logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock Z87 Extreme4 - Komputer nie uruchamia się, dziwne dźwięki BIOS

Sutriw 04 Lut 2014 21:25 5688 24
REKLAMA
  • #1 13262648
    Sutriw
    Poziom 9  
    Witajcie. Szukam pomocy, ale póki co w internecie nie mogę jej znaleźć. Może tu się uda?

Składam komputer. Właściwie to już złożyłem. Podłączyłem do zasilacza, niestety komp się nie uruchamia. Wszystkie wiatraczki się kręcą, ten na procku potrzebuje chwili żeby zaskoczyć - robi kilka wolniejszych podejść, później się rozkręca bądź też nie i raz się kręci, raz nie (zależnie od podejścia).
    Płyta główna wydaje dźwięki - krótkie, jeden po drugim. Dużo. Próbowałem je liczyć, ale nie znalazłem jakiejś reguły. Oto jak było gdy spisałem: 9 5 1 9 1 1 9 4 1. Za każdym razem jest nieco inaczej...

Płyta główna: Asrock Z87 EXTREME4 (bios AMI UEFI)
    Procek: Intel CORE I5-4670K 3.4GHz
    Grafika: MSI GeForce GTX 760
    Zasilacz: Chieftec GPS-600A8, 600W
    pamięć: Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB)

Zasilanie podpiąłem następująco: wejście 24 pin, wejście 8 pin, 8 pin PC-E do grafiki, 6 pin pc-e grafika, dysk sata.

Pomocy, ktoś wie co jest grane?
  • REKLAMA
  • #2 13262670
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Jeżeli to są dźwięki krótkie w kółko się powtarzające to masz walnięty lub niekompatybilny RAM. Wentylatorem na CPU się nie przejmuij, bo on ma PWM i jego zachowanie w tym momencie jest jak najbardziej normalne. Myślę, że to się przyda: http://www.asrock.com/support/faq.asp?k=beeps
  • REKLAMA
  • #4 13262863
    Sutriw
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki za porady. Oto nowiny:

1. Po wyjęciu grafiki i podpięciu monitora pod wejście z płyty - żadnych zmian.
    2. Włożyłem kości ram do innych wejść, potem próbowałem uruchamiać zmiennie na jednej - żadnego efektu.
    3. Zresetowałem cmos, z tym że specjalnie przygotowanym do tego guzikiem na płycie (nie mam pod ręką dobrej pęsety) przy odłączonym zasilaniu. Czy tez może powinienem zrobić to przy włączonym zasilaniu?

Nagrałem filmik ze startu kompa. Rzućcie proszę okiem, może coś wykryjecie:
    http://youtu.be/iRkdjQzLpeI
  • REKLAMA
  • #5 13262890
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Film prywatny - nie "popaczymy" !
  • #6 13262905
    Sutriw
    Poziom 9  
    Rzeczywiście, sorka. Już publiczny.
  • #7 13262941
    aumortis
    Poziom 9  
    Może też sprawdź, co Ci Dr. Debug wyświetla [w prawym dolnym rogu na płycie - http://b.vimeocdn.com/ts/459/693/459693815_640.jpg ] i potem sprawdź w instrukcji, czemu jest dany kod przypisany?
    p.s. na poprzedniej płycie asrocka p67 pro3 reset cmosu przyciskiem nie był "pełny", było potrzebne wyjęcie baterii na chwilę. obstawiam, że tu jest tak samo.
  • #8 13263006
    Sutriw
    Poziom 9  
    Hmmm, o dziwo ten wyświetlacz w ogóle nic mi nie pokazuje. Przyciski też się nie świecą. Ale działają - sprawdzone na starcie.
    Zaraz sobie zorganizuję pęsetę i zresetuje cmos ręcznie. Dodatkowo, jest w instrukcji info o jakiejś zworce z backupem biosa (bios selection jumper) - też sobie spróbuję to przełączyć.
  • REKLAMA
  • #9 13263137
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    testuj narazie na samej zintegrowanej (czytając wyżej rozumiem że posiadasz) a bez pamięci coś "krzyczy" ?
  • #10 13263164
    Sutriw
    Poziom 9  
    Grigori310891 - tak, testuję teraz na zintegrowanej tylko.

Wyczyściłem CMOS manualnie, przekładając zworkę. Zero poprawy.
    Przestawiłem też zworkę 'bios selection jumper', ale ta akacja również nie przyniosła poprawy.
    Wypiąłem w ogóle ram, tak że na płycie jest pusto - zero zmian, ciągle tak samo jak z ramem.
  • #11 13263229
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Skoro tak samo pika, to w takim razie moja teoria by się potwierdziła - RAM jest walnięty, albo płyta go nie potrafi obłużyć. Niestety płyty główne mają to do siebie, że potrafią mieć problemy ze wspołpracą z kościami niektórych firm. W tym momencie pozostaje sprawdzić listę qvl dla tej płyty, skołować pamięci uzględnione na tej liście jako działające i na nich sprawdzić.
  • #12 13263329
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    http://www.asrock.com/mb/Intel/Z87%20Extreme4/?cat=Memory

Jeśli to są te "team" to teoretycznie nie powinno być problemu
    DDR3 1600 4GB team TLD34G1600HC9BK
    DDR3 1600 4GB team TED34G1600HC11BK

Jeśli sygnał jest randomowy to raczej bym na pierwszy ogień wykluczył problem z pamięcią ram. Poszukaj w instrukcji od biosu\uefi zwał jak zwał jakie sygnały dźwiękowe odpowiadają za pamięć. Zawęź maksymalnie krąg uszkodzeń czyli odpal :
    Bez karty, bez dysku, bez napędów bez diód itp.

Zostaw Tylko podpięty włącznik, ram, procesor z wiatrakiem, monitor i ewentualnie klawiatura. Wtedy będziesz miał tylko 3 opcję, Uszkodzona płyta, ram (lub nie kompatybilny), zasilacz (bądź procesor, ale to każdy powie że mało prawdopodobne) Ja zawsze tak robię ; )
  • #13 13263379
    Sutriw
    Poziom 9  
    Odkryłem coś nowego. Przyjrzałem się wtyce 24 pinowej i odkryłem, że jeden pin jest pusty. Nie jest podłączony do niego żaden kabel. Czy tak powinno być?
    Sprawdziłem w starym zasilaczu (500 W, niestety nie mogę podłączyć bo nie ma wtyczki 8 pin atx) i tam są wszystkie...

Asrock Z87 Extreme4 - Komputer nie uruchamia się, dziwne dźwięki BIOS Asrock Z87 Extreme4 - Komputer nie uruchamia się, dziwne dźwięki BIOS

Czy to dobry trop?
  • #14 13263424
    aumortis
    Poziom 9  
    wg mnie dobry.
    jaki producent i model jest poprzedniego zasilacza?

p.s. jeśli ten stary zasilacz ma wtyczkę 4pin, to komp Ci wstanie - po prostu nie pokręcisz procka na nim.
  • #15 13263436
    Sutriw
    Poziom 9  
    aumortis napisał:
    wg mnie dobry.
    jaki producent i model jest poprzedniego zasilacza?

p.s. jeśli ten stary zasilacz ma wtyczkę 4pin, to komp Ci wstanie - po prostu nie pokręcisz procka na nim.

Tak, ma 4 pin zamiast 8 pin.
    Jest to EzCool ATX-500 JSP (http://www.ebay.co.uk/itm/PC-Power-Supply-EZ-Cool-ATX-500-JSP-500-Watt-ATX-P4-Computer-Switching-PSU-/141138107153?pt=UK_Computing_PowerSupplies_EH&hash=item20dc7c9b11)

Dopisane:
    Podłączyłem tę 500. Efekt taki jakby brakowało mocy: wiatraczek na procku próbuje ruszyć, ale mu nie wychodzi więc lekko podryguje rytmicznie. Nie ma dźwięku już jak na poprzednim zasilaczu, ale dioda hdd miga tak jak poprzednie (widać na filmiku, który wrzucałem wcześniej).
    Podpiąłem też ten kabel 4 pin do gniazda 8 pin, ale żadnego efektu...
  • #16 13264080
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Grigori310891 napisał:
    ale to każdy powie że mało prawdopodobne

To za mało powiedziane. To się wręcz prawie w ogóle nie zdarza... Najczęściej pada płyta, pamięć, grafika, ewentualnie zasilacz, jeżeli chodzi o objaw czarnego ekranu. ;)
  • #17 13265239
    aumortis
    Poziom 9  
    Sutriw napisał:
    Jest to EzCool ATX-500 JSP

nic dziwnego, on ma [jeśli dobrze znalazłem] jedynie 13A na linii 12V. : P
  • #18 13278364
    ares1000
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Ja z małym pytaniem. Asrock z87 extreme4 jakie ma wymiary. Mam starą budę i nie wiem czy mi wejdzie. Sorry ale u producenta nie ma takiej informacji :cry:
  • #19 13279030
    aumortis
    Poziom 9  
    ares1000 napisał:
    Ja z małym pytaniem. Asrock z87 extreme4 jakie ma wymiary. Mam starą budę i nie wiem czy mi wejdzie. Sorry ale u producenta nie ma takiej informacji :cry:

Format ATX to 305x244 mm
  • #21 13279151
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Czytanie instrukcji nie boli...

Dodano po 5 [minuty]:

ares1000 napisał:
    Mam starą budę i nie wiem czy mi wejdzie.

Jeżeli obudowa nie ma możlwiości montażu wentylatorów 120mm, dobre radzę ją wymienić, ponieważ jak przyjdzie lato to jest bardziej niż pewne, że będziesz miał piekarnik w obudowie i wszystko będzie się mocno grzało... Ja właśnie popełniłem ten błąd i potem w lato miałem takie akcje, że musiałem otworzyć obudowę i zamiast siebie dochładzać obudowę wiatrakiem, bo niestety procesor przekraczał mi 70 stopni, a doczytałem w internecie, że nie może mieć więcej, bo skróci się jego żywotność. Osobiście mogę polecić Ci Corsair'a Carbide 500R. Zarąbista obudowa, ma w zestawie dwa wentylatory 120mm na froncie z tego co pamiętam, jeden z tyłu, też 120 i z boku aż 200. Dodatkowo ma jeszcze miejsce na górze na dwa wentylatory i jedno na dole. Do tego ma dość fajne zarządzanie okablowaniem. Niestety jedynym mankamentem jest to, że zasilacz musi mieć jak najdłuższy kabel EPS 8pin i ATX24pin, ponieważ niestety jak będziesz chciał puścić kabel pod tacką to niestety nie dosięgnie i trzeba stosować przedłużki.
  • #23 13279573
    Piotr160292
    Poziom 38  
    W takim razie na 98% płyta do wymiany. Dobrze byłoby jeszcze zweryfikować sprawność procesora i jeżeli jest ok to wtedy dobrze byłoby przełożyć grafikę i RAM do innego kompa, aby potwierdzić uszkodzenie płyty. Dla pewności jeszcze możesz podstawić inny zasilacz i próbować na innym zasilaczu, bo istnieje taka opcja, że np. zasilacz podał za duże napięcie i np. spalił mosfety w sekcji zasilania procesora.
  • #24 13285726
    Sutriw
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za porady! Okazało się, że rzeczywiście płyta jest walnięta. Trzymajcie kciuki żeby nie było problemów z reklamacją. :)
  • #25 13286502
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No, tak właśnie myślałem, ponieważ jak ja naprawiałem komputery z takim objawem to praktycznie nie miałem innego przypadku, niż padnięta płyta główna i niestety nie da się zaprzeczyć, że jest ten element komputera niestety często wysiada. Co do reklamacji, raczej nie powinno być problemu. Jesteś w tak komfortowej sytuacji, że Asrock nie robi problemów i po prostu wysyła nową płytę, jeżeli uszkodzenie nie powstało z winy użytkownika, tak więc jeżeli nie katowałeś płyty poprzez ekstrymalne OC, nie zrobiłeś zwarcia, czy w inny sposób nie pomogłeś płycie w uszkodzeniu na pewno reklamacja zostanie rozpatrzona pozytywnie i otrzymasz nieśmiganą nówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem zbudowanym na płycie głównej Asrock Z87 Extreme4, który nie uruchamia się i wydaje dziwne dźwięki BIOS. Po podłączeniu zasilania wentylatory się kręcą, ale nie ma sygnału na monitorze. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak reset CMOS, testowanie pamięci RAM w różnych slotach oraz użycie zintegrowanej grafiki, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dźwięki mogą wskazywać na uszkodzenie pamięci RAM lub płyty głównej. Po dalszych testach użytkownik odkrywa, że jeden z pinów w złączu 24-pinowym zasilacza jest pusty, co może być przyczyną problemu. Ostatecznie, po przeprowadzeniu dodatkowych testów, użytkownik stwierdza, że płyta główna jest uszkodzona i planuje reklamację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA