logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire One D270 - Zwarcie na płycie głównej

Tarantinio 10 Mar 2014 21:42 2730 7
REKLAMA
  • #1 13390822
    Tarantinio
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Dostałem od znajomego notebooka Acer D270. Nie znam jego historii. Wiem tylko tyle, że upadł na podłogę. Zalany nie był. Problem jest następujący: Po podpięciu ładowarki [od HP nx9010], niebieska dioda od włącznika miga na sec. i dalej żadnej reakcji. Na zasilaczu(90W) jest 18,8V - notebook potrzebuje 19v (60W). Po odpięciu ramu, dysku i innych kabelków dioda nadal miga na sec. i dalej żadnej reakcji. Płyta fizycznie nie jest uszkodzona, kondziory całe, nie widać przypaleń, pęknięć. Nie ma baterii od biosu ale tak czy tak powinien bez niej wystartować. Po wystąpieniu tegoż zwarcia napięcie (w gnieździe) nadal jest, więc 'odcięcie' występuje w płycie. Nie posiadam schematu. Nie znam się za bardzo na elektronice, więc chcę się poradzić doświadczonych ekspertów.
    Płyta to:DAOZE7MB6DO, Rev:D, Model:ZE7.
  • REKLAMA
  • #2 13390914
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    Tarantinio napisał:
    Nie znam się za bardzo na elektronice, więc chcę się poradzić doświadczonych ekspertów.

Pytanie czy potrafisz wykonać pomiary, diagnostykę?
  • REKLAMA
  • #3 13390924
    Michał 911
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Odłącz od kopmutera wszystko co możesz odłaczyć (stacje dysków, czytnik kart, modem, dysk, RAM , wi-fi, bluetooth, wyjmij procesor). Włóż spowrotem tylko RAM i procesor.
    I zobacz czy coś się zmieni.
    Spróbuj dłużej przytrzymać włącznik, jak nie pomoże, to kilka razy szybko wciśnij.
  • #4 13391543
    Tarantinio
    Poziom 10  
    boro1234567 napisał:

Posiadam elektroniczny miernik i coś tam wiem na ten temat, więc z pomiarami dam sobie radę.
    Michał 911 napisał:
    Odłącz od kopmutera wszystko co możesz odłaczyć (stacje dysków, czytnik kart, modem, dysk, RAM , wi-fi, bluetooth, wyjmij procesor). Włóż spowrotem tylko RAM i procesor.
    I zobacz czy coś się zmieni.
    Spróbuj dłużej przytrzymać włącznik, jak nie pomoże, to kilka razy szybko wciśnij.

Procesora nie wyjmę bo jest przylutowany na stałe w płycie (Atom). Wyjąłem wszystko co było możliwe (RAM,HDD,WIFI,Matryca,klawiatura,touchpad,głośniki,CPU FAN), nadal to samo. Nie ma to znaczenia czy przytrzymam włącznik, czy go szybko nacisnę - brak reakcji. Jak wspominałem 'odcięcie' występuje w płycie, bo na gnieździe jest 18,8v.
  • #5 13391544
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    Tarantinio napisał:
    boro1234567 napisał:

Posiadam elektroniczny miernik i coś tam wiem na ten temat, więc z pomiarami dam sobie radę.

To czekam na wyniki do analizy.
  • REKLAMA
  • #6 13391598
    Tarantinio
    Poziom 10  
    Nie wiem od czego zacząć. Mogę liczyć na małą podpowiedź?
  • REKLAMA
  • #8 13392758
    Tarantinio
    Poziom 10  
    Dzięki za linki!
    Acer Aspire One D270 - Zwarcie na płycie głównej
    Znalazłem schemacik płyty. Wieczorem poszukam układu przeciw przepięciowego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z notebookiem Acer Aspire One D270, który po upadku nie uruchamia się. Po podłączeniu zasilacza, niebieska dioda miga, a urządzenie nie reaguje. Użytkownik sprawdził napięcie na zasilaczu (18,8V) oraz odłączył wszystkie komponenty, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym odłączenie wszystkich podzespołów oraz pomiary. Użytkownik znalazł schemat płyty głównej i planuje poszukać układu przeciwprzepięciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA