logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01 po pewnym czasie prania, co sprawdzić?

tommek 15 Mar 2014 09:28 6240 10
REKLAMA
  • #1 13405164
    tommek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam problem z pralką Hotpoint model WMD940K, mianowicie rozpoczyna pranie, przez jakiś czas pracuje normalnie po czym zatrzymuje się. Bywa że rusza znowu, ale najczęściej po pewnym czasie włącza się pompa i wyświetla się błąd F01.

Moduł sprawdzony, kondensatory elektrolityczne profilaktycznie wymienione, triaki i tranzystory IGBT sprawdzone i dobre, silnik też ok. Wewnątrz brak jakichkolwiek śladów zalania.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Może wysypał się program sterujący?
    Załączniki:
    • IMG_0695.JPG (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0697.JPG (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13407418
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 648
    skoro uważasz że to wina softu to wyzeruj pamięć i włącz ponownie pralke , taki mały układ o oznaczeniu 24c.... obok procesora.

Dodano po 3 [minuty]:

A najprosciej to sprawdź co ten błąd oznacza. A potem szukaj innych przyczyn.
  • REKLAMA
  • #3 13407526
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Jednak proponuję zająć się tym problemem w szerokim aspekcie swego przypadku na przykładzie tego tematu: błąd F01Powodzenia :D
  • REKLAMA
  • #4 13409305
    tommek
    Poziom 10  
    Na wstępie bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Doskonale wiem co oznacza błąd F01 w tym modelu, a rezystory w falowniku sprawdzałem i są ok. Nie sprawdzałem rezystorów przy procesorze, ale cały moduł wygląda wizualnie jak nowy, żadnych przypaleń. Blokada drzwi działała do końca bez zastrzeżeń, aczkolwiek wymienię profilaktycznie siłownik i sprawdzę rezystory przy procesorze. Poza tym, pralka jak ma dobry humor to przez chwilę działa normalnie, stąd moje podejrzenie wysypania się wsadu bądź uszkodzenia epromu. Ale przecież od tego jest to forum żeby zweryfikować swoje teorie.
  • #5 13409615
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    Coś się dzieje z kontrolą IGBT. A gdzie ona, to pogłówkuj :)
  • #6 13433951
    tommek
    Poziom 10  
    Blokada wymieniona, rezystory sprawdzone, przejścia koło LM-a też. Obecnie pralka po włączeniu programu prania zamyka normalnie blokadę drzwiczek i dalej nic się nie dzieje, nie pobiera nawet wody. Po ok 10 min wyświetla błąd F01.
    O ile dobrze wiem, to za sterowanie falownikiem odpowiada ten mniejszy procesorek. Drivery IGBT to IR2106S. Wszystkie rezystory wokół nich sprawdzałem. Macie może jeszcze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #7 13435538
    tommek
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam identyczny problem z pralką Hotpoint wmd940. Pralka chodziła 5 lat, lecz któregoś dnia zaprezentowała identyczne objawy. Moduł posprawdzany i przemierzony na wskroś, profilaktycznie wymienione elektrolity, i nic, dalej F01.
    Czy wsad jest w układzie 24c64? Można go zdobyć poza serwisem?
    Pozdrawiam.
  • #8 13436543
    star4you
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Eprom z wsadem do ARMXXD 109 EU mam wylutowany, troszke się nakombinowałem aby go zdobyć. Słyszałem że w serwisie są dostępne różne wsady i kosztują około 50 zł.
  • #9 13444155
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    F01 to błąd silnika lub brak albo złe sterowanie z modułu. Wrzuć fotki modułu bo nie pamiętam jak jest sterowany.
  • #10 13449199
    tommek
    Poziom 10  
    Wgrałem najnowszy soft, koszt 20 PLN w serwisie Aristona we Wrocławiu. Teraz pralka wyświetla komunikat: Brak wody sprawdź przyłącze wody. Po przestawieniu na program szybkiego prania dalej F01. Blokada drzwiczek wymieniona, elektrozawory posprawdzane. Wnioskuję, iż brak jest sterowania falownikiem oraz triakami elektrozaworów wody.
    Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01 po pewnym czasie prania, co sprawdzić?Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01 po pewnym czasie prania, co sprawdzić?

Moderowany przez movzx:

Tematy scaliłem.

• #11 13450743
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    sprawdziłeś układy IR2106S

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Hotpoint WMD940K, która po pewnym czasie prania zatrzymuje się i wyświetla błąd F01. Sprawdzono moduł, kondensatory, triaki, tranzystory IGBT oraz silnik, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci, rezystorów przy procesorze oraz układów IR2106S. Po wymianie blokady drzwiczek i aktualizacji oprogramowania, pralka nadal nie działa prawidłowo, co sugeruje problemy z kontrolą falownika i elektrozaworów. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wsadu w pamięci 24c64.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA