Witam,
Ojciec poprosił mnie o zerknięcie na niedziałającą pralkę.
Po ustawieniu programu praktycznie pralka stoi (programator się nie przekręca), można ją ręcznie zmusić do pobrania wody i jej zrzucenia (przekręcając programator), grzałka ma 29 Ohm i jest zasilana poprawnie.
Silnik nie kręci w żadnej pozycji programatora, po wymontowaniu okazało się, że jest lekko zalany i pachnie spaloną izolacją.
Silnik SOLE typ: 20584.024
Pytania:
1. Jak dokładnie sprawdzić silnik poza pralką? Będę zobowiązany za rozpisanie wyprowadzeń kostki (załączam fotkę) - pomiary omomierzem wychodzą "od czapy"
licząc od góry:
1- zielony - ???
2- czerwony - szczotka komutatora
3- niebieski - szczotka komutatora
4- biały - ???
5- biały - ???
6 - brązowy - ????
7 - zółty - tacho
8- żółty - tacho
9- nie podłączony
10 - czarny - ????
2. Zakładam, że jeśli silnik jest upalony to mógł polecieć moduł sterujący. Czy wymieniać moduł czy bawić się w naprawianie (schematu nie mogę nigdzie namierzyć) ?
Proszę o wyrozumiałość - pralki nie są moją domeną
Pozdrawiam
MathevP
Ojciec poprosił mnie o zerknięcie na niedziałającą pralkę.
Po ustawieniu programu praktycznie pralka stoi (programator się nie przekręca), można ją ręcznie zmusić do pobrania wody i jej zrzucenia (przekręcając programator), grzałka ma 29 Ohm i jest zasilana poprawnie.
Silnik nie kręci w żadnej pozycji programatora, po wymontowaniu okazało się, że jest lekko zalany i pachnie spaloną izolacją.
Silnik SOLE typ: 20584.024
Pytania:
1. Jak dokładnie sprawdzić silnik poza pralką? Będę zobowiązany za rozpisanie wyprowadzeń kostki (załączam fotkę) - pomiary omomierzem wychodzą "od czapy"
licząc od góry:
1- zielony - ???
2- czerwony - szczotka komutatora
3- niebieski - szczotka komutatora
4- biały - ???
5- biały - ???
6 - brązowy - ????
7 - zółty - tacho
8- żółty - tacho
9- nie podłączony
10 - czarny - ????
2. Zakładam, że jeśli silnik jest upalony to mógł polecieć moduł sterujący. Czy wymieniać moduł czy bawić się w naprawianie (schematu nie mogę nigdzie namierzyć) ?
Proszę o wyrozumiałość - pralki nie są moją domeną
Pozdrawiam
MathevP