logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig CUC2130 – zanikające pionowe linie i zmiana wymiarów obrazu

adjuz 06 Kwi 2005 22:58 1944 7
REKLAMA
  • #1 1382580
    adjuz
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam. Problem z tym telewizorem jest taki, że ma powyrywane pionowe linie (widać to zwłaszcza jak się właczy OSD). Występuje to na róznych programach. Wymieniłem już STV9306 ora elki wokoło niego, sprawdziełem napięcia, wumieniłem elki w zasilaniu i dalej nic. dodatkowo obraz zmienia swoje wymiary (jakby pompował). Proszę o pomoc bo już nie mam więcej pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 1383063
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    trzymał bym się przetwornicy w dalszym ciągu , wez pod uwagę że przetwornica nie jest zbudowana tylko z kondensatorów - posprawdzaj również iine elementy .
  • REKLAMA
  • #3 1383147
    unitra serwis
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mam pytanie,czy obraz rwie z góry na dół,czy z lewa na prawo?,

nb
  • REKLAMA
  • #4 1383194
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Takie objawy daje luźny przewód anodowy w trafie .
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #5 1383251
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Potwierdzam,w Grundigach przyczyną takiego szarpania obrazu często bywa trafopowielacz a jedyną naprawdę skuteczną metodą naprawy jest jego wymiana.
  • REKLAMA
  • #6 1383398
    adjuz
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam. Linie rwie z lewej na prawo (pionowe krawędzie OSD są postrzępione). Już sprawdzałem przewód WN ale nie widać różnicy. Może faktycznie konieczna jest wymiana trafa WN. Jeszcze posprawdzam elementy wokół trafa WN aby mieć 100% pewności.
  • #7 1383560
    unitra serwis
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Czyli rwie w pożiomie, proszę srawdzić C61017-100mF.(zasilacz),następnie w moduliku OST-WEST przelutować wszystkie złącza nitowe pomimo że dobrze wygladają,

nb.
  • #8 1547846
    naprawa tv
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Miałem taki przypadek z tego co pamiętam jakiś pik impulsowy na wysokim.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig CUC2130 występują powyrywane pionowe linie, szczególnie widoczne podczas wyświetlania OSD, oraz zmienne wymiary obrazu, co objawia się "pompowaniem". Wymieniono już układ STV9306 oraz kondensatory elektrolityczne wokół niego, a także w zasilaniu, bez poprawy. Problemy z obrazem mogą być spowodowane luźnym przewodem anodowym w transformatorze wysokiego napięcia (WN) lub uszkodzonym trafopowielaczem, którego wymiana jest często skutecznym rozwiązaniem w modelach Grundig. Zaleca się również sprawdzenie i przelutowanie połączeń w module OST-WEST oraz kontrolę kondensatora C61017 (100 µF) w zasilaczu. Dodatkowo warto zbadać inne elementy przetwornicy, gdyż nie składa się ona wyłącznie z kondensatorów. Objawy mogą też wynikać z impulsów zakłócających na wysokim napięciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA