logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 15R - czarny i niebieski ekran przy uruchamianiu Windows 7

piotrek0411 11 Mar 2014 22:21 1539 7
REKLAMA
  • #1 13394686
    piotrek0411
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam mój komputer to dell inspirion 15r z windows 7. Komputer się nie włącza pojawia się najpierw czarny ekran później niebieski oba są widoczne na załączonych załącznikach. Nie znam się zbytnio na komputerach dlatego proszę o pomoc i informację co mam zrobić, jedyne płyty jakie posiadam to obraz sytemu. Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
    Załączniki:
    • Dell Inspiron 15R - czarny i niebieski ekran przy uruchamianiu Windows 7 2014-03-11-087.jpg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Inspiron 15R - czarny i niebieski ekran przy uruchamianiu Windows 7 2014-03-11-086.jpg (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13395547
    ARIzzzONa666
    Poziom 10  
    Witaj.

Spróbuj wybrać opcję Launch Startup Repair. Jeżeli niebieski ekran będzie się pojawiać spróbuj przeinstalować system z płyty jaką posiadasz.

Jeżeli błąd będzie się nadal pojawiać problem może leżeć w dysku lub pamięci RAM.
  • REKLAMA
  • #3 13398235
    piotrek0411
    Poziom 9  
    hej dzięki za odpowiedź ale nic to nie pomogło umiem powrócić system już parę razy to wykonywałem ale w tedy przy włączaniu laptopa wciskałem f8 i było parę opcji do wyboru między innymi przywracanie z płyty ale teraz nie mam tych opcji tylko po wciśnięciu f8 pojawia się ekran advanced boot options i parę opcji do wyboru ale nic z tego nie rozumiem i nie wiem w jaki inny sposób to wykonać czy częste powracanie do ustawień fabrycznych i przywracanie z dysku recovery mogło spowodować tą awarie? bo po powróceniu do ustawień fabrycznych komputer działał normalnie i chciałem nagrać nowy obraz systemu ale nagrywanie się zacinało więc dałem zamknij komputer odczekałem chwilkę włączyłem ale laptop już się nie załączył z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #4 13398826
    ARIzzzONa666
    Poziom 10  
    W kwestii systemu ostatecznie spróbowałbym zainstalować system z "czystej" płyty z Windowsem, odrzuciłbym opcje recovery z dysku albo z płytki.
  • REKLAMA
  • #5 13404503
    piotrek0411
    Poziom 9  
    a co znaczy z czystej płyty ? mam tylko obraz systemu nie mam oryginalnej płyty z windowsem i jak to zainstalować jak nie mam tych aplikacji po klawiszu f8 a tam jedna opcja odnosiła się do zainstalowania z płyty proszę krok po kroku o opisanie jak się za to zabrać dzięki
  • #6 13411859
    piotrek0411
    Poziom 9  
    czy znajdzie się tutaj ktoś obeznany w temacie i pomorze ? z góry dziękuję
  • #7 13412455
    bullyman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na poczatku proszę napisać jak jest to dokładnie model, bo seria 15r zawiera wiele rożnych komputerów. W celu sprawdzenia czy nie jest to usterka sprzętowa dysku, proszę wykonać wbudowana diagnostykę: należy trzymać klawisz FN i uruchomić komputer w łącznikiem, lub drugi sposob na uruchomienie diagnostyki to włączyć komputer i wciskając klawisz f12 i wtedy wybrać opcje diagnostyka. Mam tez pytanie, czy po wejściu w opcje odzyskiwania przez f8, ma PAN opcje napraw komputer? Bo ta opcja pozwala przywrócić system do ustawień fabrycznych.
  • #8 13413101
    ARIzzzONa666
    Poziom 10  
    piotrek0411 napisał:
    a co znaczy z czystej płyty ? mam tylko obraz systemu nie mam oryginalnej płyty z windowsem i jak to zainstalować jak nie mam tych aplikacji po klawiszu f8 a tam jedna opcja odnosiła się do zainstalowania z płyty proszę krok po kroku o opisanie jak się za to zabrać dzięki

Tz że musisz załatwić sobie płytę z Windowsem, nie od producenta, tylko normalnie jakbyś kupował w sklepie. Oczywiście system możesz nagrać sam, najważniejsza jest licencja. Wsadzasz do napędu i odpalasz boot menu (na pierwszym ekranie powinno być napisane pod którym klawiszem masz Boot menu).

Wybierasz napęd, płytka startuje i instalujesz system, najlepiej usuń (nie formatuj) partycję systemową - reszta instalacji jest intuicyjna tak samo jak recovery.

Jeżeli to nie pomoże, użyj narządzi diagnostycznych tak jak pisze kolega wyżej.
    Ew. sprawdź dysk programem HDTune oraz CrystalDiskInfo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell Inspiron 15R, który nie uruchamia się, wyświetlając najpierw czarny ekran, a następnie niebieski ekran. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym uruchomienie opcji "Launch Startup Repair", reinstalacja systemu z płyty oraz przeprowadzenie diagnostyki sprzętowej. Użytkownik nie ma oryginalnej płyty z systemem Windows, a jedynie obraz systemu. Wskazówki obejmują również sprawdzenie dysku twardego i pamięci RAM, a także wykonanie diagnostyki przez naciśnięcie klawiszy FN lub F12. W przypadku braku możliwości przywrócenia systemu, zaleca się zdobycie czystej płyty z systemem Windows i wykonanie instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA