logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - jak monitorować i kontrolować ruch sieciowy na routerze i AP?

DUKE-CINEK 11 Mar 2014 17:46 1236 12
  • #1 13393113
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witajcie mam neostradę i mam podzielone łącze na router + AP
    Mam następujący problem że jak jedna osoba coś ściąga lub wysyła drugi nie może nic zrobić.
    Nie chce dzielić łącza na użytkowników sztywno tylko chciałbym mieć podgląd poprzez www lub programik kto w jakim momencie obciąża sieć i wtedy zmniejszyć mu możliwość przesyłania jak i pobierania.
    Czy jest jakiś programik który pomógłby mi to przypilnować?
    Poza tym niekiedy strasznie mi kiepsko chodzi net a podłączony jestem tylko ja,
    jaki programik polecacie do podglądu bo wydaje mi się że ktoś z zewnątrz mi się loguje do sieci (tym bardziej jak nie mam hasła) i jak obciąża sieć.
    Krótko potrzebuję programiku co by mi pomógł kontrolować ruch w sieci.
    Co możecie mi polecić?
  • #2 13393125
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Zbyt mało informacji na temat szybkości łącza, parametrów synchronizacji, routera czy zabezpieczeń. Bez tego nie ruszymy do przodu.
  • #3 13393147
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Prędkość łącza do 6mb poprzez linię tel, niestety nie dsl.
    Router w Livebox stary (3lata) Co mam jeszcze podać?
  • #4 13393151
    jimasek
    DUKE-CINEK napisał:
    Router w Livebox stary (3lata)

Dokładnie która wersja? v1 czy v2
  • #5 13393158
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    DUKE-CINEK napisał:
    Router w Livebox stary (3lata)

Dokładnie która wersja? v1 czy v2

v1
  • #6 13393240
    jimasek
    LB już stary, poproś o wymianę operatora (powiedź że się zawiesza i traci połączenie). Co do podziału łącza to kup sobie prosty WR740N podłącz do LB i na nim podzielisz łącze - Link

Dobre programy do podziału łącza na komputerach są płatne (net limiter).
  • #7 13393271
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    LB już stary, poproś o wymianę operatora (powiedź że się zawiesza i traci połączenie). Co do podziału łącza to kup sobie prosty WR740N podłącz do LB i na nim podzielisz łącze - Link

Dobre programy do podziału łącza na komputerach są płatne (net limiter).

Co do podziału łącza, sprecyzuję to jeszcze że chodzi o laptopy i ip przydzielane są automatycznie.
    A zamiast Liveboxa co polecasz jako główny serwer z tą opcją dzielenia?
  • #8 13393332
    jimasek
    DUKE-CINEK napisał:
    A zamiast Liveboxa co polecasz jako główny serwer z tą opcją dzielenia?

Wśród takich routerów ADSL nie ma takiego rozwiązania. Dlatego proponuję rozwiązanie z dwoma urządzeniami w sieci. Można to zrobić ale po zakupie Draytek-a czy Fritzbox-a.
  • #9 13394493
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Ok mam pytanie czyli ten WR740N zastąpi mi Liveboxa?
  • #10 13394519
    jimasek
    Pisałem że nie zastąpi. Mowa o dwóch urządzeniach.
  • #11 13394546
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Pisałem że nie zastąpi. Mowa o dwóch urządzeniach.

A jeśli mam stary livebox to lepiej go wymienić na coś innego czy wtedy może zostać. Nie mogę wymienić na nowszy bo mam go na własność i mi nie wymienią.
    Mogę jedynie kupić nowy serwer.
  • #12 13394565
    jimasek
    To już sam musisz ocenić czy działa poprawnie. Pisałeś coś o niestabilnym połączeniu dlatego wspomniałem o wymianie leciwego urządzenia na coś nowszego.
  • #13 13394596
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    To już sam musisz ocenić czy działa poprawnie. Pisałeś coś o niestabilnym połączeniu dlatego wspomniałem o wymianie leciwego urządzenia na coś nowszego.

Problem też mam taki że się wiesza. Tzn mam ograniczoną łączność dopóki nie zresetuję wszystkich routerów.
    Cała sieć wygląda następująco:
    Livebox - switch = 2AP
    i raz wiesza się LB a raz switch troszkę często mi się to zdarza więc muszę coś z tym zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Neostradą boryka się z problemem ograniczonej przepustowości sieci, gdyż przy podziale łącza na router i punkt dostępowy (AP) jedna osoba obciąża sieć, uniemożliwiając innym korzystanie z internetu. Poszukuje oprogramowania do monitorowania ruchu sieciowego oraz możliwości ograniczenia prędkości dla poszczególnych użytkowników. W odpowiedziach zasugerowano wymianę starego routera Livebox na nowszy model, a także zakup dodatkowego routera, takiego jak WR740N, aby lepiej zarządzać ruchem. Wskazano również na problemy z niestabilnością połączenia, co może być spowodowane przestarzałym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA