logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Antena 1/4 fali do Maxcom WT208 - długość i moc radiotelefonu PMR

wert141 26 Lut 2014 18:53 3096 5
REKLAMA
  • #1 13348520
    wert141
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam. Od jakiegoś czasu bardziej zainteresowałem się radiotelefonami PMR i wiem, że korzystanie z innych anten niż fabryczne jest nielegalne. Jednak uważam, że jest to nieszkodliwe, i z m.in własnej ciekawości chcę spróbować własnych sił z antenami.

Radiotelefony, jakimi dysponuję, to Maxcom WT208. Do jednego z nich udało mi się już przylutować antenę 16 cm (1/4 fali), a właściwie kawałek kabla miedzianego (jeden błąd, jaki popełniłem, to to, że nie zostawiłem sobie z 0,5 cm na samo przylutowanie, co sprawia że antena ma teraz jakieś 15,5 cm).

Pierwsze pytanie: czy 16 cm - 1/4 fali to jest tylko taka jednostka miary, czy jest w tym coś więcej? No bo np. dlaczego nie mogę sobie zamontować anteny 15 cm albo 17 cm?

Drugie pytanie: czy mogę sobie zamontować antenę 64 cm? Lub dłuższą? Czy trzeba to w jakiś sposób wzmacniać?

Trzecie pytanie: czy da się zwiększyć moc zwykłego radiotelefonu PMR do chociaż 1 W?
  • REKLAMA
  • #2 13348585
    Michał 911
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Cytat:
    No bo np. dlaczego nie mogę sobie zamontować anteny 15 cm albo 17 cm?

Możesz, jak całą resztę układu masz do tego przystosowaną.

Cytat:
    Pierwsze pytanie: Czy 16 cm - 1/4 fali to jest tylko taka jednostka miary, czy jest w tym coś więcej?

1/4 długości fali = 16 cm to dotyczy tylko tej jednej częstotliwości, dla innej długości fali 1/4 długości będzie inne.[/quote]
  • REKLAMA
  • #3 13348614
    wert141
    Poziom 16  
    Może źle się wyraziłem. Zastanawiam się, dlaczego akurat 1/4 fali? Co jest z tym związane? Mogę podłączyć do moich radiotelefonów dłuższą antenę bez żadnych konsekwencji? Bo tak czytam ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic429037.html. I jest wypowiedź użytkownika @sp8gsc, który pisze: "Wymagane jest jeszcze zastosowanie współczynnika skrócenia, który wynosi ok. 0,95, więc wymiar promiennika (jak również każdej przeciwwagi) wyjdzie bardziej zbliżony do 16,5 cm. A na tych częstotliwościach 2-3 mm długości anteny to już jest dość duże niedopasowanie."
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13348742
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

wert141 napisał:
    ... zainteresowałem się krótkofalówkami, i wiem, że korzystanie z innych anten niż fabrycznych jest nielegalne.

Totalne pomylenie pojęć. :!:

Cytat:
    Jednak uważam, że jest to nie szkodliwe ...

Cytat:
    Krótkofalówki jakimi dysponuję to maxcom wt208.

Szkodliwość polega tylko w pojęciu radiotelefonów PMR, gdzie z samego założenia aby jak najwięcej użytkowników, pomieścić w 8 kanałach pracy i oddać ten wycinek częstotliwości jako pasmo ISM (wolne od zezwoleń), wymyślono pewne restrykcje, polegające na :
    - moc nadajnika nie większa, niż 500mW (0,5W/50Ω)
    - zintegrowana antena z radiem aby nie podłączać innych anten co uniemożliwi zakłócanie pracy innym użytkownikom
    To jest bardzo ważne dla wszystkich potencjalnych użytkowników.

Cytat:
    Moje pierwsze pytanie brzmi: Czy 16 cm - 1/4 fali to jest tylko taka jednostka miary czy jest w tym coś więcej. No bo np. dlaczego nie mogę sobie zamontować anteny 15 cm, albo 17 cm ?

Zasada jest bardzo prosta a mianowicie :
    - w systemach łączności wykorzystujemy impedancję 50Ω i pod te 50Ω dopasowujemy wszystkie zewnętrzne a i wewnętrzne urządzenia.
    - antena ¼λ na jej końcu ma prawie równo właśnie 50Ω (52Ω)
    - antena czy długość drutu jako promiennik musi być wyliczona z częstotliwości i współczynnika skrócenia oznaczonego literką k

Ogólny wzór na wyliczenie promiennika był już nieraz podawany w tym dziale. (wyszukiwarka działa poprawnie)

Cytat:
    Drugie pytanie: Moge sobie zamontować antenę 64cm ? Lub dłuższą ? Czy trzeba to w jakiś sposób wzmacniać ?

NIE z funkcji zintegrowania anteny z PMR.
    TAK jeżeli posiadasz odpowiednią wiedzę jak to zrobić i dopasować do 50Ω.
    Kawałek drutu czy "czegoś" o długości około 64cm to jak 1,018λ przy k=0,95 o impedancji około 900Ω.
    Bez obrazy ale jak widzę nie jesteś w stanie zrobić stosowną przekładnię i dopasować ten kawałek drutu do 50Ω.

Cytat:
    Trzecie pytanie: Da się zwiększyć moc zwykłej PMR do chociaż 1W ?

NIE z prostej przyczyny, że radia te są konstruowane na 0,5W/50Ω.
    Dodam, że aby zwiększyć zauważalnie moc nadajnika u korespondenta o 1S (czytaj : 6dB) to moc nadajnika musiałbyś zwiększy 4-ro krotnie. 0,5W na 2W co jest wręcz niemożliwe.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13348993
    wert141
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki! Bardzo mi pomogłeś. Wystarczyło mi zdanie o impedancji 50 Ω i dużo rzeczy sobie wyjaśniłem. Leci "pomógł". Tematu nie zamykam, bo możliwe, że będę miał jeszcze jakieś pytania.
  • #6 20128562
    wert141
    Poziom 16  
    Jak wyżej. Kolega bardzo pomógł, minęło ładnych parę lat a nie raz skorzystałem z tej wiedzy :)
REKLAMA