logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EW 1043s - Jak sprawdzić silnik SOLE 20584.024 poza pralką?

Mathevp 09 Mar 2014 23:16 6612 10
REKLAMA
  • #1 13387837
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Witam,

Ojciec poprosił mnie o zerknięcie na niedziałającą pralkę.
    Po ustawieniu programu praktycznie pralka stoi (programator się nie przekręca), można ją ręcznie zmusić do pobrania wody i jej zrzucenia (przekręcając programator), grzałka ma 29 Ohm i jest zasilana poprawnie.
    Silnik nie kręci w żadnej pozycji programatora, po wymontowaniu okazało się, że jest lekko zalany i pachnie spaloną izolacją.
    Silnik SOLE typ: 20584.024
    Pytania:
    1. Jak dokładnie sprawdzić silnik poza pralką? Będę zobowiązany za rozpisanie wyprowadzeń kostki (załączam fotkę) - pomiary omomierzem wychodzą "od czapy"

licząc od góry:
    1- zielony - ???
    2- czerwony - szczotka komutatora
    3- niebieski - szczotka komutatora
    4- biały - ???
    5- biały - ???
    6 - brązowy - ????
    7 - zółty - tacho
    8- żółty - tacho
    9- nie podłączony
    10 - czarny - ????

2. Zakładam, że jeśli silnik jest upalony to mógł polecieć moduł sterujący. Czy wymieniać moduł czy bawić się w naprawianie (schematu nie mogę nigdzie namierzyć) ?

Proszę o wyrozumiałość - pralki nie są moją domeną ;-)

Pozdrawiam
    MathevP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13387905
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3374
    Silnik Sole trudno spalić, nawet przez zalanie, więc sprawdź czy się szczotki nie skończyły.
  • REKLAMA
  • #3 13387932
    Mathevp
    Poziom 19  
    Wizualnie szczotki wydają się być OK, nie mogłem ich dzisiaj odkręcić z powodu braku klucza nasadowego nr 6 ;-(

Jutro sprawdzę dokładnie, ale to najprawdopodobniej nie to.

M
  • REKLAMA
  • #4 13388156
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3229
    Kluczyk 5.5 a nie 6
    Szczotki jeśli mają mniej niż 1.5cm węgla są do wymiany.
  • #5 13391316
    Mathevp
    Poziom 19  
    Witam,

mrhari > dzięki za info, oczywiście kluczyk okazał się rozmiaru 5.5

Szczotki po demontarzu mają około 14 mm długości i zakładam, że są do wymiany. Fotka poniżej:

Pytanie 1: próbować je "wyremontować" poprzez wymianę wkładu czy tez szukać w sklepach całych szczotek z obudową ?

Pytanie 2: Czy może mi ktoś narysować jak do kostki przyłączeniowej z pierwszego postu podłączyć "na krótko" zasilanie aby sprawdzić czy silnik po wymianie szczotek zacznie działać ?

Pozdro
    M
  • REKLAMA
  • #6 13397214
    Mathevp
    Poziom 19  
    Witam,

Musiałem ostro poszperać w necie ale znalazłem procedurę firmy ELECTROLUX dotyczącą sprawdzania takiego silnika.

Zamieszczam poniżej.

Dorysowałem na rysunku jak według mnie powinno polegać podłączenie silnika do 230 V "na krótko" aby sprawdzić czy działa.

Chcę Was prosić o zerknięcie "schemat" jest poprawny ?

Pozdrawiam
    MathevP
  • #7 13397701
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13398101
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Mathevp napisał:
    Pytanie 1: próbować je "wyremontować" poprzez wymianę wkładu

A tak zrobić :)
  • #9 13401631
    Mathevp
    Poziom 19  
    Witam,

Dziękuję za podpowiedzi.

Silnik pomierzony i "odpalony" na krótko i działa.

Jednak, w obwodzie zabezpieczenia termicznego jest przerwa, obejrzałem go dokładnie i okazało się, że woda która dostała się do środka spowodowała zaśniedzenie (praktycznie przegnicie) jednego z przewodów idących do kostki zabezpieczenia wewnątrz silnika i w rezultacie jego odpadnięcie. Na fotce poniżej to widać.

Pytanka ;-)
    - czy element zabezpieczający jest demontowalny ?
    - czy jest dostępny w sprzedaży czy też kombinować?
    - czy aby rozłożyć silnik muszę najpierw zdemontować tacho, czy tez jest montowane na wielowpuście i wałek wyjdzie bez problemów - nie chcę czegoś urwać.

Pozdro
    MathevP
  • #10 13405596
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Nie prościej obciąć drugi przewód od termika i połączyć z tym co odpadł? Albo zmotkować pin 6 i 7 na kostce połączeniowej
  • #11 13409737
    Mathevp
    Poziom 19  
    Witam,

Obwód zmostkowany, silnik zamontowany i praleczka "zasuwa" aż miło.

Pozdrawiam wszystkich którzy mi pomogli.
    MathevP

PS> Dodaję pliczek który mi bardzo pomógł przy rozwiązywaniu problemów z ta pralką.
    Jest to biuletyn serwisowy Electrolux-a
    "AKO VA20 – VA30J HYBRID TIMERS - TROUBLESHOOTING", opisuje praktycznie cała drogę serwisową przy naprawie tej pralki (w języku angielskim) 599347014.pdf

PS2.Oraz plik który opisuje kostki i części zamienne dla wielu silników wykorzystywanych przez Electroluxa (w języku angielskim) 597en_145.pdf
    Załączniki:
    • 597en_145.pdf (267.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 599347014.pdf (356.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EW 1043s, która nie działa, a silnik SOLE 20584.024 jest lekko zalany i pachnie spaloną izolacją. Po wymontowaniu silnika, użytkownik zadał pytania dotyczące sprawdzenia silnika poza pralką oraz podłączenia go do zasilania. Otrzymał porady dotyczące sprawdzenia szczotek silnika, które powinny mieć co najmniej 1.5 cm długości. Po wymianie szczotek i podłączeniu silnika "na krótko", silnik działał, jednak stwierdzono przerwę w obwodzie zabezpieczenia termicznego spowodowaną korozją. Użytkownik zmostkował obwód zabezpieczający, co przywróciło działanie pralki. Dodatkowo, użytkownik podzielił się linkami do biuletynów serwisowych Electrolux, które mogą być pomocne w diagnostyce i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA