logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szumy w analogowym telefonie przewodowym - możliwa przyczyna w słuchawce?

invx 06 Kwi 2005 12:33 2004 9
REKLAMA
  • #1 1380680
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    mam taki zwykly analogowy telefon, przewodowy, i w sluchawce ciagle cos szumi, i jak sie rozmawia, i jak sie tak tylko podniesie. nie jest to kwestia lini telefonicznej bo inne dzialaja. Rozebralem go, myslalem ze to jais kondenstator, ale wizualnie wszytsko OK. co moze byc tego przyczyna ? czy glosnik w sluchawce ?

zrobilem tez taki experyment ze od innego telefono podlaczylem sama sluchawke, i niby szumow nie bylo ale dzialala bardzo cicho (praktycznie nic nie bylo slychac, ale moze top wina ze byla inna sluchawka nie kompatybilna)
  • REKLAMA
  • #2 1380798
    fenix3627
    Poziom 11  
    Często za szum w słuchawce odpowiedzialny jest mikrofon, nie łączy masa z aluminiową obudową mikrofonu, czasami wystarczy porządnie stuknąc słuchawką ale lepiej rozkręcic i zcisnąć samą obudowę mikrofonu, przylutować sie nie da bo to aluminium.
  • REKLAMA
  • #3 1381410
    invx
    Poziom 25  
    rozebralem jezce raz grzebalem kolo niego i nic ....
  • REKLAMA
  • #5 1381920
    tyton
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam
    Stawiam na sznur podmień lub skróć.
    Pozdrawiam.
  • #6 1381950
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Może szumieć przełącznik funkcji (widełki) spróbuj przeczyścić sprayem.
  • REKLAMA
  • #7 1387481
    invx
    Poziom 25  
    jest to: ATLANTEL 5503
  • #8 1447680
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mam ten sam problem co kolega. JEdnak na aparacie ATLANTEL 1203.

Sprawa jest taka:
    Poł roku temu zaczął szumieć...Odlączyłem go i sobie leżał jakieś poł roku i potem jak go podłaczylem nie szumiał, ale za jakiś czas znowu zaczął szumieć...
    Potem rozkręcałem ale to nic nie dawalo...Potem sam sie naprawił od razu i działał znowu pół roku. Teraz znowu szumi... Rozkręciłem i wsyzskto tam w środku jest okej!!. Jednak jak dotykam dlonią jakigokolwiek elementu np kondensatora to szum natychmiast ustępuje i jest szysty dźwiek.
    Co to może być??:)
    Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam
    ----------------------------------------------------------
    Heh no i już naprawione ;P... Przyczyna bylą w sluchawce!!. Środek jest dobry, ale odkręcilem słuchawke...Jednak nie mogłem ściągnąć z niej obudowy troche sie wkurzylem, wziałem śrubokręta podwarzyłęm i nic... Troche trząsłem słuchawką :) i dalej nie chciala sie odkręcić, podłączyłem ją spowrotem do telefonu i działą. Szumy całkowicie ustąpiły :). Znowu na jakiś czas spokój :)
    Dlatego myśle że Masz podobny problem!! Pierwsze rozkręc telefon i dotknij palcem kondziorów czy innych elementów. Jak szumy ustąpią to szukaj problemu w sluchawce coś trzeba uziemić, dolączyć do masy tak jak wcześniej radzono. Daj znać co ci z tego wyszlo.
    Pozdrawiam
  • #9 1447811
    mietek36
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    witam
    wystarczy wymienić mikrofon i będzie wszystko ok to podstawowa przyczyna szumów w telefonach Atlatnela
  • #10 1451926
    invx
    Poziom 25  
    fakt, po wymianie mikrofony dziala :))
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ W analogowym telefonie przewodowym ATLANTEL 5503 pojawia się stały szum w słuchawce, niezależny od linii telefonicznej. Przyczyną szumu może być uszkodzony mikrofon w słuchawce, który nie łączy masy z aluminiową obudową, co powoduje zakłócenia. Próby rozkręcenia i wizualnej kontroli kondensatorów nie wykazały uszkodzeń. Eksperyment z podłączeniem innej słuchawki wskazał na problem z kompatybilnością lub głośnością. W modelu ATLANTEL 1203 podobny problem objawiał się okresowym szumem, który ustępował po dotknięciu elementów wewnątrz aparatu, co sugeruje problem z połączeniami lub mikrofonem. Ostateczne rozwiązanie to wymiana mikrofonu w słuchawce, co skutecznie eliminuje szumy. Dodatkowo wskazano możliwość problemów z przełącznikiem funkcji (widełkami) lub kablem (sznurem), które warto sprawdzić i ewentualnie wyczyścić sprayem kontaktowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA