logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CK-5012T - Niesłyszalny i nieczysty dźwięk po wymianie elektrolitów

porywacz_zwlok 04 Kwi 2005 13:14 2656 7
REKLAMA
  • #1 1374911
    porywacz_zwlok
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie
    Mam problem z dźwiękiem w telewizorze firmy SAMSUNG, model CK5012T. Telewizor miał już wymieniane wszystkie elektrolity, bo miał kłopoty z włączaniem. Po wymianie elektrolitów telewizor włącza się bez problemu, ale doskwiera mu problem dźwiękowy. Telewizor ma prawie niesłyszalny dźwięk i dopiero po dotarciu do 3/4 skali jest on ledwo słyszalny. Dźwięk jest nieczysty i przy maksymalnym zgłoszeniu jest strasznie na większości kanałów szeleszczący.

I tutaj mam do tego forum prośbę. Czy jest ktoś, kto byłby mi w stanie pomóc podjąć odpowiednie kroki naprawy lub podać w prosty sposób podpowiedź, jakie elementy muszę wymienić, żeby wszystko wróciło do normy? Z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc.

PS: sprawdzałem też, jakiej jakości jest dźwięk wychodzący z TV po niskiej częstotliwości i jest dokładnie tak samo słyszalny jak z głośnika.

tia
  • REKLAMA
  • #2 1375060
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Dokładnie w tym modelu miałem kiedyś uszkodzony rezystorek polaryzujący tranzystor sterujący głośnością-tam jest regulacja napięciowa za pomocą dwóch tranzystorów sterujących wzmocnieniem końcówki .Schemat do ręki i szukamy
  • REKLAMA
  • #3 1375252
    porywacz_zwlok
    Poziom 12  
    tik_tak napisał:
    Dokładnie w tym modelu miałem kiedyś uszkodzony rezystorek polaryzujący tranzystor sterujący głośnością-tam jest regulacja napięciowa za pomocą dwóch tranzystorów sterujących wzmocnieniem końcówki .Schemat do ręki i szukamy

Czy wiesz może skąd można ściągnąć schemat tego telewizora? Jestem laikiem w naprawach telewizorów i bardzo łopatologiczna pomoc byłaby wskazana.

tia
  • #4 1375322
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Schemat masz na PW. Szukaj tranzystorów T602,T603 i rezystorów polaryzujących tuż przy nich.Sprawdź czy w miare zwiększania głośności są zmiany napięcia .
  • REKLAMA
  • #5 1379261
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Witam.
    Na mój gust to uszkodzenia należy szukać w różnicowej fonii,dla upewnienia się sprawdż jak działa fonia po m.cz-podłącz po niskiej np.magnetowid i zobacz jakośc dźwięku.Jeśli dobry i siła głosu reguluje to uszkodzenia należy szukać j/w,a co dokładnie to już oddzielny temat.
  • REKLAMA
  • #6 1398070
    porywacz_zwlok
    Poziom 12  
    Sprawa wygląda następująco, otóż wymieniłem wszystkie elektrolity (C612, C616, C617, C620, C623) z modułu dźwiękowego i wymieniłem też wzmacniacz mocy m.cz. TDA1013A (US802) i dźwięk nadal jest taki sam chrapliwy jak był.

Podłączając dźwięk po niskiej, dźwięk jest czysty i głośny i można go bez problemu regulować.

W tej chwili zakupiłem wszystkie pastylki z modułu dźwiękowego (C613, C614, C615, C618, C621), bo wyglądają dość kiepsko, ale chciałbym usłyszeć waszą opinię co należy jeszcze sprawdzić, żeby wszystko z dźwiękiem wróciło do normy.

Proszę o pomoc i dalsze instrukcje.
    Załączniki:
    • mod_dzw.png (168.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1404042
    porywacz_zwlok
    Poziom 12  
    pastylki wymienione i dźwięk się pogorszył

nadal jest krzaczasto charczący na przynajmniej połowie kanałów w kablówce

czy może ktoś pomóc?

-wszystkie kondensatory od moduły dźwięku wymienione
    -TDA1013A wymieniony
  • #8 1405773
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    sprubuj ruszyc cewka z dyskryminatora foni tylko po woli o pol obrotu pamietajac potozenie pierwotne raz w jedna to w druga strone jezeji bedzie sie poprawiac to krec delikatnie dalej pamietaj aby nie rozwalic rdzenia

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SAMSUNG CK-5012T po wymianie wszystkich elektrolitów oraz wzmacniacza mocy TDA1013A pojawił się problem z dźwiękiem: jest bardzo cichy, nieczysty i charczący przy wyższych poziomach głośności. Dźwięk z wejścia niskiej częstotliwości jest natomiast czysty i głośny, co wskazuje na problem w module dźwiękowym telewizora. Sugerowano sprawdzenie rezystorów polaryzujących tranzystory sterujące głośnością (T602, T603) oraz regulację napięcia w funkcji głośności. Proponowano również delikatne regulowanie cewki dyskryminatora fonii, aby poprawić jakość dźwięku. Pomimo wymiany kondensatorów elektrolitycznych (C612, C616, C617, C620, C623, C613, C614, C615, C618, C621) i wzmacniacza TDA1013A, problem pozostał, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki układu różnicowej fonii i elementów sterujących wzmocnieniem końcówki mocy audio.
REKLAMA