Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01

tommek 15 Mar 2014 09:28 2889 10
  • #1 15 Mar 2014 09:28
    tommek
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam problem z pralką Hotpoint model WMD940K, mianowicie rozpoczyna pranie, przez jakiś czas pracuje normalnie po czym zatrzymuje się. Bywa że rusza znowu, ale najczęściej po pewnym czasie włącza się pompa i wyświetla się błąd F01.

    Moduł sprawdzony, kondensatory elektrolityczne profilaktycznie wymienione, triaki i tranzystory IGBT sprawdzone i dobre, silnik też ok. Wewnątrz brak jakichkolwiek śladów zalania.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Może wysypał się program sterujący?

    0 10
  • #2 15 Mar 2014 20:20
    falo22
    Poziom 25  

    skoro uważasz że to wina softu to wyzeruj pamięć i włącz ponownie pralke , taki mały układ o oznaczeniu 24c.... obok procesora.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A najprosciej to sprawdź co ten błąd oznacza. A potem szukaj innych przyczyn.

    0
  • #3 15 Mar 2014 20:44
    TONI_2003
    Moderator

    Jednak proponuję zająć się tym problemem w szerokim aspekcie swego przypadku na przykładzie tego tematu: błąd F01Powodzenia :D

    0
  • #4 16 Mar 2014 12:51
    tommek
    Poziom 8  

    Na wstępie bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Doskonale wiem co oznacza błąd F01 w tym modelu, a rezystory w falowniku sprawdzałem i są ok. Nie sprawdzałem rezystorów przy procesorze, ale cały moduł wygląda wizualnie jak nowy, żadnych przypaleń. Blokada drzwi działała do końca bez zastrzeżeń, aczkolwiek wymienię profilaktycznie siłownik i sprawdzę rezystory przy procesorze. Poza tym, pralka jak ma dobry humor to przez chwilę działa normalnie, stąd moje podejrzenie wysypania się wsadu bądź uszkodzenia epromu. Ale przecież od tego jest to forum żeby zweryfikować swoje teorie.

    0
  • #5 16 Mar 2014 13:48
    peter falk
    Specjalista AGD

    Coś się dzieje z kontrolą IGBT. A gdzie ona, to pogłówkuj :)

    0
  • #6 23 Mar 2014 12:35
    tommek
    Poziom 8  

    Blokada wymieniona, rezystory sprawdzone, przejścia koło LM-a też. Obecnie pralka po włączeniu programu prania zamyka normalnie blokadę drzwiczek i dalej nic się nie dzieje, nie pobiera nawet wody. Po ok 10 min wyświetla błąd F01.
    O ile dobrze wiem, to za sterowanie falownikiem odpowiada ten mniejszy procesorek. Drivery IGBT to IR2106S. Wszystkie rezystory wokół nich sprawdzałem. Macie może jeszcze jakieś pomysły?

    0
  • #7 23 Mar 2014 19:23
    tommek
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam identyczny problem z pralką Hotpoint wmd940. Pralka chodziła 5 lat, lecz któregoś dnia zaprezentowała identyczne objawy. Moduł posprawdzany i przemierzony na wskroś, profilaktycznie wymienione elektrolity, i nic, dalej F01.
    Czy wsad jest w układzie 24c64? Można go zdobyć poza serwisem?
    Pozdrawiam.

    0
  • #8 23 Mar 2014 22:48
    star4you
    Poziom 12  

    Eprom z wsadem do ARMXXD 109 EU mam wylutowany, troszke się nakombinowałem aby go zdobyć. Słyszałem że w serwisie są dostępne różne wsady i kosztują około 50 zł.

    0
  • #9 26 Mar 2014 01:22
    viiking
    Poziom 25  

    F01 to błąd silnika lub brak albo złe sterowanie z modułu. Wrzuć fotki modułu bo nie pamiętam jak jest sterowany.

    0
  • #10 27 Mar 2014 16:41
    tommek
    Poziom 8  

    Wgrałem najnowszy soft, koszt 20 PLN w serwisie Aristona we Wrocławiu. Teraz pralka wyświetla komunikat: Brak wody sprawdź przyłącze wody. Po przestawieniu na program szybkiego prania dalej F01. Blokada drzwiczek wymieniona, elektrozawory posprawdzane. Wnioskuję, iż brak jest sterowania falownikiem oraz triakami elektrozaworów wody.
    Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01Pralka Hotpoint WMD940K - błąd F01

    Moderowany przez movzx:

    Tematy scaliłem.

    0