logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować porty w akademiku do gier online, np. CS?

miodusmdz 16 Mar 2014 14:27 2394 21
REKLAMA
  • #1 13409794
    miodusmdz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,
    Mam pewien problem, jestem studentem mieszkającym w akademiku. Oczywiście mamy tam internet jednak wiele rzeczy jest tam zablokowanych, nie da się odtwarzać filmów na niektórych stronach, części streamów, ani grać w gry typu CS.
    Oczywiście większość czasu trzeba spędzać na nauce ale w wolnych chwilach chciałoby się pograć w coś online, jednak nie da się. A imprezy w akademikach też są przereklamowane:P
    Więc moje pytanie: co zrobić aby móc normalnie popykać chociaż czasem w tego CSa? Jak to obejść i czy to się da w ogóle zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13409968
    miodusmdz
    Poziom 9  
    Miało by to sens gdybym studiował informatyke albo coś podobnego. Umiem robić za to coś zupełnie innego, dlatego też potrzebuje w tej kwestii pomocy:)
  • #5 13412141
    miodusmdz
    Poziom 9  
    Dobrze, więc może ktoś inny mógłby mi coś doradzić, pomoc w jakiś sposób?:)
  • #6 13412253
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Flaszka i do admina :)
  • #7 13412284
    miodusmdz
    Poziom 9  
    smario11 napisał:
    Flaszka i do admina :)

nie zadziała;c
  • #8 13412837
    smario11
    Poziom 31  
    Jesli abstynent to czekolada, badz inne uzywki :)
    Sam nic nie zrobisz
  • #9 13412936
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Jakiś tunel VPN, z tym, że taka kombinacja może zwiększyć czas odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #10 13413114
    miodusmdz
    Poziom 9  
    smario11 napisał:
    Jesli abstynent to czekolada, badz inne uzywki :)
    Sam nic nie zrobisz

Pójście do admina byłoby zbyt proste. Nie godzi się na takie rzeczy bo musiałby odblokować to dla całego akademika wtedy czyli ok 400/500osób obstawiam. Tak myk nie przejdzie na 300%.
    Dlatego też zastanawiam się nad tym tunelowaniem, ściągałem jakieś programy bawiłem się w jakieś smieszne vpn, jednak albo źle ustawiałem albo te darmowe nie działały, dlatego chciałbym dowiedzieć się więcej w tej kwestii tunelowania.
  • #11 13413976
    smario11
    Poziom 31  
    Pytanie czy portow z vpn nie blokuje.
    Czemu nie pojdzie? 400 flaszek droga nie chodzi jakby tak kazdy chcial ;)
  • #12 13414334
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Administratora jak i użytkownika każdej sieci obowiązuje jej regulamin i nie ma od niego odstępstw! A pomyślałeś co będzie się działo w sieci kiedy wieczorem kilkanaście osób usiądzie do CS?

PS> ja na takie pytania/prośby stosuje permanentnego bana za brak znajomości regulaminu, do czasu aż dana osoba nie zapozna się z nim w mojej obecności
  • #13 13415338
    smario11
    Poziom 31  
    Bo na uczelni podpisywali umowy z regulaminem. Prosze Cie.
    No wlasnie co by sie dzialo jakby wszyscy grali w CS czy nawet torrenty mieli odpalone.
    Nic by sie nie dzialo
  • #14 13415416
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    To że nie zapoznasz się z regulaminem sieci nie zwalnia cię z jego przestrzegania (taki dokument jest obowiązkowy/czy i jak jest udostępniony to kwestia indywidualna).

Z doświadczenie, około 1k studentów spokojnie wysyci 1Gbps symetryczne, pomimo tego że poblokowane jest praktycznie wszystko. Gdyby wprowadzić samowolkę typu CS/nieograniczony torrent:
    - wizyta niebieskich co tydzień: mnie to nie boli, logi na serwerze są udostępnię je ja dostane odpowiedni papier
    - kreatywne dzielenie naszego łącza po całej dzielnicy/mieście
    - min. 10Gbps odejście do internetu + szkielet tej samej prędkości - pytanie skąd na to pieniądze ?
  • #15 13416181
    smario11
    Poziom 31  
    Ja nie widze problemu.
    Wiecej niz 100mbit przeciez nie trzeba studentowi. Switche na bank maja tam z uplinkiem 1gbit.
    Zreszta nie ma szans zeby 1000 userow wysycilo 1gbit.
    1200 userow i w szczycie 650mbit. Pakiety do 40mbit.
    I tak malo kto potrafi wykorzystac lacze ponad 10mbit.
    Policja nie wpada bo sie ich nie wpuszcza.
    Lacze da sie asymetryczne. TTL na wartosci 2 i limit pps do 750. Powodzenia w dzielenih lacza ;)

Pytanie czy student ma miec za free neta czy placic. Jak za free to dostanie 5mbit i niech spada na drzewo

Link 10gbit znowu nie jest drogi. 1000zl wiecej jednorazowo niz 1gbit. Nie ma co panikowac
  • #16 13417470
    miodusmdz
    Poziom 9  
    Osobiście nie wiem na jakiej zasadzie jest tu(SGGW) dzielony internet, ale fakt jest taki, że gdy akademik jest wypełniony ludźmi to internet czasem się trochę zacina. Ale generalnie jest dobrze. Torrenty na pewno by zamulily łącze więc chyba nie ma co się dziwić za bardzo, że blokuja. No ale przesadnym jest też, że prawie nic się nie da oprócz popularnych stronek i fejsa. Admin nie popuści bo zaraz byłoby ściąganie masowe i przygody ze sprawnością sieci.
    Nie mam pomysłu co zrobić w tej sytuacji..
  • REKLAMA
  • #17 13417516
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Kup sobie LTE albo Areo 512Kb :)
    Poszedł na plażę i chce całą dla siebie :)
    Kombinuj - pewnie ze 200 kolegożanek będzie próbować a Admin wcale nie zauważy :)

I nie mieszajcie pakietów z transferem w dodatku używając dziwnych miar.
  • #18 13417701
    miodusmdz
    Poziom 9  
    narkoholik napisał:
    Kup sobie LTE albo Areo 512Kb :)
    Poszedł na plażę i chce całą dla siebie :)
    Kombinuj - pewnie ze 200 kolegożanek będzie próbować a Admin wcale nie zauważy :)

I nie mieszajcie pakietów z transferem w dodatku używając dziwnych miar.

Odnośnie aero2 to podobno uciążliwie się rozłącza i prawie nie da się na nim pograć?
  • #19 13417817
    pawel0414
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Bo to internet mobilny nie do grania. Co godzinę rozłącza połączenie , taki ten "darmowy" urok. Jeśli chcecie sobie popykać w CS to bez przeszkód można to zrobić po LAN'ie i nawet dobrze to śmiga.
  • #20 13418036
    smario11
    Poziom 31  
    Jesli admin tego nie ogarnia to niech sie douczy albo ktos inny sie tym zajmie.
    1gbit lacze dopiero 2k userow zajedzie. Chyba ze uczelnia ma faktycznie 100mbit lacze to nie ma co sie dziwic
  • #21 14057565
    miodusmdz
    Poziom 9  
    Podbijam, problem gier załatwiłem sobie programem "Pingzapper" koszt miesięczny to niecałe 15zł, bardzo polecam.
    Jednak mam jeszcze jeden problem, nie mogę używać komunikatora Ventrilo, Skype chodzi normalnie a ten jest zablokowany portami jak widać, jak go odpalić żeby działał?:s
  • #22 14059631
    smario11
    Poziom 31  
    Super admini :)
    Ciekawe dlaczego nie sa wypisywani admini z imienia i nazwiska na stronach uczelni. Wtedy osoby nieodpowiedzialne by sie za to nie braly albo postaraly by sie douczyc bo by nigdzie pracy nie znalezli

Jak juz nie da sie tego tematu zrobic to wykup sobie platnego VPN i sie lacz z nim. Wtedy caly ruch poleci w tuneli i bedziesz mial swoje zewnetrzne IP i nie blokowane porty

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem blokady portów w akademiku, co uniemożliwia granie w gry online, takie jak Counter-Strike (CS). Użytkownicy sugerują różne metody obejścia tych ograniczeń, w tym korzystanie z VPN, co może zwiększyć czas odpowiedzi. Wskazano również na trudności związane z administracją sieci, która przestrzega regulaminu, co ogranicza możliwości studentów. Niektórzy użytkownicy polecają programy takie jak Pingzapper, które mogą pomóc w poprawie połączenia. Wspomniano również o problemach z internetem mobilnym, takim jak Aero2, który nie jest odpowiedni do gier ze względu na częste rozłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA