logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam urządzenia do komunikacji pomiędzy 10 pomieszczeniami.

danielkk 12 Mar 2014 19:44 4848 19
REKLAMA
  • #1 13397222
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    Witam. Pokrótce opiszę sytuacje jaka jest następująco i czego oczekuje.

Jest 10 pomieszczeń i każde z nich posiada możliwość połączenia się ze sobą za pomocą interkomu np naciskam przycisk nr 4 i dzwonie do pomieszczenia nr 4. W tym problem że to stary system z ok 1990 roku i często się zawiesza. Jest to intercom Philips M100 S-16. Jest centrala do której doprowadzone są przewody telefoniczne zakończone gniazdkiem i dalej coś ala słuchawka do wybierania nr pomieszczenia z którym chcemy się połączyć.

Chciałbym wymienić ten stary system na jakiś nowy i tu moje pytanie do osób siedzących w temacie co wybrać jakie urządzenie?? Czy nazwa intercom jest dobra czy może inaczej to nazywacie.
  • REKLAMA
  • #2 13397898
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1258
    Można zastosować centralkę abonencką i wykorzystać połączenia wewnętrzne.
  • #3 13398053
    danielkk
    Poziom 31  
    Czyli do takiej centralki będę mógł podłączyć 10 telefonów i dopiero po wybraniu nr będę mógł dzwonić do poszczególnych pokoi. Ale mi bardziej chodzi o takie urządzenie, że naciskam np guzik nr 5 i dzwoni samo automatycznie do pokoju nr 5 i mówię bezpośrednio do panelu tak jak to ma miejsce w domofonie
  • REKLAMA
  • #4 13398070
    niewolno2
    Poziom 40  
    Rozwiązanie o którym napisałeś spotkałem w jednym z teatrów w celu komunikacji pomiędzy osobami poza sceną, zostały zastosowane aparaty telefoniczne które posiadały możliwość programowania klawiszy i pod nimi zostały przypisane numery wewnętrzne.
  • #5 13398089
    danielkk
    Poziom 31  
    To można powiedzieć, że mi docelowo będzie o to samo chodzić. Komunikacja pomiędzy salami operacyjnymi a innymi salami. Teraz pytanie jakie urządzenia dokładnie mogę użyć ewentualnie doczytam o nich coś więcej.
  • #6 13398152
    niewolno2
    Poziom 40  
    Można się pokusić i na znanym portalu aukcyjnym kupić oczywiście używany zestaw centralkę abonencką wraz z aparatami systemowymi.
  • #7 13400043
    danielkk
    Poziom 31  
    To teraz niech ktoś mi podpowie jaką centralę mi poleca i jak to się wszystko konfiguruje??
  • #8 13400113
    niewolno2
    Poziom 40  
    Co się tyczy systemu centralka i aparaty tel. to można się zastanowić nad KX-T616 oraz aparaty tel. KX-T7030 ale to tylko propozycja.
  • #9 13400792
    danielkk
    Poziom 31  
    Czyli jak kupię jakąkolwiek centralkę z liniami wewnętrznymi to dostanę do tej centralki jakieś oprogramowanie i tam za pomocą PC będę mógł przypisać poszczególnym klawiszom odpowiadający im pokój???

Czy zamiast telefonów jest jakiś odpowiednik który wygląda jak panel domofonu?? Bo jak na biurku sekretarce dołożę drugi telefon to myślę, że nie będzie szczęśliwa skoro przez 20 lat miała coś ala domofon??
  • #10 13401042
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 97
    Twoje potrzeby są tak zaawansowane, wystarczy zaprogramować same telefony systemowe bez PC-ta.
    A na istniejącym systemie nie da się uruchomić łączności interkomowej ?
    RP
  • #11 13401118
    danielkk
    Poziom 31  
    Stary system to Philips M100 który już dawno wyszedł z produkcji i jest to intercom nie ma żadnych telefonów ani słuchawek po prostu się naciska guzik i dzwoni do sali obok albo gdzieś indziej. Chciałbym to wymienić na coś nowego podobnego działającego na takiej samej zasadzie. Jestem elektrykiem i na elektronice się znam ale nigdy nie instalowałem telefonów itp.

Poniżej zdjęcie istniejących słuchawek a centralka jak centralka puszka z podłączonymi do niej kablami

Szukam urządzenia do komunikacji pomiędzy 10 pomieszczeniami.
  • REKLAMA
  • #12 13401399
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ja nie mówię o starym systemie interkomowym tylko o centrali telefonicznej.
    Piszesz, że " Bo jak na biurku sekretarce dołożę drugi telefon to myślę, że nie będzie szczęśliwa ". Czyli jakaś centrala jest.
    RP
  • #13 13401436
    danielkk
    Poziom 31  
    Centrala jest ale to jest szpital i komunikacja ma być pomiędzy 5 salami operacyjnymi a salą przed operacyjna i sala pooperacyjną no i recepcja. Więc raczej odpada użycie aparatów telefonicznych, wiec coś ala interkom. Chciałbym zamienić obecny system na taki sam lub pobny ale nowy. Bo do starego to nie mam ani schematu ani instrukcji ani części zamiennych i jak się coś zepsuje to tyle;/
  • #14 13401506
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Będę się troszkę upierał. Na pewno nie da się?
    Jaka to centrala?
    RP
  • REKLAMA
  • #15 13403593
    mac72

Poziom 13  
    Ocena: 7
    Klient zawsze ma wybór, a ja różne cuda widziałem.
    Niektórzy montują osobne systemy interkomu, domofonu, nagłośnienia, telefonii a nierzadko wraz z centralą telefoniczną telefony sekretarsko-dyrektorskie i aparaty kilku liniowe. Wszystko to można zastąpić porządną centralą z telefonami systemowymi.
    Konto firmowe:
    IT-TELEKOM.PL
    Skrzypowa 15, Gdynia, 81-589 | Strona WWW: it-telekom.pl
  • #16 13403739
    danielkk
    Poziom 31  
    Wszelkie propozycje mile widziane, w recepcji jest jeden telefon podłączony do centrali która znajduje sie w innym budynku a te interkomy to instalacja wewnętrzna nie mająca nic wspólnego z centralą telefoniczną w tym innym budynku. Chciałbym to zostawić tak jak jest teraz i nie grzebać w tej centrali tel bo itak mnie nie dopuszczą prawdopodobnie, a wymiana starych urządzeń na nowe jest dla mnie dużo prostsza
  • #17 13411880
    mac72

Poziom 13  
    Ocena: 7
    Przede wszystkim ustal jaka to centrala i napisz jakie masz okablowanie między salami.
    Konto firmowe:
    IT-TELEKOM.PL
    Skrzypowa 15, Gdynia, 81-589 | Strona WWW: it-telekom.pl
  • #18 13412186
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ponieważ zakres wybierania numerów jest jedno cyfrowy, to do linii dwuprzewodowej można podłączyć n.p. 10 ap.telefonicznych .
    Tę linię zasilać symetrycznie-dwa uzwojenia na dławiku. Wystarczy napięcie ok.10V .
    Aparaty telefoniczne -mają obecnie b.dobre wybieranie tonowe .Jest to już połowa sukcesu. Aby przyporządkować każdemu -z 10-ciu aparatów jakiś numer własny /jednocyfrowy/ -trzeba zainstalować -w każdym z nich -dekoder wybierania tonowego i przekaźnik podłączający się do jednej wspólnej linii rozmównej.
    Jest to ogólny zarys rozwiązania -przy założeniu ,że w szpitalu nie ma rygorów takich jak w rozmowach prywatnych -są to sale operacyjne czyli łączność dyspozytorska-bez jakichś rozmów poufnych itp.

Mogły by być również aparaty domofonowe cyfrowe ale niestety -nie posługują się one kodem DTMF -nie mają odbiorników scalonych - i raczej zliczają impulsy ...nie nadają się do wnętrz sal operacyjnych /zakłócenia/ .itp.
  • #19 13416299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowego systemu interkomowego do komunikacji pomiędzy 10 pomieszczeniami w szpitalu, aby zastąpić przestarzały interkom Philips M100 S-16, który często się zawiesza. Wskazano na potrzebę automatycznego dzwonienia do wybranego pokoju po naciśnięciu przycisku, podobnie jak w domofonie. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym centralki abonenckie, telefony systemowe oraz możliwość zakupu używanego sprzętu. Proponowane modele to KX-T616 oraz KX-T7030. Użytkownik preferuje system interkomowy, który nie wymaga użycia tradycyjnych telefonów, ze względu na specyfikę pracy w szpitalu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA