logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego tuner DVB-T USB (NotOnlyTV qube) nie znajduje kanałów?

Cerebrar 29 Sty 2014 18:35 2409 12
REKLAMA
  • #1 13236169
    Cerebrar
    Poziom 9  
    Witam!

Mam taki problem - przy podłączeniu tunera DVB-T w wersji pudełkowej (WIWA model HD90) do telewizora, wykrywa on wszystkie kanały darmowe TV naziemnej. W salonie mam również komputer, do którego dokupiłem tuner DVB-T na USB (NotOnlyTV qube). Instalacja prawidłowa, natomiast nie znajduje on ani jednego kanału (zarówno przez Windows Media Center jak i przez dołączone oprogramowanie). Samo wyszukiwanie ciągnie się w nieskończoność (1% na 40min). Tuner jest podłączony tym samym kablem antenowym co Tuner WIWA. Próbowałem na laptopie - to samo. Oddałem ten tuner i kupiłem jakiś inny na USB firmy Cabletech - problem ten sam na obu komputerach.

Co jest nie tak :?:
    Z góry dziękuję za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 13236727
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5435
    Cerebrar napisał:
    Instalacja prawidłowa, natomiast nie znajduje on ani jednego kanału

A skąd ta pewność, jak czym to sprawdziłeś?.
    Cerebrar napisał:
    Tuner jest podłączony tym samym kablem antenowym co Tuner WIWA

A jak wygląda, z czego się składa instalacja antenowa, jakie komponenty wchodzą w jej skład?.
  • REKLAMA
  • #3 13237295
    Cerebrar
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:

A skąd ta pewność, jak czym to sprawdziłeś?.

Windows media Center po wyszukiwaniu kanałów podaje komunikat w stylu "nie znaleziono żadnych kanałów", tak samo oprogramowanie dołączone przez producenta (Total media). Identycznie było na drugim tunerze USB, na obu komputerach.
    KOCUREK1970 napisał:

A jak wygląda, z czego się składa instalacja antenowa, jakie komponenty wchodzą w jej skład?.

Antena jest na dachu kamienicy, na strychu podobno jest wzmacniacz i jakiś rozgałęźnik (na 10 mieszkań). Kabel w ścianie schodzi do mojego mieszkania w ścianie, gniazdko antenowe, przewod antenowy 0,8m no i tuner (z przelotka z gniazda antenowego na wersje mini - dołączony od producenta tunera).
  • REKLAMA
  • #4 13237385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13237610
    Cerebrar
    Poziom 9  
    Anteniarzem nie jestem i miernika nie mam. Wiem za to, że "pudełkowy" tuner bez zająknięcia znajduje wszystkie kanały i pokazuje siłę i jakość sygnału na poziomie 80-100%. Tuner USB natomiast nie znajduje nic - chodzi mi tu o efekt, że nie mogę sobie nic pooglądać.
    Poszukuję odpowiedzi w stylu "czy potrzebujesz wzmacniacza anteny czy nie" chociaż z tego co wiem to takich komputerowych tunerów nie ma. Dziwi mnie ta różnica miedzy 2 tunerami, a ten "pudełkowy" najwyższych lotów nie jest. A może coś zakłóca pracę Tunera USB? Chociaż drugie urządzenie działa postawione bezpośrednio przy komputerze.
  • #6 13237716
    KOCUREK1970
    Cerebrar napisał:
    "pudełkowy" tuner bez zająknięcia znajduje wszystkie kanały

Ale porównaj sobie wielkość tego pudełkowego tunera, a popatrz na wielkość tego stica, jak myślisz, jaka może być czułość obydwu tunerów.
    Cerebrar napisał:
    A może coś zakłóca pracę Tunera USB?

A co miało by niby przeszkadzać, to nie ma wifi, a działa z portu USB.
    Jak dla mnie, tuner nic nie znajduje, bo jest kiepskiej jakości głowica, sygnał dla tego tunera z Twojej anteny jest zbyt słaby.
    Zabierz sprzęt z komputerem do sąsiada, i spróbuj u niego.
  • #7 13238488
    Cerebrar
    Poziom 9  
    A czy jest na rynku jakiś dobry tuner na USB który dałby radę odebrać sygnał? Jeśli nie to może na PCI-e, ewentualnie PCI? Albo urządzenie które wzmocni sygnał za gniazdkiem antenowym?
  • #8 13238652
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    może zwyczajnie "stick" usb jest niekompatybilny ze standardem przyjętym w DVB-T w Polsce?
  • #10 13238761
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Cerebrar napisał:
    Raczej nie:
    Link

czyli producent w instrukcji napisał "tak nasz tuner obsługuje mpeg4" ;)

Pozostaje jeszcze osłabić /stłumić/ sygnał wejściowy rezystorem.
    Możliwe, że "stick" dostaje ze wzmacniacza zbiorczego zbyt silny sygnał.
  • REKLAMA
  • #11 13238849
    KOCUREK1970
    Cerebrar napisał:
    Jeśli nie to może na PCI-e

Proszę, allegro nr oferty : 3893641070, 3867797725, 3915013526.
  • #12 13249588
    Cerebrar
    Poziom 9  
    Czy ten tuner z aukcji nr 3915013526 ma odpowiednią głowicę, mocniejsza niż tunery na USB? Chciałbym również oglądać tv satelitarną więc ten byłby idealny. A może inny z tych wymienionych ma mocniejszą głowicę?
  • #13 13250028
    KOCUREK1970
    Cerebrar napisał:
    Czy ten tuner z aukcji nr 3915013526 ma odpowiednią głowicę

"tuner pozwala na oglądanie programów naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T) MPEG4".
    Cerebrar napisał:
    mocniejsza niż tunery na USB

A jak myślisz, skoro ta karta jest 20 razy większa niż stick na USB.
    Cerebrar napisał:
    Chciałbym również oglądać tv satelitarną więc ten byłby idealny

Tylko najpierw się upewnij, czy twój komputer ma choć do tego minimalne wymagania sprzętowe.
    Cerebrar napisał:
    A może inny z tych wymienionych ma mocniejszą głowicę?

Tylko ostatnia aukcja spełnia Twoje wszystkie wymagania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z tunerem DVB-T USB (NotOnlyTV qube), który nie znajduje kanałów, mimo że inny tuner (WIWA HD90) działa poprawnie. Instalacja antenowa obejmuje antenę dachową z wzmacniaczem i rozgałęźnikiem. Użytkownik próbował różnych komputerów i kabli, ale tuner USB nie wykrywa sygnału, co sugeruje problem z jakością głowicy tunera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sygnału, ewentualne osłabienie sygnału wejściowego oraz rozważenie zakupu lepszego tunera na USB lub PCI-e. Pojawia się również pytanie o kompatybilność tunera z polskim standardem DVB-T.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA