logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do automatycznego robienia zdjęć z kamerki przed logowaniem do Windows

pawelcb33 17 Lut 2014 15:25 5880 10
REKLAMA
  • #1 13313483
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam wszystkich.

Szukam programu na laptopa który po uruchomieniu komputera robił by zdjęcia z kamerki. Program musiał by robić zdjęcia lub krótki filmik przed logowaniem do systemu ( ekran logowania / wprowadzenia hasła ) nie w systemie. Chciałbym sprawdzić czy komputer jest włączany bez mojej wiedzy i kombinowane z hasłem.

Czy taki program istnieje ?
  • REKLAMA
  • #2 13313620
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Jak chcesz sprawdzić czy ci ktoś włączał system to wystarczy, że wejdziesz w "Podgląd zdarzeń" i tam są logi. A to co chcesz robić nie bardzo jest legalne po co ci czyjeś fotki? szpiegujesz kogoś czy co.
  • REKLAMA
  • #3 13313648
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Do laptopów lenovo jest dostępny program veriface, który ma takie funkcje (z grubsza chodzi o logowanie przez rozpoznawanie twarzy i w przypadku nie rozpoznania zapisuje zdjęcie osoby która próbowała się zalogować). Nie wiem czy na innych laptopach będzie to działać.
  • #4 13313670
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Poza tym nie wiem jaki masz problem, zakładasz hasło na bios, przestawiasz bootowanie tak żeby HDD był na 1 miejscu. Zakładasz hasło na windows. Od tej pory nikt ci już nie będzie korzystać z systemu ani nic nie zbootuje żeby złamać hasło czy korzystać z systemu live. Jeżeli to windows xp to także pamiętać o zabezpieczeniu głównego konta administratora hasłem.
  • #5 13313739
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Dla czego ma być nie legalne, chce zobaczyć czy ktoś nie używa mojego sprzętu. Podgląd zdarzeń - co mi logi dadzą, ja potrzebuję mieć zdjęcie.

shadow4601243 -> mam także lenovo, zobaczę ten program.

Taki mam problem szanowna koleżanko że mam hasło na bios i hasło na OS ale to można bez problemu złamać, szukam programu który zrobi fotkę osoby która loguje się tak jak pisze kolega wyżej. Mam pewno podejrzenia i chce je sprawdzić.
  • #6 13313858
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Można złamać, lecz już z hasłem do biosu to nie jest takie proste bo wyjęcie baterii z płyty głównej nic nie daje, jedynie serwis (chyba, że się ma odpowiednie narzędzia w domu). Laik tego nie zrobi.
    Jak nie ma ktoś dostępu do biosu to co? to nic nie zrobi.
    Pozatym jeżeli to na użytek domowy i poprostu podejrzewasz jakiegoś domownika to zamontuj sobie kamere z dyskiem z pokoju, nie prościej?
    Takiego oprogramowania, które by robiło zdjęcia jeszcze przez załadowaniem windows na 99,9% nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 13313873
    shadow4601243
    Poziom 23  
    kasiunia7777 napisał:
    Można złamać, lecz już z hasłem do biosu to nie jest takie proste bo wyjęcie baterii z płyty głównej nic nie daje

No to muszę Cię zmartwić, bo hasło się resetuje przy wyjęciu baterii :) Pomijając fakt, że w laptopie trzeba się do tej baterii dogrzebać najpierw.
  • REKLAMA
  • #8 13313912
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    shadow4601243 napisał:
    No to muszę Cię zmartwić, bo hasło się resetuje przy wyjęciu baterii

Tylko w starych modelach 10letnich. W żadnym nowszym nie schodzi hasło jest zapisane w innej kości pamięci niż bios :) sprawdź sobie jak nie wieżysz. Było już też o tym na elektrodzie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2395245.html
    Trzeba też pamiętać żeby w biosie wyłączyć wywoływanie boot menu i nikt do niczego się nie dostanie.
    Jak zabezpieczy się ODPOWIEDNIO bios i windows to nikt z komputera w warunkach domowych nie skorzysta bo nie ma takie możliwości i nie ma potrzeby robienia jakiś zdjęć. Ja myślę, że autor tematu po prostu chce robić zdjęcia w jakimś innym celu niż tu napisał.

Dodano po 8 [minuty]:

A jeżeli autor chce takie rzeczy robić w firmie i żeby to było legalnie to trzeba na komputerze nakleić naklejkę, że jest monitorowany.
  • #9 13314085
    shadow4601243
    Poziom 23  
    A co może być nielegalnego w zainstalowaniu takiego programu na własnym laptopie?
  • #10 13314089
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Jeżeli do użytku domowego to ok, jak gdzieś w firmie to pracownicy mogą ci zrobić problem jeżeli będzie się to działo bez ich wiedzy i by się dowiedzieli kiedyś o tym w jakiś sposób :) Tyle.
  • #11 15493793
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Problem rozwiązano.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał programu na laptopa, który mógłby robić zdjęcia z kamerki przed logowaniem do systemu, aby sprawdzić, czy komputer jest uruchamiany bez jego wiedzy. W odpowiedziach zasugerowano, że istnieją programy, takie jak Veriface dla laptopów Lenovo, które oferują funkcje rozpoznawania twarzy i rejestracji zdjęć nieautoryzowanych prób logowania. Podano również, że zabezpieczenia BIOS i systemu operacyjnego mogą skutecznie chronić przed nieautoryzowanym dostępem. Dyskutowano również o legalności takich działań, zwłaszcza w kontekście użycia w firmach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA