logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polskie litery w Delphi. Zamiast liter pojawiają się opcje.

MiL999 04 Kwi 2005 15:11 2103 3
REKLAMA
  • #1 1375163
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Jak w Delphi pisać polskie litery? Alt+s lub Alt+c to skróty klawiaturowe i zamiast ś czy ć wyskakuja mi opcje podpiete pod te skróty.
  • REKLAMA
  • #2 1375214
    myrcioch
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Do rejestru musisz wprowadzić:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Borland\Delphi\5.0\Editor\Options]
    "NoCtrlAltKeys"="1"

...lub coś w tym stylu
  • REKLAMA
  • #3 1375369
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Dzieki. Teraz jest git :)
    Mam jeszcze jeden problem. Pisze wlasnie program w delphi, ktory ma duzo zmiennych i chcialbym te zmienne pogrupowac w klasy lub jakies struktury. Na codzien programuje w VisualC++ ale ten program musze zrobic w Delphi i krew mnie zalewa.
    Robie cos takiego:

dane = class
    nrfab:string;
    nsi:string
    end;

potem po var:

d_o:dane;

i gdy probuje sie odwolac do zmiennej nrfab tak:
    d_o.nrfab:= 'aaa'
    to program sie zawiesza. O co tu chodzi?
    Czy mozna tu zrobic cos takiego jak w C++ np. struct zeby pogrupowac te zmienne?

Musze zrobic ten program w Delphi bo na VC++ nie mam licencji.

I jeszcze jedno :)
    Jak w stringi na formatce wprowadzać symbole specjalne? np. metr kwadratowy czy stopnie celsjusza.

Z gory sorry ze tak pytam o wszystko ale troche mi sie spieszy z tym projektem a w Delphi niewiele robilem do tej pory.
  • #4 1375563
    badi3
    Poziom 13  
    Znaki specjalne wyświetlane na formatce uzyskasz przez zmianę czcionki danego komponetu na np. Symbol i tam odpowiednia litera jest reprezentowana przez jakiś specjalny znak ( poszukaj w programie Tablica Znaków jaka jest reprezentacja graficzna każdego kodu znaku dla tej czcionki )
    Co do odwoływania się do zmiennych na obiektach to chyba trzeba najpierw stworzyć obiekt funkcją Create, a potem można się odwoływać do jego zmiennych. Ale tego nie jestem pewny czy jest to rozwiązanie Twojego problemu.
REKLAMA