logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba USB 1TB - Uszkodzony port USB Toshiba ALU - gdzie zdobyć sprawny?

zwrotnica 26 Lut 2014 19:12 2580 7
  • #1 13348607
    zwrotnica
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem dysku zewnętrznego (przenośnego) Toshiba 1TB USB 3.0 2,5" STOR.E ALU 2S. Od niedawna jest to złom marki Toshiba niewart już tych kilkuset złotych wydanych w sklepie wzbogaconymi przez lata ukrytymi na jego przepastnych talerzach backup'ami. Tak oceniam sytuację po odpowiedzi udzielonej mi przez autoryzowany serwis Toshiba (warszawskie Pyry), który nie tylko nie serwisuje wyrobów firmy Toshiba po gwarancji ale i nie prowadzi sprzedaży części zamiennych. A właśnie na tym ostatnim mi zależało, oczywiście pod warunkiem, że koszt zakupu takiego detalu byłby sensowny.

Po jakimś czasie od stwierdzenia awarii wydało się, że dysk jednak działa. Od czasu do czasu "łapał" transmisję z komputerem (diodka zapalała się, talerzyki szumiały). Wystarczyło odpowiednio poruszyć kabelkiem od strony portu dysku. Po otwarciu obudowy i skrupulatnych oględzinach dało się zauważyć "odklejone" styki gniazda USB od kontaktów znajdujących się na płytce interfejsu. Ich dociśnięcie powodowało załączenie dysku i pojawienie się katalogu na ekranie monitora.

Toshiba USB 1TB - Uszkodzony port USB Toshiba ALU - gdzie zdobyć sprawny? - - - Toshiba USB 1TB - Uszkodzony port USB Toshiba ALU - gdzie zdobyć sprawny?

Szukam takiej płytki - może ktoś wie gdzie można ją kupić? Nie musi być fabrycznie nowa, z demontażu można czasem odzyskać elementy o jakości i trwałości lepszej od tych "chińskich nówek". Załączam zdjęcia poglądowe.

Tak wygląda ta "zabawka", a tak się nią chwali firma Toshiba.

Na forum Elektrody znalazłem też inne narzekania na sprzęt firmy Toshiba (choćby TUTAJ: topic2419129.html). Czy chodzi może o niechlujstwo wykonawcze w chińskich fabrykach? Bo o pozostawienie klientów firmy Toshiba samym sobie z problemami raczej tak :cry:
  • Pomocny post
    #2 13348665
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Patrząc na drugie zdjęcie stwierdzam, że jest to do naprawienia. Nawet jeśli jakaś ścieżka jest urwana to pewnie da się pociągnąć "kabelkologię".
  • Pomocny post
    #3 13348710
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Zanieś ten dysk do serwisu komputerowego lub GSM, gdzie będzie ktoś kumaty w lutowaniu i temat do załatwienia w kilkanaście minut.
  • Pomocny post
    #4 13348749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13348765
    zwrotnica
    Poziom 16  
    marek216 napisał:
    Patrząc na drugie zdjęcie stwierdzam, że jest to do naprawienia. Nawet jeśli jakaś ścieżka jest urwana to pewnie da się pociągnąć "kabelkologię".

Myślałem i o tym ale to sprzęt przenośny więc wszelkie prowizorki wykluczam na razie. Po 2 latach 'terenowego' użytkowania (gwarancja się skończyła i traaach awaria) spotkało go właśnie to nieszczęście, które moim zdaniem wynika z nie do końca przemyślanej konstrukcji (gniazdo nijak nie usztywnione a przecież kabel USB bez przerwy podłącza się i rozłącza) oraz niechlujnego wykonawstwa (oszczędzanie cyny a może nawet i 'zimne' lutowanie).

Jeśli nie uda mi się przywrócić dysku do pierwotnej świetności to prawdopodobnie wykorzystam go jako stacjonarny tyle, że za tę cenę miałbym 1,5-2 takie dyski do kieszeni peceta :D

A może to prawda, co niektórzy mówią, że współczesny sprzęt ma się psuć jak tylko okres gwarancji przeminie?
  • #6 13348805
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    zwrotnica napisał:
    Myślałem i o tym ale to sprzęt przenośny więc wszelkie prowizorki wykluczam na razie.

Sprawny elektronik zrobi to lepiej niż było fabrycznie :)
  • #7 13348838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13348864
    zwrotnica
    Poziom 16  
    Mariopi napisał:
    Oj tam, oj tam .... Wygląda to na tzw. zimne luty, a zgodnie z dyrektywą ROHS, to ma się psuć i będzie się psuło. O ile "pniy" gniazda nie odpadły razem z "padami", to do naprawy wystarczy stacja lutownicza Hot-Air, pasta lutownicza z dodatkiem ołowiu i trochę fluxa. W przypadku braku stacji Hot-Air można spróbować kolbą lutowniczą z grotem "mini fala" lub SMD.

Obawiam się, że gniazdo, które trzyma się tylko "na cynie" znów nie za długo pożyje. Ono nie jest porządnie zakotwione i wlutowane w tę płytkę na sztywno (wyraźnie się rusza), ono jest "przyklejone" cyną do płytki! To są dwa "smarki" po bokach plus styki.

Nie chciałbym aby dysk przenośny zawiódł z tak błahego powodu gdzieś w terenie. Dlatego pomyślałem o nowej płytce oraz takiej przeróbce obudowy aby jej zamknięcie "usztywniło" jednocześnie gniazdo. Ze starym, rozwalonym gniazdem nie bardzo chciałbym eksperymentować.

Dodano po 4 [minuty]:

Mariopi napisał:
    Jak koledze nie chce się tej PCB zanieść do porządnego serwisu, żeby poprawić ten kontroler USB - zawsze można sobie kupić nową obudowę z kontrolerem, niekoniecznie brandowaną Toshiba :)

Ok, a może polecisz coś konkretnego? Pytałem już na giełdzie (Wawa - Batorego) i cenowo temat wygląda ciekawie ale zupełnie nie mam rozeznania

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym portem USB w zewnętrznym dysku Toshiba 1TB USB 3.0 2,5" STOR.E ALU 2S. Po wstępnej diagnozie w autoryzowanym serwisie Toshiba, okazało się, że serwis nie naprawia urządzeń po gwarancji ani nie sprzedaje części zamiennych. Użytkownik zauważył, że dysk sporadycznie działał po poruszeniu kablem, co sugeruje problem z lutowaniem gniazda USB. W odpowiedziach użytkownicy sugerują naprawę w lokalnym serwisie komputerowym, gdzie można poprawić zimne luty lub wymienić kontroler USB. Istnieje również opcja zakupu nowej obudowy z kontrolerem, co może być bardziej praktyczne niż naprawa. Użytkownik wyraża obawy dotyczące trwałości naprawy oraz jakości wykonania gniazda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA