logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe środowisko programowania dla LPC1768 i STM32f429 bez Eclipse?

sq9cyg 13 Lut 2014 09:15 2136 7
REKLAMA
  • #1 13295843
    sq9cyg
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Ponieważ dopiero zaczynam zabawę z ARM-mami mam do Was pytanie.
    Czy jest jakieś uniwersalne środowisko programowania do w/w uc?

Do tej pory (krótko) używałem uVision do LPC1768, ale szybko ograniczenie 32k wykluczyło to z użytkowania.

Czy są jakieś darmowe, fajne i dobre środowiska, które by obsłużyły obydwa uc?
    Czy też lepiej użyć odrębnych?

Wykluczając na razie z listy eclipse....
  • REKLAMA
  • #2 13295880
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    sq9cyg napisał:

Wszystkie te darmowe są i tak oparte na Eclipse, kolego-z-tego-samego-miasta (;

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #3 13295903
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Freddie Chopin napisał:
    sq9cyg napisał:

Wszystkie te darmowe są i tak oparte na Eclipse, kolego-z-tego-samego-miasta (;

4\/3!!

Już nie...

EmIDE
    EmBlocks
  • REKLAMA
  • #5 13295927
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Freddie Chopin napisał:
    Ale rozmawiajmy o czymś co nie jest w faze beta [; Powoli zaczynam się czuć jak dinozaur używając tego całęgo Eclipse'a (;

4\/3!!

O jakości nie wspominałem. ;)
    Są, coś tam próbowano, ale od razu widać spore niedoróbki. A ilość kliknięć by coś ustawić i to nie do końca będąc przekonanym, jest gorsza od wtyczki do eclipse.
  • #6 13295973
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Gdyby Szanowny Autor poczytał posty o środowiskach programowania przd zadawaniem pytań, pytać by nie zadawał. ;)

Masz do wyboru całe mnóstwo środowisk do wszytskich uC rodziny ARM Cortex: Eclipse DIY opisywane przez Freddiego, CooCox - gotowiec, Keil do 32 KiB itd.
  • REKLAMA
  • #7 13295983
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    EmBlocks ma póki co kiepski edytor. Code completion o pomstę do nieba woła (problem z analizą headerów). Gdyby nie to, używałbym tego od dawna, bo trzeba oddać mu to, jest lekkie i szybkie.
    A EmIDE wyszło z fazy "pre-do-niczego-się-nie-nadaję-alfa"?

Z sensownych darmowych i nie składaków to chyba tylko CooCox, ale to przeca i tak Eclipse. Zresztą mocno takie sobie jest to środowisko.

BTW - jaki jest problem z Eclipsem? Jak ktoś nie chce się z Makefilem bawić to gnu arm plugin zaciąga i jest. Ew. jako cross-gcc też można sobie świetnie poradzić, w czym problem? Bo ustawienie tego to 5 minut, jest tutorial Freddiego a wszelkie problemy biorą się z jego nieczytania i klikania na oślep. Mogę zrozumieć ew. jedynie argument starego komputera i wagi całego środowiska...
  • #8 13487313
    dancios
    Poziom 11  
    EmIDE ma obsluge trace od Seggera :)
    Czyli właściwie jedyne IDE gdzie mozna tracowac apki gcc za darmo.
    Wiec czasem się do czegoś nadaje :)

Ja w pewnym momencie doszedłem do wniosku ze tylko qtcreator i podpięty zewnętrzny cmake pozwalają wygodnie pisać :)
    https://www.youtube.com/watch?v=hrKz63Q_Rf0

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o dostępnych darmowych środowiskach programowania dla mikrokontrolerów LPC1768 i STM32f429, z wykluczeniem Eclipse. Wskazują na EmIDE i EmBlocks jako alternatywy, jednak zauważają, że EmBlocks ma problemy z edytorem i uzupełnianiem kodu. CooCox jest również wymieniane, ale jest oparte na Eclipse. Użytkownicy podkreślają, że Eclipse, mimo swoich wad, jest popularnym wyborem, a jego konfiguracja nie jest skomplikowana. Wspomniano także o możliwości użycia QtCreator z CMake jako wygodnej opcji. EmIDE oferuje wsparcie dla trace od Seggera, co czyni je unikalnym w kontekście darmowych IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA