logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Zasilacz ? . Potrzebna mi dobra moc w stosunku do jakości i bezpieczeństwa!

Rakson 26 Lut 2014 11:02 1305 13
REKLAMA
  • #1 13346870
    Rakson
    Poziom 9  
    Witam . Niedawno wysiadł mój stary komputer i zainwestowałem trochę grosza w nowy sprzęt typu Haswell . Zakupiłem Płytę główną ( mam nadzieję że dobry wybór ) Z87X-UD4H Gigabyte , do tego dołożyłem procesor serii Intel Core i7 4770 BOX (mam nadzieję że posłuży mi troszkę ) , no i pamięci ram Corsair Vengeance Pro Red 16GB (2x8GB) DDR3 PC3-14900C9 1866MHz Dual Channel Memory Kit . No tak wszystko fajnie ale zabrakło mi funduszy gdyż wypadła nagła przeprowadzka ale powoli staję na nogi i czas dokupić resztę . Głównie gryzę się nad zasilaczem i tu pytanie do was jaki ? . Oczywiście podam budżet i kartę graficzną która jest w planach .

No więc budżet to około 600-800 zł , kartę która już praktycznie jest zamówiona to 780 Ti OC Gigabyte , w przyszłości chciałbym dodać 2 taką więc w grę wchodzi SLI bądź skuszę się od razu na 2x GTX 780 OC Gigabyte . Szukam przede wszystkim dobrej mocy w stosunku do jakości i bezpieczeństwa , wszyscy dobrze wiemy że na Zasilaczu nie można oszczędzać . Do tego mam obudowę typu Zalman 4 wiatraki na sotcku z czego dokupiłem teraz chłodzenie na procesor Seidion 120v . Jakieś porady dla świeżaka poproszę ;]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13347060
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Szukałem tego zasilacza, też bym dorzucił.
  • #5 13347411
    Rakson
    Poziom 9  
    A coś z wersji platinum ? Może warto dać te 200 zł więcej
  • REKLAMA
  • #7 13347546
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Zasilacz w wersji Platinum jak dla mnie miałby sens jakby ten sprzęt chodził 24/7 pod pełnym obciążeniem, wtedy może jakieś sensowne korzyści by przyniósł.
  • #8 13347596
    Rakson
    Poziom 9  
    No okej , Komputer na ogół chodzi bardzo dużo godzin nieraz 24 na 24 . Ale nie na najwyższych obrotach cały czas , używam go do pracy jak i rozrywki tak więc tutaj nie chce oszczędzać . Czyli mam rozumieć że jedyna firma to Corsair ? . Sprawdzam właśnie te zasilacze i faktycznie dobrze się prezentują nie mówię tu oczywiście o aspektach wizualnych . Chodzi mi o to czy można zaufać tej firmie ? . Ciekawi mnie kto jest liderem jeżeli chodzi o zasilacze . Gdzie bym nie czytał to piszą żebym nie oszczędzał na zasilaczu, tym bardziej jak chce wydać 2,5 tysiaka na kartę graficzną więc przygotowałem sobie budżet i staram się coś znaleźć . Cały sprzęt będzie kosztował w granicach 10 tysięcy może trochę ponad więc chciałbym zadbać o bezpieczeństwo o dobry prąd . Nie chodzi mi o to żeby wydać 1000 zł bo 600 w zupełności wystarczy , ale jakbym miał wydać 100 czy 200 zł więcej a mieć pewność to tak bym wolał ;]
  • #9 13347652
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ja brałbym tego AX760 - bodajże 7 lat gwarancji, bardzo dobra opinia, bardzo dobre zasilacze. Ten Gold za 430zł też jest dobry. Którego nie weźmiesz będziesz zadowolony. Jeżeli masz pewność, że nie będzie robił platformy z 3 kartami graficznymi to te zasilacze są ok, ale jak chcesz coś mocniejszego i 24/24 do 3 kart to możesz od razu pomyśleć o czymś mocniejszym ;)
  • REKLAMA
  • #10 13347707
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Corsair to bardzo dobra firma z porządnym serwisem. Własnych platform nie mają co prawda, większość jest oparta na podzespołach Seasonic, ten Corsair RM jeśli dobrze pamiętam też. Polecamy je tutaj bo są dobrze wycenione w stosunku do konkurencji, także po co przepłacać za inny znaczek? ;)

Lider w dziedzinie zasilaczy? Ciężko powiedzieć, na pewno czołówka jakościowa to Seasonic, Corsair, Enermax, SuperFlower.
  • #11 13347745
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ale mówią o OEMowych producentach to głównie SuperFlower i Seasonic robią konstrukcje dla wyższych modeli i czasami niższych jak np XFX który nieco przesadza z ceną w budżecie 300-400zł.
  • #12 13348217
    Rakson
    Poziom 9  
    Okej dziękuję za pomoc ten Corsair AX760 wygląda na dobry wybór mam nadzieje że kable też są wykonane równie solidnie gdyż spotkałem się na kilku filmikach z zasilaczami że zasilacz mega dobry a kable strasznie słabo wykonane w moim obecnym zasilaczu mam za krótkie kable szczególnie te do płyty główne i mam lekki problem z tym, mam nadzieję że z tym Corsair AX760 nie będzie takiego problemu ?
  • #13 13348226
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Nie miałem go w rękach, po prostu jest polecany na forach jako zasilacz z bardzo dobrym środkiem. Zresztą kable układasz raz na długi czas, dasz radę - ale myślę, że nie powinno byc źle.

Dodano po 4 [minuty]:

Tylko to chyba też OEM seasonica, a w wyższych modelach często piszczą cewki, więc kup w dobrym sklepie, żeby móc ewentualne oddać.
  • #14 13348296
    Rakson
    Poziom 9  
    Mhm , no dobrze dziękuje bardzo za pomoc . Wydaje mi się że podjąłem wybór mam nadzieje że dobry i faktycznie posłuży mi na wiele lat pracy i że te 750 W wystarczy . Na pewno nie będę pakować tam 3 kart graficznych więc spoko , 2x 780TI OC to już przesada ;]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zasilacza do nowego komputera opartego na platformie Haswell, z płytą główną Gigabyte Z87X-UD4H, procesorem Intel Core i7 4770 oraz pamięcią RAM Corsair Vengeance Pro 16GB. Budżet na zasilacz wynosi 600-800 zł, a planowana karta graficzna to Gigabyte 780 Ti OC, z możliwością rozbudowy do SLI. Użytkownik zwraca uwagę na jakość i bezpieczeństwo zasilacza, podkreślając, że nie warto na nim oszczędzać. W dyskusji polecane są zasilacze Corsair, w tym modele RM 750W oraz AX760, które oferują dobrą jakość, długą gwarancję i solidne wykonanie. Użytkownik zastanawia się również nad wersjami Platinum, ale decyduje się na AX760, mając na uwadze, że nie planuje używać trzech kart graficznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA