanie wymieniony nieszczęsny dotyk, jutro go odbieram i powiem jak tam się telefon sprawuje ;)
  • REKLAMA
  • #7 13299532
    Geto90
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Miałem identyczna sytuacje tyle ze jak wyświetlacze były po 500 złotych, wtedy sam go rozlozylem, nagrzalem, częściowo rozkleilem wyświetlacz i dotyk z takim jakby korpusem plastikowym i wymienilem ta taśmę z przyciskami dotykowymi, zobacz na Allegro lub gdzies w hurtowniach ze jest to normalnie do kupienia. To oczywiście tylko jeśli chodzi o info bo fon i tak juz pewnie zrobiony :)

Pozdrawiam
  • #8 13343792
    ddobry10
    Poziom 10  
    Witam ponowie. Nie wierzyłem sprzedawcy ale zwróciłem mu honor wymienił cały dotyk i telefon działa. Cały koszt to 130 zł z tym że dotyk był używany ale za to nie bardzo porysowany. Wszystko działa nic się nie wiesza, działa wszystko poprawnie.

I teraz przy okazji, chciał bym zaktualizować androida i czy ktoś mógł mi polecić dobrego( słyszałem że to powyżej 4< nie działa wi-fi i szybko zżera baterie są ogólnie są problemy, znajomy mi polecił 2.3.6) i wytłumaczyć jak to zrobić. Albo odprowadzić mnie do tego tematu bo nie mogę znaleść. Dzięki i pozdrawiam
  • #9 13344198
    Fallouciarz
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Lista poradników, radzę poczytaj i zarejestrować się na tym forum :

http://forum.android.com.pl/f431/tutorial-flash-romu-z-uzyciem-odin-102951/ <- wgrywanie stockowych/oryginalnych rom'ów Odinem

http://forum.android.com.pl/f431/tutoriale-i9...e-root-modyfikowanie-wipe-cwm-faq-itp-157109/ <- zbiór wszystkich poradników dotyczących flashowania Galaxy S+

http://www.sammobile.com/firmwares/ <- stąd możesz pobrać stockowe/oryginalne rom'y dla Galaxy S+, trzeba się zarejestrować i wybrać model ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dolnymi przyciskami dotykowymi w telefonie Samsung Galaxy S Plus GT-I9001, które przestały działać po delikatnym zalaniu. Mimo że ekran dotykowy i inne funkcje działają poprawnie, przyciski nie świecą się ani nie reagują. W serwisie zasugerowano wymianę wyświetlacza, co użytkownik kwestionuje, podejrzewając, że problem może leżeć w taśmie lub płytce sterującej. Po kilku sugestiach dotyczących czyszczenia złączy i sprawdzenia taśmy, użytkownik zdecydował się na wymianę dotyku, co ostatecznie rozwiązało problem. Użytkownik również poszukuje informacji na temat aktualizacji systemu Android.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA