logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arctic Silver 5 3.5g – czy warto kupić tę pastę termoprzewodzącą na procesor?

Picia136 02 Kwi 2005 20:36 9391 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto kupić Arctic Silver 5 3,5 g do chłodzenia procesora?

Tak, Arctic Silver 5 jest warta kupna, ale zwykle daje tylko niewielki zysk temperaturowy rzędu kilku stopni, jeśli radiator jest dobrze dociśnięty i pasta jest nałożona poprawnie [#1426661][#1450572] Użytkownicy podawali spadki np. z 75°C do ok. 50°C na P4 3.0 z tym samym chłodzeniem BOX, albo ok. 7°C względem taniej pasty no-name [#1402406][#1409034] Najważniejsze jest dokładne oczyszczenie radiatora i nałożenie cienkiej, równej warstwy na całą powierzchnię styku, bo sama pasta nie zrobi cudów [#1475549][#1497157] Jeśli chcesz tańszej alternatywy, Arctic Ceramique jest oceniana jako tylko o 1–2°C słabsza, kosztuje ok. 10 zł za 3,5 g i nie przewodzi prądu [#1416719] Polecano też OCZ Ultra 5+, chwaląc ją za łatwe rozsmarowywanie i dobrą skuteczność [#1371246][#1371261]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1371016
    Picia136
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Witam znalazłem paste na procesor Arctic Silver 5 - 3.5g jedni ja bardzo chwalą i że obniża i to spore temperature ukłądow a inni zaśmowia ze jest kiepska i nie obniżaz tak temperatury układów.Co sadzicie o tej pascie???jest ona warta kupna ???? dzikuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1371218
    alex2706
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam moim zdaniem to pasta jest bardzodobra czytalem na jej temat recenzje i jest ok wiec mozna polecic
  • #3 1371246
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Witam!
    Pasta jest dobra ale ja polecam OCZ Ultra 5+. Uzywam od dawna :) i jest extra. Bardzo dobrze sie rozsmarowywuje i idealeni spelnia swoja funkcje.

Pozdrawiam[/url]
  • #4 1371261
    elentir4
    Poziom 11  
    Ja także polecam OCZ.
  • #5 1371341
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Picia136 napisał:
    Witam znalazłem paste na procesor Arctic Silver 5 - 3.5g jedni ja bardzo chwalą i że obniża i to spore temperature ukłądow a inni zaśmowia ze jest kiepska i nie obniżaz tak temperatury układów.Co sadzicie o tej pascie???jest ona warta kupna ???? dzikuje za pomoc

To jest bardzo dobra pasta z dodatkiem srebra, sam ją używam do wszystkiego, zastąpiłem nią oryginalną pastę we wszystkich częściach które posiadają radiator w moim kompie, począwszy od procka a na grafice kończąc, a oto przykład: moja grafika GeForce 6800 GT podkręcony z 400/1000 @ 450/1250 czyli więcej niż wersja Ultra i temp. w granicach 75 stopni na paście oryginalnej, a na paście Arctica mam ok. 63 stopnie, więc róznica jest i to znacząca, tylko pamiętaj żebyś nie pokrył przez przypadek ścierzek tą pastą bo źle się to skończy.
  • #7 1402406
    genko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Rekomenduję arctic silver 5 - bardzo dobra, w moim P4 3.0 zbiła temp z 75° C na ok 50° C z tym samym wiatrakiem i radiatorem (BOX) przy obciążeniu 80% mocy procesora. Jeśli są negatywne uwagi do tej pasty to tak jak ze wszystkim - pewnie są "podróby" ;)
  • #8 1407661
    Team
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja polecam paste Arctic Silver 5
  • #9 1409034
    edo
    Poziom 11  
    Można chwalic tą paste za stosunek jakość/cena. Jeżeli dotej pory używałeś byle jakiej pasty (za 4zl) to róznica będzie duża. Na moim procku temp. spadła o 7st w porównaniu do jakiejś no-name.
  • REKLAMA
  • #10 1416719
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ja polecam ACeramique, gorsza od Silver 5 o około 1-2C a o wiele tańsza bo 3,5g to wydatek rzędu 10PLN poza tym w odróżnieniu od Silvera nie przewodzi prądu
  • #11 1416909
    spiderul
    Poziom 15  
    Ja również mam dobre doświadświadczenia z ACeramique - nic tylko mogę polecić :)
  • #12 1417734
    genko
    Poziom 12  
    Ponawiam moją rekomendacje dla Arctic Silver 5 i doklejam specyfikację tej pasty od dystrybutora ( bez nazwy firmy - kryptoreklama ;) Pasta Arctic Silver 5 zawiera w swej strukturze trzy rodzaje srebra o różnym kształcie i rozmiarze.

Zawartość czystego srebra sięga do 99.9 %.

W skład pasty wchodzą najwyższej jakości komponenty ceramiczne, w pełni zastępując wypełniacze silikonowe.

Nowy Arctic nie przewodzi prądu co jest dodatkowym atutem.

SPECYFIKACJA:

Termiczna przewodność: > 350,000 W/m2 °C
    Rezystancja termiczna: < 0.0045 °C-in2/Watt
    Średni rozmiar cząsteczki: <0.49 microna

Pasta utrzymuje swe doskonałe właściwości przy temperaturach od –50°C do 130°C

Kolor: Srebrny
    Waga: 3.5 g
  • #13 1418140
    Hipo2
    Poziom 15  
    Hm dość ciekawa sprawa, jak to możliwe zeby pasta która w 99.9% sklada sie ze srebra nie przewodziła prądu :? chyba ze uzyli jakiegoś super izolującego wypełniacza ceramicznego i idelnie wymieszali tą paste i każda cząsteczka jest dokładnie nim pokryta.

Jednak jeśli ktoś miałby możłiwosć bo moze sprawdzi tą paste pod względem przewodnictwa elektrycznego.
  • #14 1418366
    spiderul
    Poziom 15  
    Z tego co gdzieś wyczytałem, to zależne jest to od wielkości cząsteczek srebra - tutaj są na tyle małe, że wypełniacz nie pozwala się im bezpośrednio stykać ze sobą - dlatego nie przewodzi ona prądu.
  • #15 1426661
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie robcie sobie jaj - poprawnie nalozona pasta nawet najlepsza to zysk gora 4 stopnie....
    przypominam poprawnie!!!

genko pobil wszystkich......

teraz widac kto jak mial posmarowany procesor - mialem zwykla biala mialem 55 stopni - mam arctika i mam 53.........
    na athlonie xp gdzie dobra tasma jest wazna rzecza ze wzgledu na mala powierzchnie oddawania ciepla....
    kompletnie to sie nie tyczy p4 czy amd 64.....

wyczysccie lepiej radiatory i je dobrze podociskajcie....
  • REKLAMA
  • #16 1427044
    genko
    Poziom 12  
    Co do rekordów to i racja bo sama pasta, którą zastosowałem nie dałaby takiej obniżki temperatury. Złożyło się na to prawdopodobnie niedokładne zamocowanie przez sprzedawcę radiatora na procesorze i zbyt gruba warstwa poprzedniej pasty ( box`owy płatek na radiatorze P4 ) ale nie bez znaczenia jest rodzaj pasty bo sprawdzałem na starej mocując osobiście radiator na procesorze i spadek temp. bł minimalny, ok. 3° C .
  • #17 1447482
    Dorre
    Poziom 13  
    Pasta Termoprzewodząca Silikonowa za 4.50 Izoluje, i takie tam pier**do****ły =] zmniejszyła mi temperaturę na procku o 8st. C. Dziękuję za uwagę..
  • #18 1447562
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Arctic silver czy OCZ - różnicy i tak nie poczujesz - chyba że spróbujesz :-)
  • #19 1450572
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Ja powiem tyle: Używam Arctic Silver 5, po tym jak ją położyłem na procka - temperatura jakieś 3 C mniej, ale stabilność wzrosła diametralnie i dodatkowe 100mHz więcej wycisnąłem w stosunku do tego co było na starej paście na fatalnym radiatorze. Także polecam - zapewne jak bym miał lepszy radiator i wentylator to temeraturka spadłaby o jakieś 10C.

PS. Co do przewodnictwa elektrycznego - PRZEWODZI PRĄD ! To, że go nie przewodzi tylko chwyt reklamowy, ale i tak polecam.
  • #20 1469613
    TreChaL
    Poziom 12  
    wtrącając w temat... czy ktoś ma doświadczenie czyszczenia z pasty procka (nie chodzi mi oczywiście o sam rdzeń, bo z tym problemu nie ma). Chodzi mi o powierzchnie wokół samego rdzenia na procesorze. Pasta jest 'dość skutecznie' rozmazana po procesorze i nie wiem w jaki sposób (ewentualnie czym) oczyścić powierzchnię procka wokół rdzenia z pasty?! A czyściłem i wiem, ze nie jest to wcale takie proste :( Za pomoc z góry WIELKIE dzięki, pozdrawiam TreChaL
  • #21 1469709
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Wydajecie kupe szmalu na paste a nie lepiej wypolerować najpierw sobie spód radiatorów ?? To daje dopiero rożnice w temperaturze.
    Oczywiście bez pasty nic to nie da ale wtedy nie można stosować past z substancjami stałymi o dużych cząstkach bo zwiększa się wtedy rezystancja termiczna.. np srebrna..

Ja jeżdze na silikonowej za 3zł (tubka 12G)
  • REKLAMA
  • #22 1470149
    321Kami
    Poziom 23  
    Jeszcze dorzucę że Arctic Silver doskonale nadaję się do odprowadzania ciepła ze wzmacniaczy na układach scalonych. U siebie mam na Tda7294 i przy impulsie basu potrafi pójść 300W przez ten układ a wtedy wydzielenie ciepła w bardzo krótkim czasie może sięgnąć nawet 80-100W i wtedy Arctic pokazuje co potrafi.
  • #23 1470572
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Kwazor napisał:
    Wydajecie kupe szmalu na paste a nie lepiej wypolerować najpierw sobie spód radiatorów ?? To daje dopiero rożnice w temperaturze.
    Oczywiście bez pasty nic to nie da ale wtedy nie można stosować past z substancjami stałymi o dużych cząstkach bo zwiększa się wtedy rezystancja termiczna.. np srebrna..

no jestem ciekaw co by sie stalo z takim silikone za 3zl jesli na moim procu bywalo ponad 2v jesli pasta jest slaba to potrafi splynac jezeli jedna strona sie znacznie grzeje od drugiej tudziez stwardnosc co tez ujemnie wplywa na przewodnictwo
  • #24 1472102
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Linoge napisał:
    Kwazor napisał:

no jestem ciekaw co by się stalo z takim silikone za 3zl jesli na moim procu bywalo ponad 2v jesli pasta jest slaba to potrafi splynac jezeli jedna strona się znacznie grzeje od drugiej tudziez stwardnosc co tez ujemnie wplywa na przewodnictwo

A czy ja mówie o max hardcore O/C ?? Wtedy najlepiej stosowac Arctic Ceramique bo nie wysycha.
  • #25 1472135
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    a kto tu mowi o hardcore oc ?
  • #26 1472623
    321Kami
    Poziom 23  
    Wszystko i tak zawsze dąży do hardcore O/C :D to tylko kwestia pieniędzy !! Często można uzyskać wydajność proca kosztującego 3000zł, a najlepsze jest to że zmieniasz proca i płytę a chłodzenie dalej działa !! I to jak, i kręcisz jeszcze mocniej :D
  • #27 1474214
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ja wam powiem że od sporego czasu używam pasty w ogromnej tubie chyba z 150g (kosztowała majątek...) jest biała, nie przewodzi prądu itp. kupiłem ją w sklepie elektronicznym.
    Spadek temp. jest bardzo duży jak się umie zastosować pastę itp. sprawy.
    Moja szkoła jest taka:
    Czasami radiatory mają taką szarą warstwę pseudotermoprzewodzącą... to trzeba zerwać (dokładnie), później drobniutki papier ścierny i śmigamy na lusterko tą powierzchnię radiatora.
    Teraz sporo pasty na procesor, nie taką kapke na środek tylko paluchem rozmazać dokładnie po całym procku. Dopiero na to ten wypolerowany radiator i włączamy.

Ostatnio na Celeronie D z firmowym boxem z 78*C zjechałem tak do troche ponad 50....to się nazywa obniżenie temperatury procka (ponad 20*c).

Zresztą popatrzcie na film z tomshardware tam jest pokazane jakie problemy z temperaturą są w nowych Pentiumach na jądrze Presscot
  • #28 1474602
    321Kami
    Poziom 23  
    EEE co do rozmazywania paluchem to raczej niebardzo :/ ręce są tłuste !! Ja uważam że najlepiej wykałaczką :)
  • #29 1475523
    RadBoo
    Poziom 11  
    Witam, ponieważ już kilka osób wspomniało tu, że równie ważne jak rodzaj pasty jest umiejętne jej nałożenie, to może ktoś powie ile i jak ją nakładać.

Pozdrawiam Brrrr
  • #30 1475549
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    RadBoo napisał:
    Witam, ponieważ już kilka osób wspomniało tu, że równie ważne jak rodzaj pasty jest umiejętne jej nałożenie, to może ktoś powie ile i jak ją nakładać.

Równomiernie na całej powierzchni styku proca z radiatorem (niezbyt grubą warstwę ) :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Arctic Silver 5 to pasta termoprzewodząca z dodatkiem srebra (do 99,9%), ceniona za wysoką przewodność cieplną i zdolność obniżania temperatur procesora oraz innych układów z radiatorami. Użytkownicy potwierdzają spadek temperatury rzędu kilku do kilkunastu stopni Celsjusza w porównaniu do past no-name lub oryginalnych, choć efekty zależą także od poprawnego nałożenia pasty i stanu radiatora. Pasta ta ma bardzo drobne cząsteczki srebra, co powoduje, że nie przewodzi prądu elektrycznego, choć zdania na ten temat są podzielone. Alternatywą są pasty takie jak OCZ Ultra 5+, Arctic Ceramique (nie przewodzi prądu i jest tańsza) czy silikonowe pasty termoprzewodzące. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie radiatora (oczyszczenie, polerowanie) oraz cienka, równomierna warstwa pasty, aby zapewnić optymalny transfer ciepła. Niektórzy zwracają uwagę, że sama pasta nie daje spektakularnych różnic bez poprawnego montażu i dobrego chłodzenia. Dodatkowo dyskutowano o metodach czyszczenia pasty z procesora oraz o ryzyku stosowania silikonu do mocowania radiatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA