logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario CQA56 - brak obrazu, działa wentylator i diody, klawiatura nie działa

Gawior22 10 Lut 2014 20:41 1635 4
REKLAMA
  • #1 13286181
    Gawior22
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam. Chwilę temu dzwonił mój brat z problemem z laptopem jak w temacie.
    Jakąś chwilę temu była u mnie bratowa z tym laptopem w celu zainstalowania minecrafta córki ( dla mojej chrześnicy ). Nie było problemów i wszystko chodziło dobrze.
    Po zakupach wróciła do domu i odpalili laptopa. Uruchomili grę i okazało się, ze klawiatura nie działa, a działa tylko myszka. Wyłączyli laptopa i włączyli z powrotem, ale ten już się nie uruchomił.

Po naciśnięciu przycisku power słowami mojego brata "coś mieli i pracuje wentylator". Świeci się tylko dioda na przycisku od zasilania i na F12 od WiFi
    Nie mruga ( nie sygnalizuje błędu ) w ogóle kontrolka na Caps Lock

Po podłączeniu monitora pod zewnętrzne wyjście jest tak samo.
  • REKLAMA
  • #2 13286265
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Trzeba wykonać diagnostykę, pomiary ustalić usterkę i naprawić.
  • REKLAMA
  • #3 13286791
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 101
    Wygląda że gra dobiła grafikę i były to jej ostatnie dni ale w celu potwierdzenia konieczna diagnostyka i pomiary jak pisze kolega wyżej, uruchom lapka bez dysku, kart typu wifi, reset CMOS zrób, podmień zasilacz, RAM
  • REKLAMA
  • #4 13333426
    Gawior22
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    boro1234567, takie porady to ja dziękuję.
    Tak jak bym powiedział, że boli mnie głowa, a w odpowiedzi dostał "to idź do lekarza".
    Każdy chyba wie, że jak sobie nie da radzi z czymś, to należy się udać do jakiegoś serwisu, mechanika itd. w zależności od problemu.
    Jeżeli ja nie mam nic do wniesienia to tematu ( nawet nieświadomie błędnego ), to po prostu się nie odzywam. Rozumiem, że co niektórym, w różnych tematach mogą się przejadać pewne pytania, bo i sam tak mam, ale wtedy omijam taki temat.

slawmix1234, na grafikę z opisu średnio to wyglądało.
    Dziwnym objawem, było wpierw nie działanie klawiatury, a po ponownym uruchomieniu już nie wstał, oraz dioda sygnalizująca odpowiednio błędy też nie dawała znać.
    Przypomniała mi się historia pewnego HP-ka, w której na podobny problem producent radził pewne rozwiązanie ( po kontakcie z serwisem ).
    Wystarczyło wyjąć baterię i przytrzymać chwilę power na odłączonym zasilaniu celem "rozładowania" ( samo odłączenie baterii, bez zasilania z sieci nic nie dawało ).

Laptop działa od tego czasu bez problemu, z temperaturami w normie itd.

Tak więc dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.
  • #5 13333978
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Gawior22 napisał:
    boro1234567, takie porady to ja dziękuję.
    Tak jak bym powiedział, że boli mnie głowa, a w odpowiedzi dostał "to idź do lekarza".

A jakiej porady oczekiwałeś?

Cieszę się że problem został rozwiązany, niebawem powróci.
REKLAMA